Odată cu semnarea contractului de împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru achiziția de autobuze, în decembrie anul trecut, reprezentanții Primăriei, alături de cei ai Consiliului Județean, au avut discuții cu oficialii băncii cu privire la posibilitatea acordării de sprijin financiar și pentru alte obiective. Unul dintre acestea a fost tocmai noul spital, iar în lujna mai, între Primărie, Ministerul Sănătății și BERD a fost încheiată o înțelegere.
Primarul George Scripcaru a precizat că reprezentanții BERD lucrează la acest acord care ar urma să fie semnat cu Ministerul Sănătății în vederea asigurării sprijinului financiar necesar pentru derularea investiției. „Acest acord ar putea să fie gata în această lună și atunci vom convoca o ședință de Consiliu Local pentru a-l analiza și a-l adopta. Vrem să facem acest lucru cât mai devreme pentru a continua ceilalți pași procedurali, respectiv efectuarea studiului de fezabilitate”, a spus primarul George Scripcaru.
Primăria Brașov a demarat deja partea de documentație pentru această investiție, fiind emis de altfel și certificatul de urbanism necesar pentru începerea lucrărilor.
Pe 1 noimebrie, ministrul Sănătății, Sorin Pintea, a emis Ordinul de ministru prin care a fost decisă structura noului spital al Brașovului. Valoarea investiției în noua unitate sanitară este estimată la 250 de milioane de euro.
Cum va fi structurat noul spital
Conform ordinului emis de către Ministerul Sănătății, noul Spital Regional a Brașovului va avea 849 de paturi de spitalizare continuă şi 60 de paturi de spitalizare de zi pentru 31 de specialităţi.
Acestea sunt: Neurologie cu unitate de accidente vasculare cerebrale acute, Neurochirurgie, Oftalmologie, ORL, Chirurghie orală şi maxilo-facială, Pneumologie, Cardiologie cu unitate de supraveghere şi tratament avansat al pacienţilor cardiaci critici, Chirurgie toracică, Chirurgie cardiovasculară, Gastroenterologie, Nefrologie, Urologie cu transplant renal, Chirurgie generală, Ortopedie-traumatologie, Chirurgie plastică, Microchirurgie reconstructivă, Arşi, Chirurgie vasculară, Dermatovenerologie, Medicină internă, Endocrinologie, Diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, Alergologie şi imunologie clinică, Hematologie, Psihiatrie acuţi, Terapie intensivă, Chirurgie pediatrică, Pediatrie, Terapie intensivă pediatrie, Obstretică-ginecologie, Neonatologie, Oncologie medicală.
O serie dintre aceste specialități nu se regăsesc în oferta spitalului de stat, dar nici a celor private, astfel că este necesar ca pacienții brașoveni să se trateze în alte județe.