Imobiliare, Stiri Brasov

Vânzările de locuințe nu stau chiar așa de rău cum susțin dezvoltatorii: Anul acesta s-au vândut 6.447 de unități locative, cu 281 mai multe decât anul trecut

Cu toate că dezvoltatorii de locuințe se plâng faptul că numărul vânzărilor de locuințe a scăzut în timpul verii, datele Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară arată că în cursul anului 2018, numărul total de tranzacții la Brașov a crescut, comparativ cu anul trecut.

La începutul acestui an, în comparație cu 2017, se poate observa o creștere în ceaa ce privește vânzările de locuințe la nivelul Brașovului. Dacă în luna ianuarie a anului trecut au fost vândute 210 locuințe, în aceeași lună a lui 2018 au fost achiziționate 490. De asemenea, în primăvara anului 2017 vânzările locuințelor au fost în număr de 1.478, anul acesta ajungând până la 2.017.

În ceea ce privește vânzările locuințelor pe perioada verii, acestea au înregistrat o scădere semnificativă. Dacă în vara anului trecut s-au vândut 2.120 locuințe, în 2018 au fost achiziționate doar 1.651. În plus, și în luna septembrie a fost înregistrată o scădere a vânzărilor, anul trecut cifra acestora ridicându-se la 643 locuințe, în timp ce, în 2018, doar 451 unități locative au fost cumpărate.

Per total însă, cifra vânzărilor din ultimele 11 luni din 2018 se ridică la 6.447 locuințe vândute, ceea ce arată că au fost achiziționate cu 281 mai multe unități locative față de aceeași perioadă a anului 2017, conform datelor înregistrate de Agenția Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

 

Cererea de locuințe pe piață

Potrivit datelor Imobiliare.ro, interesul pentru achiziții, la nivelul marilor centre regionale ale țării, este apropiat de anul trecut, cu un minus de 2% în T3 2018 față de T3 2017. Acest indicator însă, se situează semnificativ peste nivelul înregistrat în urmă cu trei ani, când piața rezidențială a revenit pe o traiectorie ascendentă. Așadar, în marile centre regionale ale țării, interesul în ceea ce privește achiziționarea de proprietăți rezidențiale este acum cu 29% mai ridicat.

 

Evoluția prețurilor

Un alt factor care influentează această piață are legătură cu tendința de creștere a prețurilor locuințelor. Prețurile medii solicitate pe segmentul apartamentelor au crescut în cele șase mari orașe ale țării în al treilea trimestru din 2018. Variațiile de preț au fost mai mici ca în anii precedenți, în patru dintre aceste orașe fiind sub pragul de 1%, iar în celelalte 2 sub 2%.

Cu toate că locuințele s-au scumpit în ultimii ani, românii sunt în continuare printre persoanele ale căror cheltuieli cu locuințele sunt cele mai scăzute din UE. Singurele țări care plătesc mai puțin decât România sunt Bulgaria (69% sub media UE) și Polonia (63% peste media UE). Luxemburg, cu 63% peste media UE, Marea Britanie, cu 59% peste media UE, și Danemarca, cu 53% peste media UE, se află la polul opus, potrivit Eurostat.

 

Previziuni pentru 2019

În ceea ce privește marile aglomerații urbane, există o tendință obervată în ultimele 12 luni  ce pare că se va menține și pe viitor și anume faptul că proiectele rezidentțiale cu potențial se dezvoltă în jurul centrelor de business.

„Cumpărătorii vor fi din ce în ce mai pretențioși, iar atribute precum localizarea, seriozitatea și prestigiul dezvoltatorului sau conceptul de locuință propus vor conta din ce în ce mai mult. Vom vedea în marile orașe primele livrări de locuințe din noua generație, conceptele pregătite după criză. Bineînțeles, vor exista diferențe de la un oraș la altul și probabil că cel mai bine vor performa centrele regionale precum Timișoara, Cluj sau Iași, dar și orașe de dimensiuni medii care trec printr-o perioadă bună, precum Sibiu, Oradea, Arad. Ne așteptăm la un 2019 bun, cu o cerere sănătoasă și prețuri în curs de stabilizare”, a afirmat Daniel Crainic, Director de Marketing Imobiliare.ro.

Se preconizează că în 2019 prețurile locuințelor vor stagna și, eventual, vor înregistra o ușoară creștere. Până în 2022, prețurile sunt estimate să ajungă la valori mai mari, în cee ace privește zonele cu potential crescut în dezvoltarea economică din marile orașe ale țării. În plus, conform analizelor Fondului Monetar Internațional, Programul Prima Casă ar putea fi încetinit anul viitor, beneficiind de fonduri cu 25% mai mici. De asemenea, se estimează că indicele ROBOR nu va ajunge să depășească nivelul de 3,5% în următoarele trei luni.

 

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*