Angajaţii din Bucureşti au cele mai mari salarii din economie: cu un venit mediu de 3.467 de lei net în luna septembrie a acestui an, aceştia câştigă cu 29% mai mult decât angajaţii plătiţi cu salariul mediu pe economie şi cu 70% mai mult decât angajaţii din Suceava, care au cele mai mici salarii din România (de 2.039 de lei net).
„Diferenţele salariale din oraşele mari se micşorează de-a lungul timpului, pe măsură ce companiile sunt nevoite să crească salariile pentru a atrage candidaţi. Dacă ne uităm la salariile pe judeţe în anul 2009, de exemplu, probabil că Timişul era peste Cluj ca nivel salarial, dar situaţia s-a schimbat pe fondul investiţiilor masive în centre de servicii şi în sectorul IT din Cluj“, a explicat Anca Puiu, consultant la compania de consultanţă în management şi executive search Korn Ferry.
În topul zonelor cu cel mai bine plătiţi salariaţi se află, după Bucureşti, Clujul (unde salariul mediu a fost de 3.105 de lei net în septembrie), Timişul (2.869 lei net), Ilfov (2.814 de lei net), Sibiu (2.743 de lei net), Iași (2.666 de lei) și Brașov (2.589 de lei) arată datele de la Institutul Naţional de Statistică. „Presiunea de pe piaţa muncii este din ce în ce mai mare în prezent şi a devenit din ce în ce mai greu pentru companii să recruteze. În plus, multe companii se concentrează foarte mult pe recrutarea de personal din exterior în loc să încerce să motiveze angajaţii existenţi, ceea ce afectează per ansamblu organizaţiile“, a mai spus Anca Puiu.
La polul opus, cu cele mai mici salarii din economie se află angajaţii din Suceava, Botoşani, Caraş-Severin, Neamţ şi Harghita, ale căror salarii medii se situează între 2.000 şi 2.100 de lei net pe lună. „Salariile din aceste judeţe vor creşte atunci când vor avea companii mari care fac investiţii şi angajări acolo. Însă ca să poţi să construieşti o fabrică ai nevoie de infrastructură şi de facilităţi fiscale, iar ca să ai investiţii în domeniul IT sau în centre de servicii ai nevoie de o universitate bună. Salariile vor creşte când angajatorii vor investi în formarea oamenilor de acolo, însă pentru acest lucru au nevoie fie de vorbitori de limbi străine sau de informaticieni, fie de şosele şi zone în care pot închiria terenuri ieftin ca să poată să construiască fabrici“, a mai spus Anca Puiu.
Creşterea salariului minim pe economie, majorările salariale din sectorul bugetar şi creşterile de salarii din sectorul privat au impulsionat semnificativ majorările de salarii din ultimul an. Astfel, în septembrie 2018 în toate judeţele din România salariul mediu a depăşit nivelul de 2.000 de lei net pe lună. Cu un an în urmă, în septembrie 2017, salariul mediu net era sub 2.000 de lei în 22 din cele 41 de judeţe.
La nivel naţional, salariul mediu net în luna septembrie a fost de 2.688 de lei net pe lună, în creştere cu 13% faţă de anul anterior. În topul judeţelor cu cele mai mari creşteri de salarii din ultimul an se află Sălajul (unde salariul mediu a crescut cu 23%, până la 2.371 de lei net în septembrie 2018), Giurgiu (+22%, până la 2.317 lei net), Ialomiţa (+22%, până la 2.256 de lei net), Alba (+22%, până la 2.470 de lei net) şi Teleorman (+20%, până la 2.188 de lei net).
Pe de altă parte, cele mai mici creşteri salariale (cuprinse între 7 şi 9% în perioada septembrie 2017- septembrie 2018) au fost înregistrate în judeţele Caraş-Severin, Botoşani, Mehedinţi, Constanţa, Gorj, Arad, Satu Mare, Galaţi şi Braşov.