Dezvoltatorii imobiliari și-au mărit luna trecută pretențiile, solicitând prețuri în medie cu 4% mai mari pentru locuințele scoase la vânzare. Astfel, prețul unui metru pătrat a urcat în noiembrie de la 1.062 la 1.105 euro pe metrul pătrat. În ceea ce privește locuințele vechi, acestea s-au scumpit cu 1,7%, de la 1.051 la 1.069 de euro pe metrul pătrat. Făcând o medie, Brașovul a avut parte de cea mai mare scumpire dintre orașele mari, avansul fiind de 2,4%, de la 1.056 la 1.081 de euro pe metrul pătrat.
Față de noiembrie 2017, când ajungeau la 1.000 de euro pe metru pătrat util, nivelul actual al pretențiilor vânzătorilor este cu 8,1% mai ridicat – Brașovul fiind, astfel, orașul cu cea mai mare diferență de preț la 12 luni (dintre centrele regionale analizate), arată o analiză a portalului imobiliare.ro.
La nivel național, în luna noiembrie, apartamentele au continuat să se scumpească ușor, chiar dacă această tendință nu a fost resimțită în toate marile centre regionale. Suma medie solicitată pentru apartamentele scoase la vânzare în întreaga țară a urcat cu 1,1%, ajungând la 1.242 de euro pe metru pătrat util (față de 1.228 de euro pe metru pătrat util la finele lunii precedente), potrivit Imobiliare.ro.
Comparativ cu perioada similară a anului trecut – când un apartament costa, în medie, 1.169 de euro pe metru pătrat util –, nivelul actual al pretențiilor vânzătorilor este cu 6,2% mai ridicat. În condițiile în care marja anuală de creștere a prețurilor se situa la 12,4% în noiembrie 2017, se confirmă, așadar, intrarea în faza de stabilitate a sectorului rezidențial.
Relevant în acest sens este și faptul că, inclusiv în marile centre regionale monitorizate în mod constant, diferența de preț la 12 luni se situează sub pragul de 10%.