Economic, Stiri Brasov

Unul din 11 angajatori vrea să își reducă personalul la începutul lui 2019

Planurile de angajare pentru intervalul ianuarie – martie 2019 sunt pozitive în toate regiunile şi în majoritatea sectoarelor de activitate, dar se aşteaptă o uşoară încetinire a ritmului angajărilor, în contextul în care 70% dintre angajatori nu intenţionează să-şi redimensioneze forţa de muncă, nici în sensul creşterii, nici în sensul reducerii acesteia, dar 9% anticipează reduceri de personal, potrivit unui studiu publicat de Manpower.

„De remarcat că 70% dintre angajatori nu intenţionează să-şi redimensioneze forţa de muncă, nici în sensul creşterii, nici în sensul reducerii acesteia, ponderea celor ce nu prevăd nicio schimbare fiind cea mai ridicată din ultimii doi ani şi ceva, ceea ce sugerează că piaţa forţei de muncă de la începutul lui 2019 va fi mai prudentă decât în trimestrele trecute”, se arată în comunicat.

În unele sectoare de activitate, precum agricultură, vânătoare, silvicultură şi pescuit sau , industrie extractivă, procentul angajatorilor care nu intenţionează schimbări ale numărului total de angajaţi este de 82%, însă perspectivele de angajare continuă să fie favorabile în toate cele zece sectoare analizate. Totodată, angajatorii din industria prelucrătoare sunt cei mai optimişti, raportând o previziune netă de angajare de +26%, potrivit Manpower.

„Angajatorii din sectorul finanţe, asigurări, servicii imobiliare şi servicii de afaceri sunt şi ei optimişti, raportând o previziune netă de angajare de +23%, consolidată atât în raport cu trimestrul al patrulea, cât şi cu primul trimestru, cu 1, respectiv 7 puncte procentuale”, potrivit Manpower.

Declinul cel mai abrupt, atât de la trimestru la trimestru cât şi de la an la an, este însă raportat în sectorul energie electrică, apă, gaz, unde previziunea netă de angajare de -11%, singura negativă din toate regiunile şi sectoarele analizate.

Angajatorii din toate cele opt regiuni anticipează creşteri ale numărului total de angajaţi în trimestrul următor. Firmele din regiunile Sud şi Bucureşti şi Ilfov sunt cei mai optimişti, raportând previziuni nete de angajare de +20%. Totodată, angajatorii din regiunea Sud-Est raportează cea mai puţin optimistă previziune regională, de +9%, cu 13 puncte procentuale mai slabă decât în ultimul trimestru al acestui an. Prognozele de angajare sunt favorabile în toate categoriile de organizaţii, potrivit studiului.

„Cea mai puternică piaţă a forţei de muncă este preconizată de angajatorii din companii mari, care raportează o previziune netă de angajare de +24%, în timp ce cele mai prudente planuri de angajare se reflectă în previziunea de +4% raportată de angajatorii din micro-organizaţii”, se arată în comunicat.

 

 

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*