Opinii, Stiri Brasov

Furca lui Alghiuță: Despre sângele care nu se mai vede

Era îmbrăcat modest. Întins lângă stâlpul din holul întunecat, nemişcat, cu privirea aţintită în tavan. Avea pe gât o tăietură, din care gâlgaia sângele. Pe acolo intrase glonţul. După ce a murit, a fost acoperit cu o faţă de masă luată dintr-un biroul unui activist comunist. Doar ghetele au rămas descoperite. Le-am studiat în noaptea aceea de groază, obsedat de ochii pe care-i văzusem pierzându-şi sclipirea. Două încălţări scofâlcite, cu un şiret desfăcut, atârnând într-o pată de sânge. Pe holurile Judeţenei de partid era mult sânge, dar în agitaţia de atunci puţini se uitau pe unde calcă.

Până astăzi, toţi cei care au condus apoi Braşovul au străbătut acel hol. Nimănui, niciodată, nu i-a păsat pe unde pășește

 

Apăraţi Revoluţia!

 

Nu-mi amintesc exact ce m-a convins în 22 decembrie 1989 sa ies din nou în stradă după lăsarea întunericului. La televizor vorbea scriitorul Ioan Grigorescu. Nu ştiu ce spunea, doar că ne îndemna pe toţi să ieşim ca să apărăm „noua putere revoluţionară”. Ştiu, însă, că îmi plăceau foarte mult reportajele pe care le făcea, în vremea aceea, la Televiziunea Română. Şi că era foarte, foarte convingător. Am sărit imediat în pantofi şi, în fugă, mi-am luat o haină din cuier. Era o iarnă foarte blândă. „De ce te bagi? Eşti prea tânăr! Lasă, că sunt destui alţii”, a încercat mama să mă convingă. Fără rost. Am închis uşa, evitându-i privirea îngrozită.

În faţa Consiliului Popular, cum îi spunea pe vremea aceea, nu mai era lume multă.

 

Inamicul din noapte

 

Câţiva puşti agitau un steag găurit şi ţopăiau într-un cerc, urlând cât îi ţineau plămânii: „Ole, ole, Ceauşescu nu mai e!”. „Măi, copii, mergeti, măi, acasă! Hai, că s-a terminat cu revoluţia şi a trecut de miezul nopţii. Ce mai staţi aici?!”, a încercat un subofiţer de armată să-i convingă. Nu a fost băgat în seamă.

De fapt, nimeni nu părea să apere ceva. Doar câţiva soldaţi din preajma impozantei clădiri, de intrarea căreia, până atunci, mi-ar fi fost frică să mă apropii.

Nici când militarii au început să care saci, pe care i-au aranjat ca o tranşee pe lângă zidurile din spatele meu, n-am priceput ce se întâmplă. Voiam doar să apăr revoluţia.

O mână de tineri cântau inconştienţi pe un câmp de bătălie. Între nişte soldaţi înarmaţi şi un inamic tăcut, ascuns în negura nopţii.

 

„Ăsta e sânge!”

 

Era trecut de două noaptea, când am văzut un ins dubios. Părea ca ţine ceva pe sub parpalac.

M-am îndreptat spre un ofiter, să-i spun asta. Atunci a început răpăiala. Noroc că ajunsesem lângă uşă. Dinspre Modarom se auzeau focuri de armă automată, dar nu cădea nimeni. Toţi s-au lăsat pe vine. Apoi, un snop de oameni disperaţi, târându-se sau aruncându-se, au intrat în clădire. În învălmăşeala aceea, am auzit şuierătura seacă a unui glonţ, trecând pe lângă mine, Cineva fusese rănit. M-am aruncat în spatele unui ghiveci uriaş din stânga impozantelor scări. „Ăsta e sânge! Au omorât-o! Ajutooor“, striga o fată în întunericul din hol. Cineva s-a târât lângă mine şi m-a apucat de picior dârdâind.

Atunci m-am ridicat şi am fugit pe scări. O secundă dacă aş mai fi stat mi-aş fi dat drumul în pantaloni. Sus, toţi erau terifiaţi. Într-o încapere izolată, paralelă cu coridorul s-a improvizat o infirmerie. Era un medic militar, de undeva de la Bacău. Iar „asistenta”, o studentă la actorie. Când am văzut că operaţiile se fac cu un cuţit, iar apa e adusă în scrumierele de aluminiu, mi-a venit să vomit. Era atâta sânge pe jos…

 

„Să improvizăm o lumânare”

 

„Nu mai sta aşa, nu vezi că a murit. Ai o brichetă, ceva, să improvizăm o lumânare”, m-a tras cineva de mânecă. Privirea individului întins pe jos îngheţase. Văzusem în filme cum, în astfel de situaţii, se închid ochii mortului, dar nu eram în stare să fac ceva. Am dat din umeri şi m-am ghemuit sub un geam care dădea spre curtea interioară.

