Opinii, Stiri Brasov

Civico-politica în 2018

Speranța din societate

După mulți ani în care societatea civilă organizată, instituțional sau nu, a fost slab reprezentată în jocul de putere din România, anul 2018 a reprezentat începerea ciclului de maturizare și a coalizării ei într-o forță cu o voce de multe ori unitară și puternică. Până în ultimii ani, chiar dacă existatu proteste de stradă, ele nu duceau mai departe la crearea unor enitități juridice sau a unor grupuri de inițiativă ce ulterior să conteze pe termen lung, ci aceste proteste, odată atins scopul lor, își încheiau și misiunea.

Oamenii nu se coalizau, pentru că exista conceptul “oricum nu contează” și “am avut noroc de data asta”. 2015, odată cu căderea Guvernului Ponta (și) la presiunea străzii, dar mai ales începând cu anul trecut, protestele au dus la strângerea oamenilor în jurul unor idei și valori pe care nu le-au mai lăsat din brațe.

Astăzi avem, printre altele, Geeks for Democracy, Inițiativa România și Contract România, Funky Citizens, Corupția Ucide, VăVedem din Sibiu, VeDem Just, Rezistența, Corupția Ucide, Asociația Pro Democrația, Teach for Romani, MagicCAMP sau Dăruiește Viață, organizații care se implică pe activ și vizibil în schimbarea peisajului politic, al sănătății sau cel educațional.

Putem vedea printre alte aspecte și o rafinare a mesajului, dezvoltarea abilității de a transmite o informație comună, misiuni și obiective comune, colaborare între organizații etc. Toate aceste lucruri îmi dau un sentiment de speranță, pentru că în toate țările ce au ajuns civilizate, societatea civilă a pus umărul la dezvoltarea și progresul nației. Mai e mult până departe, dar am trecut de etapa cea mai grea, cea a “nașterii”.

Paradoxul M…ulțumesc PSD

Cine era la putere în 2012, pe când cu protestele de la Roșia Montană? PSD. Dar în 2015 la Colectiv (fără să încerc a arunca vina pe acest partid pentru tragedia înițială din Clubul Colectiv.)? PSD.  Iar în 2017 știe orice copil din ultimul cătun, tot PSD.

Probabil că fără modul PSD de a guverna din ultimii ani, fără aroganța și impietatea mesajelor și acțiunilor celor din PSD și a partenerilor ALDE, peisajul societății civile probabil că nu s-ar fi schimbat dramatic în bine. Societatea în sine avea nevoie de cineva care să îi intre cu bocancii în viața de zi cu zi, să-i amenințe viața cotidiană și să-i pună în pericol viitorul. Iar cei care au livrat aceste elemente au fost cei din partidul așa zis social-democrat.

Evident, există și efectele negative ce merită luate în seamă. Plecarea tinerilor din țară – în special a celor cu studii superioare – este într-un ritm văzut doar după eliminarea vizelor pentru Europa, din 2007. Alt efect al acestor guvernări ridicole este din păcate pierderea de vieți omenești.

Dacă nu am lua în calcul aceste efecte negative, aproape am spune “Mulțumesc PSD” pentru că ne-a trezit conștința civică. Aproape, dar nu o spunem.

Cât e scorul?

Partida dintre Societatea Civilă și Coaliția de Guvernare a început total debalansat din orice perspectivă. Ca să facem o paralelă cu fotbalul, FC Societatea avea doar 9 jucători de câmp, un portar legat la ochi și juca fără antrenor, nu avea suporteri, iar arbitrii erau rezervele lui FC Coaliția. Ah și era să uit: meciul începea de la 2-0 pentru Coaliția.

Acum suntem la pauză, iar scorul, doamnelor și domnilor, este 3-3, cu toate că pe la jumătatea reprizei au fost eliminați pentru că nu purtau șapcă, doi jucători ai Societății. Și totuși, cum de eu spun că scorul este unul de egalitate?

Chiar dacă au încercat tot felul de atacuri josnice (legea Pleșoianu) sau acuze insultătoare pentru orice inteligență mediocră, (vezi atacurile mediatice constante asupra unora dintre organizațiile de mai sus) lupta pentru Codurile Penale, pentru Legile Justiției, pentru amnistie și grațiere, este departe de a fi terminată și în niciun caz nu pare a fi câștigată de Coaliție. Suntem aproape în situația din Decembrie 2017, iar asta înseamnă un căștig uriaș pentru Societatea Civilă. Un câștig ce merită menționat și măcar pentru moralul celor care zilnic își sacrifică din timp și resurse pentru niște scopuri abstracte, cum ar fi statul de drept, valorile democratice, valori europene, drepturile omului și ale minorităților, educație, sănătate, progres.

