Stiri Brasov, Timp liber

Poveste de succes. Și-a vândut motocicleta și cu banii obținuți și-a clădit o afacere originală în fashion

La doar 28 de ani, Armina-Letiţia Popeanu conduce o afacere cu o cifră de afaceri de 100.000 de euro. Născută în Brașov, tânăra a absolvit Facultatea de Arhitectură din București. Încă de pe băncile facultății a început să-și personalizeze propriile genți, iar în urmă cu trei ani a simțit potențialul de afacere. Tânăra crează acum poșete handmade pentru propriul magazin online.

Pentru a-şi porni afacerea cu genţi pictate, Armina Popeanu a renunţat la o Honda de 500 de cmc, o motocicletă, iar banii obţinuţi din vânzare i-au asigurat fondurile necesare începutului. Genţile pictate sunt o nişă„Mă gândesc uneori că este prea nişat, dar cunoscuţii îmi spun că nu puteam alege decât un domeniu foarte nişat”, a destăinuit tânăra brașoveancă.

Căuta accesorii de calitate, dar adeseori i se păreau banale, aşa că le picta. Astfel de accesorii au vrut pe urmă şi mama, sora sau prietenele, apoi, după ce a terminat facultatea, s-a întrebat ce va face.

Primele 35 de genți

Şi-a propus să facă genţi, aşa că şi-a vândut motocicleta, a mers la o fabrică unde a făcut prima comandă. A început cu 35 de genţi, cu un site realizat de soţ şi cu fotografii făcute de prieteni. Nu a vândut nimic, era ceva foarte nou şi oamenii au nevoie de un timp pentru a se obşnui cu produsul, să-l vadă, aşa că prima comandă a apărut abia după o lună. 

„Lunile următoare m-au ajutat. După ceva mai mult de un an, fabrica cu care colaboram a fost scoasă la vânzare şi… am cumpărat-o. Nu era mare, pentru că pierduse din contracte şi ajunsese să producă destul de puţin”, a mărturisit Armina Popeanu într-un interviu acordat Mediafax.

Miza: mulțumirea celorlalți

A plecat cu aşteptări zero şi spune că nu ştia la cum vor evolua lucrurile. Pe de altă parte, admite că are o genă de antreprenor, din familie. Iar miza care este? „Nu sunt banii, cu siguranţă. Dacă ar fi fost banii, alegeam ceva cu câştiguri mai mari. Voiam să fac ceva interesant, pe o piaţă ceva mai tristă. Îmi aduce multă mulţumire faptul că sunt doamne care se simt mai împlinite dacă poartă accesorii făcute de mine”. Aşa că miza pare a fi mulţumirea celorlalţi.

Vrea ca de acum înainte să se concentreze pe străinătate. În domeniul designului de obiect, este mai greu acolo, pentru că dacă pe piaţa internă produsele sunt peste aşeptările de preţ, pentru exterior sunt ieftine. Schema din străinătate este clară, porneşte de la preţul final al produsului, iar produsul trebuie să ajungă, fizic, la oameni.

Fiecare geantă creată de artistă spune o poveste, este pictată manual, iar aceasta o ajută pe antreprenoare să facă diferența în piața de profil. Astăzi, pe lyria.ro primește 70-80 de comenzi pe lună de la femeile care vor să poarte o geantă cu poveste. Comanda medie pe lyria.ro este de 400 de lei, iar genţile Lyria se găsesc la preţuri cuprinse între 200 şi 600 de lei.

A creat o comunitate 

În România, a creat o comunitate a femeilor ce îi poartă genţile şi crede că este importantă mulţumirea acestora, aceasta fiind responsabilă pentru creşterea brandului Lyria. Pe termen scurt introduce în ofertă şi pantofii, care ar trebui să îi crească cifra de afaceri până la finele anului. Apoi vrea să deschidă un concept-store, deoarece, concentrându-se până acum pe producţie, care a fost în Braşov, nu s-a putut ocupa de un concept-store in Bucureşti. „Şi este important să existe un loc în care doamnele să vină să vadă, pentru că pantofii trebuie probaţi, este o întreagă aventură”, zâmbeşte Armina Popeanu.

Care au fost momentele plăcute ale ultimilor ani?. „La fiecare colecţie este un moment plăcut, când vezi că ce ai conceput şi ce ai gândit şi creat în câteva luni este bine primit de către cliente”.

Subiectele colecţiilor ţin foarte puţin de modă şi tendinţe, deşi urmează tendinţele mari din marochinărie, de formă a genţilor. De când vinde şi produse nepictate, a separat munca, pentru că produsul nepictat implică o muncă deosebită, din cauza materialelor folosite – pene, piele, blană. Foarte bine este că există un public care apreciază produsele româneşti bune, înţelege că trebuie să le susţină, un public care a trecut de etapa brandurilor mari. Parcursul unei persoane este liniar, trebuie să treacă prin etapele cu mass fashion, după care care se îndreaptă spre mărcile middle – high, după care ajunge la cei foarte mari, iar în cele din urmă înţelege că este diferit. Aceasta descoperire vine şi cu o relaxare a veniturilor şi cu educaţia de rigoare. Publicul care alege să susţină mărcile româneşti, iar Armina Popeanu a ajuns în acest punct, şi-a constitut un nucleu destul de mare de oameni, nucleu care se extinde.

Foto: Armina Popeanu

Producție și pentru plan extern

„Destul de încet, dar este bine că este, că se cultivă, că vine la evenimente. În primul am avut clienţi doar din Bucureşti, după care am pătruns şi în alte oraşe, lumea a primit recomandări, s-a convins, iar acum am în fiecare oraş un grup fidel de cliente”.

A produs pentru câteva mărci internaţionale, dar nu a avut propuneri de preluare, pentru că „ar trebui să mai crească cifra de afaceri”. Şi nici nu are intenţia să vândă, pentru că într-un astfel de caz ar trebui să îndrepte compania spre zona producţiei de masă, de care s-a îndepărtat.„Nu cred că produsele mele s-ar potrivi într-un mall”.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*