Gemetele fetei împuşcate în fund erau groaznice. A fost nimerită atunci când toata lumea se îmbulzea pe uşa clădirii. Prietena ei, cea care mai devreme ţipa după ajutor, a vegheat-o toată noaptea.

Un tânar gemea, crăcănat pe un fotoliu. Avea picioarele răşchirate peste rezemătorile pentru braţe. Blugii îi erau năclăiţi de sânge. Fusese nimerit între picioare. Pe jos se făcuse o baltă maronie. Dacă nu s-ar fi schimonosit de durere, ar fi părut o fantomă, de palid ce era.

 

Plânsul soldatului

 

Mai târziu, un soldat în termen cu capul pansat, s-a aşezat lângă mine. Pe bandaj, într-o parte, se întindea o pată roşie. Icnea ca un copil mic. Din când în când, se uita la gaura din cască. Glonţul trecuse razant, crestându-i pielea. Camarazii lui n-au fost la fel de norocosi. Muriseră împuscaţi prin casca, cu capul zdrobit. Era singurul supravietuitor din grupa lui. Niciodată, de atunci, n-am mai văzut un adult care să bocească atâta timp, fără să se oprească.

Toata noaptea, deşi îmi era foarte somn, nu am închis un ochi. Teama ca aş putea muri în timp ce dorm, m-a ţinut treaz.

 

„Fără violenţă”

 

După un timp, m-am ridicat. Am dat o mână de ajutor celor care cărau răniţii pe nişte uşi scoase din balamale. Apoi, am încercat să conving un adolescent cu faţa plină de coşuri să nu se mai joace cu pistolul. Cineva împărţise puşti şi pistoale, doar pe semnătură, celor din clădire.

În holul opus, pe casa scărilor, doi tipi legaţi într-o poziţie imposibilă se rugau să fie dezlegaţi. Mâinile şi picioarele îndoite din genunchi le erau prinse la spate cu sfoară. Cei câţiva care am încercat să-i apărăm, strigând „fără violenţă!”, am renunţat după ce am fost înjuraţi de ceilalţi. Soldaţii care-i păzeau se făceau că nu-i văd pe cei care-i loveau cu bocancii în figură. Erau plini de sânge, iar feţele lor tumefiate păreau nişte măşti.

 

Fuga printre gloanţe

 

A doua zi, când s-a luminat de ziuă, la ordinul comandanţilor, soldaţii au strâns toţi civilii pe coridorul de la parter. Era o aglomeraţie teribilă. Ca nişte oi pregătite de sacrificare, am fost mânaţi către o iesire din spatele clădirii. Afară era fundaţia viitorului hotel al partidului. Pe acolo ne-au spus că trebuie să plecăm. Ne-au explicat că nu se mai trage, deşi afară gloanţele şuierau din toate părtile. Grupuri de câte trei-patru ieşeau alergând printre fier-betoane. În pragul uşii, am simţit mirosul pătrunzător de praf de puşcă. Am rupt-o la fugă, fără să privesc înapoi. O fată care a căzut de pe zidăria îngustă, urla după ajutor, dar nimeni nu s-a întors după ea. Alţii au fost împuşcaţi. De pe un bloc de lângă magazinul „Universal”, cineva trăgea cu o mitralieră. Undeva, pe caldarâm, o pată de sânge.

 

Din nou

 

Astăzi este din nou 22 decembrie. Probabil, ca de atâtea ori în atâţia amar de ani, se va îngenunchea patetic la mormintele din parcul aflat în parcul din centrul oraşului.

Se va vorbi despre cei care şi-au dat viaţa şi despre recunoştinţă. Va fi o îmbulzeală de luptători remarcaţi prin fapte deosebite sau cu rol determinant într-o glorioasă Revoluţie. Politicienii neocomunişti vor ţine discursuri anticomuniste, iar criminalilor întorşi la locul faptei le vor da lacrimile de emoţie.

Apoi vor călca din nou, cu curajul pe care nu se sfiesc să şi-l laude an de an, în sânge.

