Imobiliare, Stiri Brasov

Brașovul, pe locul trei în topul preferințelor investitorilor imobiliari

Piaţa imobiliară locală consemnează în ultimii cinci ani tranzacţii cu o valoare de peste 4 miliarde de euro, cei mai activi cumpărători fiind investitorii sud-africani, cu o cotă de piaţă de 28%, aceştia fiind urmaţi de investitorii greci (14%), francezi (10%) şi români (7%).

Potrivit unei analize a firmei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, în intervalul analizat piaţa locală a atras investitori din peste 15 ţări de pe patru continente, atenţia cumpărătorilor fiind concentrată preponderent asupra proprietăţilor din Bucureşti, cu o cotă de 69% din capitalul plasat. Tranzacţii au fost realizate şi în Timişoara, Braşov, Cluj-Napoca, Sibiu, Iaşi, Craiova sau Piteşti, cota de piaţă a acestor oraşe variind între 2% şi 5%.

Cele mai mari tranzacții realizate anul acesta la Brașov au fost cele care vizau cedarea centrelor comerciale Magnolia și Macro Mall. Magnolia a fost cumpărat de Tudor Comăniciu, managerul Delaco Distribution, pentru 4 milioane de euro, aceeași sumă fiind plătită și de grecii de la Jumbo pentru Macro Mall. De asemenea, germanii de la Kaufland au plătit 3,8 milioane de euro pentru achiziția unei suprafețe de teren pe fosta platformă industrială IUS. Cea mai mare tranzacție imobiliară din ultimii cinci ani a fost vânzarea anul trecut a Coresi Business Park, evaluată la 50 de milioane de euro.

Cele mai preferate active au fost clădirile de birouri, cu o pondere de 39% în volumul tranzacţionat, urmat îndeaproape de retail, cu o cotă de 34%. Sectorul industrial a generat tranzacţii de circa 700 de milioane de euro, având o cotă de 18%, în timp ce valoarea tranzacţiilor cu hoteluri s-a situat la circa 250 de milioane de euro (6%).

„Piaţa imobiliară locală a redevenit atractivă în ultimii ani, având o evoluţie solidă, cu tranzacţii relevante şi un bazin de cumpărători din ce în ce mai divers. Alături de jucătorii tradiţionali, precum NEPI Rockcastle şi Globalworth, care au dominat piaţa în ultimul deceniu, au intrat un număr semnificativ de companii noi, precum PPF, Dedeman, Prime Kapital, Revetas, Cerberus, Lion’s Head Investments, Atterbury sau One United, în timp ce jucători cu vechime în piaţă, precum GLL, Catinvest sau CA Immo, au redevenit activi în piaţa de investiţii. Având fundamente solide, bazate pe o cerere sustenabilă din partea ocupanţilor şi un nivel al randamentelor atractiv, credem că piaţa imobiliară locală va continua să genereze lichiditate, permiţând dezvoltatorilor să se capitalizeze pentru demararea unor proiecte noi”, spune Tim Wilkinson, Partener Capital Markets, Cushman & Wakefield Echinox

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*