Din păcate, am și pierdut, noi ca societate, un jucător important, ce consider că merită menționat. Călin Farcaș s-a luptat pentru viața lui până în ultima clipă. A avut – din păcate – încredere în instituțiile din România pănă în ceasul al 12-lea, iar asta i-a fost fatal. Incompetența, corupția și prostia celor ce i-au întârziat salvarea, celor care nu au avut grijă să avem un acord cu Eurotransplant, celor ce au ignorat sufernița terminală a lui și a altor zeci de pacienți în situația lui, au dus la un sfârșit de poveste absolut sfâșietor.

Pentru cei ce nu-și mai aduc aminte, merită să spun că, Călin Farcaș a solicitat ajutorul semenilor lui, iar acest ajutor a fost acordat. 200.000 euro s-au strâns în mai puțin de o săptămână, din donații oferite pe Facebook de oameni care nu cerut nimic în schimb, oameni care și-au dorit sincer salvarea lui Călin. A murit cu zile, în așteptarea unui transfer într-o țară îndepărtată de pe glob. În Europa, în lipsa acordului Eurotransplant, chiar și cu cei 200.000 euro, nu putea fi salvat.

Pentru ca aceste tragedii să se împuțineze, este foarte, foarte importantă implicarea a cât mai multor oameni competenți, cu abilități, de bună credință, în zona civică și politică.

Anul 2019 este primul din cei doi ani electorali. După cum spuneam în vară, probabil că vom intra în spațiul Schengen. Probabil că va exista un armistițiu politic până în apropierea alegerilor Europarlamentare. În această perspectivă, Societatea Civilă are două misiuni importante de înfăptuit. Atragerea oamenilor la vot și responsabilizarea votului, tocmai pentru ca infractorii să nu mai devină șefi de camere în Parlament.

3 Comentarii

 1. Povesti de claca sau cum sa ne iluzionam singuri cu “gargara cu piuneze”…
  Imi pare sincer rau domnule Radu Hossu, dar insiruirea de subiecte , polologhia de aici nu difera prea mult de sedintele de la vechea scoala “Fane Ideologu” de pe timpul comunismului, ma iertati…
  Toate “comitetele si comitiile” enumerate mai sus “Geeks for Democracy, Inițiativa România și Contract România, Funky Citizens, Corupția Ucide, VăVedem din Sibiu, VeDem Just, Rezistența, Corupția Ucide, Asociația Pro Democrația, Teach for Romani, MagicCAMP sau Dăruiește Viață” au mers cumva in zonele cele mai problematice ale Romaniei, in mult hulitul judet Vaslui, prin Mehedinti sau Strehaia Olteniei (unde seceta verii ii “parjoleste” pe localnici) ori la Dorohoi , in Botosani sau oriunde prin satele golite , unde tinerii isi cauta destinul prin Italia, Spania samd, nu mai vorbesc de oamenii Deltei Dunarii, CE SOLUTII PRAGMATICE, ALTERNATIVE, CONCRETE la psd pot propune acelor oameni deznadajduiti ?!!? Primarii pesedeilor au “cutitul si furculita” in zonele rurale si cea mai mare greseala o Opozitiei este infierarea bisericii ortodoxe, singura speranta a acelor oameni…
  Veniti domnilor cu propuneri concrete, de tipul Aliantei primarilor din Vest in mediul rural, nu cu insiruiri de “tactici” civice foste sau viitoare… Sociologia e buna dar pragmatismul in rezolvarea problemelor comunitatii e infinit mai eficient !
  Dar mai ales alegeti-va reperele, cu R mare, profesioniste, indivizi de teapa “greierului” Tudor Chirila sunt o gluma proasta…

 2. Recunosc ca sunt un imbecil, asa ca mesajul meu pentru tine este:

  Propaganda pt noua ordine mondiala si retele de distrugere a tarilor de catre ONG soros. Un rahat impachetat frumos! Cati bani ai luat pt prostia asta de articol? Iti ajunge de un borcan de zacusca acum de Craciun?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Ultimele Articole

