Opinii, Stiri Brasov

Civico-politica în 2018

Speranța din societate

După mulți ani în care societatea civilă organizată, instituțional sau nu, a fost slab reprezentată în jocul de putere din România, anul 2018 a reprezentat începerea ciclului de maturizare și a coalizării ei într-o forță cu o voce de multe ori unitară și puternică. Până în ultimii ani, chiar dacă existatu proteste de stradă, ele nu duceau mai departe la crearea unor enitități juridice sau a unor grupuri de inițiativă ce ulterior să conteze pe termen lung, ci aceste proteste, odată atins scopul lor, își încheiau și misiunea.

Oamenii nu se coalizau, pentru că exista conceptul “oricum nu contează” și “am avut noroc de data asta”. 2015, odată cu căderea Guvernului Ponta (și) la presiunea străzii, dar mai ales începând cu anul trecut, protestele au dus la strângerea oamenilor în jurul unor idei și valori pe care nu le-au mai lăsat din brațe.

Astăzi avem, printre altele, Geeks for Democracy, Inițiativa România și Contract România, Funky Citizens, Corupția Ucide, VăVedem din Sibiu, VeDem Just, Rezistența, Corupția Ucide, Asociația Pro Democrația, Teach for Romani, MagicCAMP sau Dăruiește Viață, organizații care se implică pe activ și vizibil în schimbarea peisajului politic, al sănătății sau cel educațional.

Putem vedea printre alte aspecte și o rafinare a mesajului, dezvoltarea abilității de a transmite o informație comună, misiuni și obiective comune, colaborare între organizații etc. Toate aceste lucruri îmi dau un sentiment de speranță, pentru că în toate țările ce au ajuns civilizate, societatea civilă a pus umărul la dezvoltarea și progresul nației. Mai e mult până departe, dar am trecut de etapa cea mai grea, cea a “nașterii”.

Paradoxul M…ulțumesc PSD

Cine era la putere în 2012, pe când cu protestele de la Roșia Montană? PSD. Dar în 2015 la Colectiv (fără să încerc a arunca vina pe acest partid pentru tragedia înițială din Clubul Colectiv.)? PSD.  Iar în 2017 știe orice copil din ultimul cătun, tot PSD.

Probabil că fără modul PSD de a guverna din ultimii ani, fără aroganța și impietatea mesajelor și acțiunilor celor din PSD și a partenerilor ALDE, peisajul societății civile probabil că nu s-ar fi schimbat dramatic în bine. Societatea în sine avea nevoie de cineva care să îi intre cu bocancii în viața de zi cu zi, să-i amenințe viața cotidiană și să-i pună în pericol viitorul. Iar cei care au livrat aceste elemente au fost cei din partidul așa zis social-democrat.

Evident, există și efectele negative ce merită luate în seamă. Plecarea tinerilor din țară – în special a celor cu studii superioare – este într-un ritm văzut doar după eliminarea vizelor pentru Europa, din 2007. Alt efect al acestor guvernări ridicole este din păcate pierderea de vieți omenești.

Dacă nu am lua în calcul aceste efecte negative, aproape am spune “Mulțumesc PSD” pentru că ne-a trezit conștința civică. Aproape, dar nu o spunem.

Cât e scorul?

Partida dintre Societatea Civilă și Coaliția de Guvernare a început total debalansat din orice perspectivă. Ca să facem o paralelă cu fotbalul, FC Societatea avea doar 9 jucători de câmp, un portar legat la ochi și juca fără antrenor, nu avea suporteri, iar arbitrii erau rezervele lui FC Coaliția. Ah și era să uit: meciul începea de la 2-0 pentru Coaliția.

Acum suntem la pauză, iar scorul, doamnelor și domnilor, este 3-3, cu toate că pe la jumătatea reprizei au fost eliminați pentru că nu purtau șapcă, doi jucători ai Societății. Și totuși, cum de eu spun că scorul este unul de egalitate?

Chiar dacă au încercat tot felul de atacuri josnice (legea Pleșoianu) sau acuze insultătoare pentru orice inteligență mediocră, (vezi atacurile mediatice constante asupra unora dintre organizațiile de mai sus) lupta pentru Codurile Penale, pentru Legile Justiției, pentru amnistie și grațiere, este departe de a fi terminată și în niciun caz nu pare a fi câștigată de Coaliție. Suntem aproape în situația din Decembrie 2017, iar asta înseamnă un căștig uriaș pentru Societatea Civilă. Un câștig ce merită menționat și măcar pentru moralul celor care zilnic își sacrifică din timp și resurse pentru niște scopuri abstracte, cum ar fi statul de drept, valorile democratice, valori europene, drepturile omului și ale minorităților, educație, sănătate, progres.

