Imprimarea 3D a dechis noi posibilități pentru persoanele care suferă de probleme la nivelul picioarelor, articulațiilor și spatelui, ce pot apărea, pur și simplu, în timpul mersului sau în momentul în care stau în picioare. Folosind această tehnică, au fost create tălpici personalizate pentru fiecare pacient, în funcție de afecțiunea de care suferă.
Tălpicile sunt cele care pot face o mare diferență, nu doar în privința confortului, ci și pentru ameliorarea afecțiunilor cronice. Însă, cele pe care le găsești în magazine pot să nu fie potrivite pentru a corecta problemele de postură sau dificultățile pe care le au anumite persoane în momentul în care merg – de aceea imprimarea 3D a produs o schimbare. Companiile folosesc acum scanere 3D pentru a capta date referitoare la picioarele clienților sau pacienților, date ce sunt mai apoi folosite pentru a tipări tălpici 3D personalizate, care să se potrivească cu anatomia și nevoile fiecăruia.
25% dintre pacienții cu diabet zaharat – probleme la nivelul picioarelor
Într-o lucrare intitulată „Cercetări privind utilizarea compozitului ABS și siliconului pentru a construi tălpici prin imprimare 3D”, profesoara Mihaela Ioana Baritz de la Universitatea Transilvania din Brașov vorbește despre fabricarea de tălpici speciale pentru pacienții cu diabet zaharat. Se estimează că 25% dintre aceștia dezvoltă probleme la nivelul picioarelor, iar 20% dintre pacienții care intră în spital din cauza faptului că au probleme la nivelul picioarelor recunosc că suferă de diabet zaharat.
„Studiile au arătat că la persoanele care suferă de diabet zaharat apar complicații, precum modificarea structurilor osoase, mobilitatea limitată a articulațiilor, formarea calusului și insuficiența arterială, care pot cauza inflamarea mușchilor la nivel local. Aplicațiile repetate ale unor astfel de presiuni mari pot face ca piciorul să fie mai susceptibil la dezvoltarea ulcerelor. Prin urmare, intervenția prin substanțe medicale este benefică pentru pacient și reprezintă o metodă de a stabili evoluția patologică, dar și o metodă de îmbănătățire a parametrilor funcționali ai posturii, în momentul în care aceștia merg sau stau în picioare”, explică Baritz.
Suprafața musculară este scanată pentru a se crea un model 3D
Inflamarea mușchilor reprezintă o altă problemă comună, nu neapărat în rândul persoanelor cu diabet, ci în rândul publicului larg, în special al persoanelor mai active. Afecțiunea apare la aproximativ două milioane de americani în fiecare an. Tălpicile pot fi de folos și în acest caz, Baritz descriind un mod prin care se scanează suprafața musculară pentru a se crea un model 3D de tălpică. Mai apoi, acestea sunt printate 3D într-un material rigid (ABS) cu o suprafață moale de silicon care aderă la suprafața tălpicii și oferă posibilitatea de a înregistra răspunsul dinamic din timpul mersului, datorită senzorilor de forță plasați în ele.
„Acest experiment a fost făcut pentru a sublinia forța de presare a mușchilor piciorului stâng sau drept pe pământ, în cazul în care subiectul poartă sau nu încălțăminte potrivită pentru măsurile antropometrice. De asemenea, evaluarea forței de presare pe pământ a fost determinată, în a doua parte a experimentului, în același timp cu ajutorul tălpicilor senzoriale montate în pantofi corespunzători. În plus, tehnologia de imprimare 3D a tălpicilor rigide a permis obținerea unei forme personalizate de suport al mușchilor fabricat din silicon. Acesta induce un confort mult mai bun din punct de vedere al posturii subiecților și permite să înregistrezi rapid datele, folosindu-se un sistem portabil”, concluzionează Baritz.