Opinii, Stiri Brasov

Civico-politica în 2018

Speranța din societate

După mulți ani în care societatea civilă organizată, instituțional sau nu, a fost slab reprezentată în jocul de putere din România, anul 2018 a reprezentat începerea ciclului de maturizare și a coalizării ei într-o forță cu o voce de multe ori unitară și puternică. Până în ultimii ani, chiar dacă existatu proteste de stradă, ele nu duceau mai departe la crearea unor enitități juridice sau a unor grupuri de inițiativă ce ulterior să conteze pe termen lung, ci aceste proteste, odată atins scopul lor, își încheiau și misiunea.

Oamenii nu se coalizau, pentru că exista conceptul “oricum nu contează” și “am avut noroc de data asta”. 2015, odată cu căderea Guvernului Ponta (și) la presiunea străzii, dar mai ales începând cu anul trecut, protestele au dus la strângerea oamenilor în jurul unor idei și valori pe care nu le-au mai lăsat din brațe.

Astăzi avem, printre altele, Geeks for Democracy, Inițiativa România și Contract România, Funky Citizens, Corupția Ucide, VăVedem din Sibiu, VeDem Just, Rezistența, Corupția Ucide, Asociația Pro Democrația, Teach for Romani, MagicCAMP sau Dăruiește Viață, organizații care se implică pe activ și vizibil în schimbarea peisajului politic, al sănătății sau cel educațional.

Putem vedea printre alte aspecte și o rafinare a mesajului, dezvoltarea abilității de a transmite o informație comună, misiuni și obiective comune, colaborare între organizații etc. Toate aceste lucruri îmi dau un sentiment de speranță, pentru că în toate țările ce au ajuns civilizate, societatea civilă a pus umărul la dezvoltarea și progresul nației. Mai e mult până departe, dar am trecut de etapa cea mai grea, cea a “nașterii”.

Paradoxul M…ulțumesc PSD

Cine era la putere în 2012, pe când cu protestele de la Roșia Montană? PSD. Dar în 2015 la Colectiv (fără să încerc a arunca vina pe acest partid pentru tragedia înițială din Clubul Colectiv.)? PSD.  Iar în 2017 știe orice copil din ultimul cătun, tot PSD.

Probabil că fără modul PSD de a guverna din ultimii ani, fără aroganța și impietatea mesajelor și acțiunilor celor din PSD și a partenerilor ALDE, peisajul societății civile probabil că nu s-ar fi schimbat dramatic în bine. Societatea în sine avea nevoie de cineva care să îi intre cu bocancii în viața de zi cu zi, să-i amenințe viața cotidiană și să-i pună în pericol viitorul. Iar cei care au livrat aceste elemente au fost cei din partidul așa zis social-democrat.

Evident, există și efectele negative ce merită luate în seamă. Plecarea tinerilor din țară – în special a celor cu studii superioare – este într-un ritm văzut doar după eliminarea vizelor pentru Europa, din 2007. Alt efect al acestor guvernări ridicole este din păcate pierderea de vieți omenești.

Dacă nu am lua în calcul aceste efecte negative, aproape am spune “Mulțumesc PSD” pentru că ne-a trezit conștința civică. Aproape, dar nu o spunem.

Cât e scorul?

Partida dintre Societatea Civilă și Coaliția de Guvernare a început total debalansat din orice perspectivă. Ca să facem o paralelă cu fotbalul, FC Societatea avea doar 9 jucători de câmp, un portar legat la ochi și juca fără antrenor, nu avea suporteri, iar arbitrii erau rezervele lui FC Coaliția. Ah și era să uit: meciul începea de la 2-0 pentru Coaliția.

Acum suntem la pauză, iar scorul, doamnelor și domnilor, este 3-3, cu toate că pe la jumătatea reprizei au fost eliminați pentru că nu purtau șapcă, doi jucători ai Societății. Și totuși, cum de eu spun că scorul este unul de egalitate?

Chiar dacă au încercat tot felul de atacuri josnice (legea Pleșoianu) sau acuze insultătoare pentru orice inteligență mediocră, (vezi atacurile mediatice constante asupra unora dintre organizațiile de mai sus) lupta pentru Codurile Penale, pentru Legile Justiției, pentru amnistie și grațiere, este departe de a fi terminată și în niciun caz nu pare a fi câștigată de Coaliție. Suntem aproape în situația din Decembrie 2017, iar asta înseamnă un căștig uriaș pentru Societatea Civilă. Un câștig ce merită menționat și măcar pentru moralul celor care zilnic își sacrifică din timp și resurse pentru niște scopuri abstracte, cum ar fi statul de drept, valorile democratice, valori europene, drepturile omului și ale minorităților, educație, sănătate, progres.