Din păcate, am și pierdut, noi ca societate, un jucător important, ce consider că merită menționat. Călin Farcaș s-a luptat pentru viața lui până în ultima clipă. A avut – din păcate – încredere în instituțiile din România pănă în ceasul al 12-lea, iar asta i-a fost fatal. Incompetența, corupția și prostia celor ce i-au întârziat salvarea, celor care nu au avut grijă să avem un acord cu Eurotransplant, celor ce au ignorat sufernița terminală a lui și a altor zeci de pacienți în situația lui, au dus la un sfârșit de poveste absolut sfâșietor.

Pentru cei ce nu-și mai aduc aminte, merită să spun că, Călin Farcaș a solicitat ajutorul semenilor lui, iar acest ajutor a fost acordat. 200.000 euro s-au strâns în mai puțin de o săptămână, din donații oferite pe Facebook de oameni care nu cerut nimic în schimb, oameni care și-au dorit sincer salvarea lui Călin. A murit cu zile, în așteptarea unui transfer într-o țară îndepărtată de pe glob. În Europa, în lipsa acordului Eurotransplant, chiar și cu cei 200.000 euro, nu putea fi salvat.

Pentru ca aceste tragedii să se împuțineze, este foarte, foarte importantă implicarea a cât mai multor oameni competenți, cu abilități, de bună credință, în zona civică și politică.

Anul 2019 este primul din cei doi ani electorali. După cum spuneam în vară, probabil că vom intra în spațiul Schengen. Probabil că va exista un armistițiu politic până în apropierea alegerilor Europarlamentare. În această perspectivă, Societatea Civilă are două misiuni importante de înfăptuit. Atragerea oamenilor la vot și responsabilizarea votului, tocmai pentru ca infractorii să nu mai devină șefi de camere în Parlament.

3 Comentarii

 1. Povesti de claca sau cum sa ne iluzionam singuri cu “gargara cu piuneze”…
  Imi pare sincer rau domnule Radu Hossu, dar insiruirea de subiecte , polologhia de aici nu difera prea mult de sedintele de la vechea scoala “Fane Ideologu” de pe timpul comunismului, ma iertati…
  Toate “comitetele si comitiile” enumerate mai sus “Geeks for Democracy, Inițiativa România și Contract România, Funky Citizens, Corupția Ucide, VăVedem din Sibiu, VeDem Just, Rezistența, Corupția Ucide, Asociația Pro Democrația, Teach for Romani, MagicCAMP sau Dăruiește Viață” au mers cumva in zonele cele mai problematice ale Romaniei, in mult hulitul judet Vaslui, prin Mehedinti sau Strehaia Olteniei (unde seceta verii ii “parjoleste” pe localnici) ori la Dorohoi , in Botosani sau oriunde prin satele golite , unde tinerii isi cauta destinul prin Italia, Spania samd, nu mai vorbesc de oamenii Deltei Dunarii, CE SOLUTII PRAGMATICE, ALTERNATIVE, CONCRETE la psd pot propune acelor oameni deznadajduiti ?!!? Primarii pesedeilor au “cutitul si furculita” in zonele rurale si cea mai mare greseala o Opozitiei este infierarea bisericii ortodoxe, singura speranta a acelor oameni…
  Veniti domnilor cu propuneri concrete, de tipul Aliantei primarilor din Vest in mediul rural, nu cu insiruiri de “tactici” civice foste sau viitoare… Sociologia e buna dar pragmatismul in rezolvarea problemelor comunitatii e infinit mai eficient !
  Dar mai ales alegeti-va reperele, cu R mare, profesioniste, indivizi de teapa “greierului” Tudor Chirila sunt o gluma proasta…

 2. Recunosc ca sunt un imbecil, asa ca mesajul meu pentru tine este:

  Propaganda pt noua ordine mondiala si retele de distrugere a tarilor de catre ONG soros. Un rahat impachetat frumos! Cati bani ai luat pt prostia asta de articol? Iti ajunge de un borcan de zacusca acum de Craciun?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Ultimele Articole

