Companiile străine au investit în România, din anul 2003 și până în prezent, 75 de miliarde de euro. Investitorii au construit fabrici și centre logistice, au modernizat clădiri de birouri și o bună parte a infrastructurii energetice, au adus tehnologii noi de producție și cele mai performanțe sisteme de management.
Județele cu cele mai multe investiții străine sunt Arad, Brașov, Cluj, Prahova, Sibiu, Timiș și bineînțeles zona București-Ilfov care este cea mai atractivă pentru investitorii străini, se arată într-un comunicat al Consiliului Investitorilor Străini (FIC).
Industria a atras jumătate din investițiile străine, ceea ce demonstrează că „dezindustrializarea” României în contextul aderării la UE și integrării în piața unică reprezintă un mit. Astfel se explică de ce industria a avut și are o contribuție importantă la creșterea PIB-ului.
„Din analizele realizate de FIC am observat că, în general, județele care au atras investitori străini au și un standard de viață mai ridicat (au fost măsurate veniturile și avuția pe locuitor) . Nu putem spune că asta se datorează doar investițiilor străine, dar există o legătură strânsă între zonele dezvoltate economic și nivelul investițiilor străine atrase. Acest fenomen este ușor de explicat datorită avantajelor pe care companiile străine îl aduc cu ele: tehnologie, cunoștințe, acces pe piețele globale, experiența de zeci sau sute de ani etc.”, afirmă FIC.
Investitorii au venit în România ca să obțină profituri, dar afacerile lor au avut și o contribuție esențială la modernizarea economiei românești și integrarea ei în cea europeană, se arată într-un comunicat al Consiliului Investitorilor Străini (FIC).
„Investițiile străine au fost de câteva miliarde de euro în fiecare an, ele variind în funcție de sănătatea economiei locale sau globale. Valoarea cea mai ridicată a investițiilor a fost atinsă în preajma aderării României la UE când aceasta s-a ridicat la 8-9 miliarde de euro pe an.
Investițiile străine sunt comparabile ca dimensiune cu banii atrași din fonduri europene, reprezentând o resursă indispensabilă pentru dezvoltarea țării”, precizează FIC.
În România investițiile străine vin în special din țările membre ale Uniunii Europene acestea fiind și cei mai importanți parteneri comerciali (Germania, Franța, Austria, Olanda).
Companiile cu capital străin din România angajează 1,3 milioane de oameni, aproximativ 26% din numărul total de angajați. Cifra este aproape egală cu numărul persoanelor angajate în sectorul public.
„Companiile străine au avut un rol important în aplicarea unor modele de creștere a veniturilor salariale generând o competiție sănătoasă pentru cei care își căutau un loc de muncă – o primă consecință care se poate observa este că salariul mediu într-o companie străină este semnificativ mai mare decât media națională.
Salariul mediu net într-o companie străină era în 2017 de 3.100 de lei în comparație cu media națională de 2.300 de lei”, subliniază Consiliului Investitorilor Străini.