Din păcate, am și pierdut, noi ca societate, un jucător important, ce consider că merită menționat. Călin Farcaș s-a luptat pentru viața lui până în ultima clipă. A avut – din păcate – încredere în instituțiile din România pănă în ceasul al 12-lea, iar asta i-a fost fatal. Incompetența, corupția și prostia celor ce i-au întârziat salvarea, celor care nu au avut grijă să avem un acord cu Eurotransplant, celor ce au ignorat sufernița terminală a lui și a altor zeci de pacienți în situația lui, au dus la un sfârșit de poveste absolut sfâșietor.

Pentru cei ce nu-și mai aduc aminte, merită să spun că, Călin Farcaș a solicitat ajutorul semenilor lui, iar acest ajutor a fost acordat. 200.000 euro s-au strâns în mai puțin de o săptămână, din donații oferite pe Facebook de oameni care nu cerut nimic în schimb, oameni care și-au dorit sincer salvarea lui Călin. A murit cu zile, în așteptarea unui transfer într-o țară îndepărtată de pe glob. În Europa, în lipsa acordului Eurotransplant, chiar și cu cei 200.000 euro, nu putea fi salvat.

Pentru ca aceste tragedii să se împuțineze, este foarte, foarte importantă implicarea a cât mai multor oameni competenți, cu abilități, de bună credință, în zona civică și politică.

Anul 2019 este primul din cei doi ani electorali. După cum spuneam în vară, probabil că vom intra în spațiul Schengen. Probabil că va exista un armistițiu politic până în apropierea alegerilor Europarlamentare. În această perspectivă, Societatea Civilă are două misiuni importante de înfăptuit. Atragerea oamenilor la vot și responsabilizarea votului, tocmai pentru ca infractorii să nu mai devină șefi de camere în Parlament.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

3 Comentarii

 1. Povesti de claca sau cum sa ne iluzionam singuri cu “gargara cu piuneze”…
  Imi pare sincer rau domnule Radu Hossu, dar insiruirea de subiecte , polologhia de aici nu difera prea mult de sedintele de la vechea scoala “Fane Ideologu” de pe timpul comunismului, ma iertati…
  Toate “comitetele si comitiile” enumerate mai sus “Geeks for Democracy, Inițiativa România și Contract România, Funky Citizens, Corupția Ucide, VăVedem din Sibiu, VeDem Just, Rezistența, Corupția Ucide, Asociația Pro Democrația, Teach for Romani, MagicCAMP sau Dăruiește Viață” au mers cumva in zonele cele mai problematice ale Romaniei, in mult hulitul judet Vaslui, prin Mehedinti sau Strehaia Olteniei (unde seceta verii ii “parjoleste” pe localnici) ori la Dorohoi , in Botosani sau oriunde prin satele golite , unde tinerii isi cauta destinul prin Italia, Spania samd, nu mai vorbesc de oamenii Deltei Dunarii, CE SOLUTII PRAGMATICE, ALTERNATIVE, CONCRETE la psd pot propune acelor oameni deznadajduiti ?!!? Primarii pesedeilor au “cutitul si furculita” in zonele rurale si cea mai mare greseala o Opozitiei este infierarea bisericii ortodoxe, singura speranta a acelor oameni…
  Veniti domnilor cu propuneri concrete, de tipul Aliantei primarilor din Vest in mediul rural, nu cu insiruiri de “tactici” civice foste sau viitoare… Sociologia e buna dar pragmatismul in rezolvarea problemelor comunitatii e infinit mai eficient !
  Dar mai ales alegeti-va reperele, cu R mare, profesioniste, indivizi de teapa “greierului” Tudor Chirila sunt o gluma proasta…

 2. Recunosc ca sunt un imbecil, asa ca mesajul meu pentru tine este:

  Propaganda pt noua ordine mondiala si retele de distrugere a tarilor de catre ONG soros. Un rahat impachetat frumos! Cati bani ai luat pt prostia asta de articol? Iti ajunge de un borcan de zacusca acum de Craciun?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*