Schaeffler a trecut de 5.000 de angajați la Cristian și începe producția de rulmenți pentru aplicații feroviare
Schaeffler România, subsi­dia­ra locală a grupului german Schaeffler cu afaceri globale de peste 14 miliarde de euro şi aproximativ 89.000
Brașovenii de la Disofa au în plan să deschidă showromm-uri în București, Constanța și Iași
Dorina Codarin (45 de ani), o antreprenoare cu experienţă de peste 15 ani în producţia de mobilier, care în 2018
Parcare publică subterană cu 450 de locuri, în Centrul Civic
Primăria Brașov a prevăzut în bugetul pe acest an fonduri în vederea amenajării unor parcări în mai multe zone din
CJ Brașov alocă peste 3 milioane de lei pentru „hârțogăraia” aferentă proiectului de management integrat al deșeurilor
Consiliul Județean Brașov a încheiat în vara anului trecut contractul pentru realizarea Master Planului de gestionare a deșeurilor la nivelul
Râșnovul va investi peste 25 de milioane de lei într-un teatru de vară și o parcare etajată, în zona Cetății
Râșnovul continuă investițiile în vederea creșterii atractivității turistice a stațiunii. Unul dintre proiectele anunțate cu ani în urmă, pentru care
Compania Apa, factură de curent de până la 37,91 milioane de lei, în următorii doi ani
Compania Apa Brașov vrea să încheie un contract în vederea furnizării de energie electrică , la punctele de consum pe
Un fost europarlamentar este președintele CA al IAR Ghimbav
Președintele Agenției Metropolitane Brașov, Dragoș David, fost europarlamentar a fost ales președinte al Consiliului de Administrație al IAR Ghimbav. La
La Brașov, unul din patru șoferi încalcă legea în domeniul transporturilor rutiere publice de mărfuri și persoane. Amenzi de aproape
Polițiștii brașoveni de la Serviciul Rutier au desfășurat săptămâna trecută o acțiune ce a vizat combaterea încălcării normelor legale în
Primăria va aloca bani pentru aeroport când CJ Brașov va considera că este necesar și nevoie. „Factura” pe 2020 pentru
Ținând cont că una dintre cerințele venite din spațiul public a fost ca primarul Brașovului să aloce fonduri proiectului aeroportului
Ministrul de Interne, Marcel Vela, despre descinderile din casa liberalului Kadas: „Nu a fost o eroare!”
Marcel Vela a fost întrebat, la audierile din Parlament, dacă îşi cere scuze, din calitate de ministrul al Afacerilor Interne,
Brașovul atrage aproape trei milioane de turiști anual, dar doar jumătate dintre aceștia sunt înregistrați
Brașovul atrage aproape trei milioane de turiști anual, dar mai puțin de jumătate dintre aceștia sunt înregistrați, cazându-se la hoteluri
Designul interior creeaza echilibru
Caminul nostru este un proiect ce necesita investitii atat finaciare cat si de timp pentru a prinde contur. O parte
10 unități școlare, închise parțial din cauza gripei
10 școli brașovene sunt închise parțial din cauza gripei. Potrivit Ministerului Educaţiei şi Cercetării, situaţia centralizată la nivel naţional arată
Orban: Alegerile locale vor avea loc, cel mai probabil, pe 14 iunie
Premierul Ludovic Orban este de părere că data de 14 iunie este una „rezonabilă” pentru alegerile locale, comentând că organizarea
Dedeman face angajări la Brașov. Ce salarii oferă lanțul de magazine
Lanțul de magazine Dedeman face angajări în această perioadă în 15 orașe mari din țară, dintre care și Brașov, pe
Sfaturile polițiștilor către elevi, după ce un coleg de breaslă a agresat un copil în lift: „Nu urcați în lift
Polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov continuă să desfășoare activități de
Chefii brașoveni au obținut doua medalii de argint și una de bronz la Olimpiada Mondială de Gastronomie de la Stuttgart
Încep să apară rezultatele de la Olimpiada Mondială de Gastronomie de la Stuttgart, Germania, acolo unde România a intrat în
Free Now, cea mai descărcată aplicație de ridesharing din România. A fost instalată de peste 100.000 de utilizatori
De la începutul anului până în prezent, Free Now a devenit cea mai descărcată aplicație de ridesharing din România din
Unul dintre puținele locuri unde mai este iarnă cu adevărat. Cum arată Transfăgărășanul printre nămeți
Transfăgărăşanul este închisă pe o porţiune de 27 kilometri timp de 8 luni din an, iarna şi primăvara, din cauza pericolului
În România, managerii au salarii de 10 ori mai mari decât subalternii
Salariul unui manager din România poate ajunge chair și la 15.000 de euro, acesta câștigând de 10 ori mai mult