 

Text și desen de Alexandru Ghiza

 

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Ultimele Articole

Peste 28% dintre brașoveni au mers la vot până la ora 16.00. În municipiul Brașov, prezența a urcat la puțin
Până la ora 16.00, la nivelul județului Brașov a fost înregistrată o prezență de 28,15%, respectiv 146.767 de alegători venind
Anchetă în cazul unei mite electorale oferită chiar în ziua votului la Predeal
Polițiștii din cadrul Poliției Stațiunii Predeal au fost sesizați astăzi prin apelul unic de urgență 112 cu privire la faptul
24,86%, prezența la vot până la ora 15.00, mai scăzută față de scrutinul de acum patru ani
Până la ora 15.00 la nivelul județului Brașov se prezentaseră la urne 129.599, respectiv 24,86% din numărul total de alegători.
Cei mai mulți alegători, care au ieșit la vot în municipiul Brașov, au vârsta între 45 și 64 de ani
Peste 18.000 de alegători cu vârsta cuprinsă între 45 și 64 de ani au ieșit la vot astăzi până în
Până la ora 14.00, cele mai multe voturi s-au adunat în urne la Ormeniș și Cristian. În municipiul Brașov, mobilizare
În unele localități din județ, alegătorii s-au mobilizat și și-au exercitat dreptul la vot într-un număr destul de mare până
Doar 20% din alegătorii din județul Brașov au ieșit la vot până la ora 13.30. Prezența este similară cu cea
Până la ora 13.30 la nivelul județului Brașov se prezentaseră la urne 20,5% dintre alegători, respectiv 106.889 de votanți. Prezența
COVID-19: 52 de noi infecții cu SARS-CoV-2, descoperite la Brașov. Numărul îmbolnăvirilor din județ urcă la 5.889
1438 de noi cazuri de COVID-19 au fost depistate în România din doar 13.528 de teste prelucrate, iar alte 31
Alegeri locale – orele 12.00: Peste 73.000 de alegători din județ s-au prezentat la urne. În municipiu, au votat peste
Prezența la vot în județul Brașov la orele 12.00 este de 14,04%, votând deja peste 73.000 de persoane din cele
52.000 de alegători din județ se prezentaseră la urne până la orele 11.00. În municipiul Brașov au votat peste 21.000
10,20% dintre locuitorii județului Brașov s-au prezentat la urne până la orele 11.00, potrivit datelor Biroului Electoral. În total, 51.963
Cei mai harnici alegători din Brașov, în zona Centrului Civic și Bartolomeu. Prezența cea mai scăzută, în Florilor și Uzina
Printre alegătorii cei mai harnici care au mers la vot încă de la primele ore ale dimineții se numără cei
Prezență la vot decentă în municipiul Brașov: Au votat deja peste 17.600 de brașoveni
În municipiul Brașov, până la orele 10.30, au votat deja peste 17.600 de brașoveni, prezența la vot fiind de 7,21%.
Pompierii îndepărtează un panou publicitar de pe Casa Hirscher după ce au fost avertizați că acesta ar putea cădea peste
Un panou publicitar amplasat pe Casa Hirscher s-ar putea desprinde din cauza vântului puternic și să lovească trecătorii. Pompierii intervin
COVID-19: Brașovul a depistat 53 de noi infecții SARS-CoV-2, iar județul ajunge la 5.837 de îmbolnăviri
Până astăzi, 26 septembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 121.235 de  cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID
Cod portocaliu de ploi abundente și vijelii în Brașov, până mâine dimineață
Mai mult de jumătate din ţară se va afla sâmbătă sub un Cod portocaliu de ploi abundente, vijelii puternice, grindină
Candidații USR PLUS, marș prin Centru pentru a scoate lumea la vot
În jur de 100 de persoane au participat în această seară, la Brașov, la un „marş al schimbării”, organizat de
Tudor Benga: mobilitate metropolitană, aeroport funcțional, protecția mediului, educație și viață culturală în județul Brașov
Programul lui Tudor Benga, candidat al Alianței USR PLUS la președinția Consiliului județean Brașov: Mobilitate metropolitană – transportul public De
După 4 luni de șantier, Cetatea Făgăraș a început să se schimbe. Zidurile au fost tratate împotriva mucegaiului și creșterii
După 4 luni de la începerea lucrărilor de consolidare, restaurare şi conservare, schimbările de la Cetatea Făgăraș încep să fie
A IV-a încercare a fost cu noroc. Podul NATO de la Voila va fi refăcut de constructori sibieni și sălăjeni
Consiliul Judeţean Braşov va reconstrui cel de-al patrulea pod peste râul Olt. După podurile de la Crihalma – deja deschis
Studenții brașoveni vor fi informați prin SMS când se vor putea prezenta pentru cazarea în cămine. Universitatea Transilvania nu cere
Din cauza regulilor impuse de pandemie, în acest an, studenții Universității Transilvania, care au primit loc la cămin, vor veni
Adrian Veștea: Spre deosebire de alți politicieni, pentru mine și echipa pe care o coordonez vorbesc faptele!
Dragi brașoveni, Duminică, 27 septembrie, suntem chemați la urne, pentru a alege autoritățile administrației publice locale: președintele Consiliului Județean, primari,