Vă Ajutăm din Brașov
O inițiativă plecată pe internet de la o anume tânără – Flavia Boghiu , în urma unei postări pe facebook
Șase noi decese cauzate de noul coronavirus. Numărul victimelor a ajuns la 146
Grupul de Comunicare Strategică a anunțat sâmbătă seară șase noi decese în România din cauza coronavirusului, bilanțul total ajungând astfel
VIDEO O brașoveancă crede că a fost infectată cu COVID-19 după mai multe confuzii făcute de autoritățile medicale. A fost
Liuța Grama, o femeie din comuna Dumbrăvița, a chemat ambulanța din. Codlea pe 31 martie pentru a fi transportată la
Prima zi de amenzi majorate: 265 de „plimbăreți” amendați/ La Brașov, avem 198 de „carantinați” și peste 4.000 de persoane
În județul Brașov, potrivit datelor Direcției de Sănătate Publică, 198 de persoane se află în carantină, iar 4.033 de persoane
Voluntarii, la datorie non-stop în această perioadă grea. Au distribuit materiale de dezinfecție la 400 de asociații, într-o zi
Fie că sunt dintre cei care s-au înscris pe listele de voluntari ale primăriei, fie că sunt voluntari ai unor
Arafat ia în calcul prelungirea stării de urgență: „Nu cred că vom ieși din starea de combatere a virusului înainte
„Dacă vorbim de starea de urgență e foarte posibil să ajungă să fie prelungită încă o lună. Poate această decizie
Agricultorii din Italia îi vor înapoi pe români la muncă. Exportam peste 100.000 de sezonieri
După Germania, și Italia caută un acord cu țările din estul Europei pentru ca muncitorii sezonieri să poată ajunge la
Ordonanța Militară nr. 7: Localitatea Țăndărei va intra în carantină/ Se suspendă zborurile din și spre zonele roșii pentru 14
Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, a anunat care sunt prevederile Ordonanței Militare nr. 7. Se instituie carantină pentru localitatea Țândărei.
Sunt necesare noi restricții militare. A fost arestat primul cetățean care a încercat să fugă de un filtru de poliție
Ministrul de Interne, Marcel Vela, a precizat că sunt necesare noi restricții militare, deoarece unele persoane nu au înțeles că
Cum se rostogolesc fake-news-urile în social media? Subiect de panică: coada de ambulanțe de la Infecțioase
O fotografie în care sunt surprinse mai multe ambulanțe așteptând în fața Spitalului de Boli Infecțioase Brașov a început să
Opt noi victime ale noului coronavirus. Bilanțul ajunge la 141 de morți
Încă 8 decese în România din cauza coronavirusului au fost anunțate sâmbătă, astfel încât bilanțul total urcă la 141. Două
127 de cazuri la Brașov – trei noi cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore/ În România, 430 de
Ieri, 3 aprilie, 9 tone de materiale sanitare, constând în 200.000 de măști FFP2, au ajuns în România din China.
Criza cauzată de coronavirus a ieftin carburanții. Care sunt benzinăriile din Brașov cu cele mai mici prețuri
Comisia Europeană a publicat un document cu anumite statistici care arată situaţia preţurilor combustibilor, iar în ţara noastră un litru
Guvernul pregătește o nouă ordonanță militară. Va fi prezentată astăzi
Premierul Ludovic Orban a anunțat astăzi că Guvernul a pregătit o nouă ordonanță militară care va fi prezentată astăzi. „Am
Au fost ridicate restricțiile pentru camioane de pe DN 1, ținând cont traficul este destul de lejer
Restricțiile impuse autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare sau egală cu 7,5 tone, pe DN1 (E60), Ploiești –
ISU Brașov a primit două autocamioane și o autospecială pentru descarcerare
ISU Brasov are în dotare de astăzi două autocamioane și o autospecială pentru descarcerare. Cele doua autocamioane au fost repartizate
Două asistente și opt infirmiere de la Secția de Psihiatrie Zărnești au intrat în carantină. Întregul personal va fi testat
Două asistente și opt infirmiere de Secția de Psihiatrie Zărnești a Spitalului de Neurologie și Psihiatrie Brașov au intrat în
De luni, Brașovul va avea un cabinet pentru urgențe stomatologice. 20 de medici vor fi la datorie
Începând de luni, Brașovul va oferi servicii stomatologice de urgență, gratuite, de luni până vineri, în intervalul orar 9.00-18.00, la
Două spitale din Brașov vor primi Hidroxiclorochină, medicamentul cu care sunt tratați pacienții infectați de COVID-19
Ministerul Sănătăţii anunţă că 18.000 de cutii Hidroxiclorochină, medicament folosit în tratamentul pacienţilor infectaţi cu virusul SARS-CoV-2, au fost donate
Un antreprenor brașovean anunță când se vor face următoarele livrări de echipamente medicale către România. Bogdan Micu consiliază Guvernul în
Un antreprenor din Braşov, care consiliază Guvernul României în domeniul achiziţiilor de echipamente şi materiale sanitare din China, a publicat