Locuri de munca, Stiri Brasov

Din cei peste 17.000 de brașoveni cu dizabilități, doar 1.300 au un loc de muncă. Patronii nu vor să audă de astfel de angajați

Astăzi, cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, directorul general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Brașov, directorul Asociației Nevăzătorilor din Brașov și directorul executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă au vorbit despre problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilități în momentul în care se angajează.

Mircea Dan Suciu, directorul general al DGASPC Brașov, a declarat, în cadrul întâlnirii organizate cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, că angajatorii sunt reticenți în momentul în care trebuie să angajeze persoane cu dizabilități, chiar dacă acestea pot face foarte bine anumite activități.

„Trebuie să fim realişti, există o reticenţă a angajatorilor, în a angaja persoane cu dizabilităţi cu toate că aceste persoane pot desfăşura anumite activităţi foarte bine, în funcţie de gradul de handicap. Cu certitudine sunt multe lucruri de făcut în această zonă şi, din păcate, multe sau unele dintre ele au fost timide în ultima perioadă. Eu apreciez şi mă bucur foarte mult că, împreună cu reprezentanţii din conducerea AJOFM Braşov, am reuşit să organizăm această întâlnire în care vom încerca să găsim soluţii. Bineînţeles vor fi sarcini de implementat atât pentru DGASPC, cât şi pentru AJOFM, în principal în ceea ce priveşte îmbunătăţirea comunicării instituţionale, dar trebuie avută în vedere comunicarea noastră cu beneficiarii”, a afirmat Dan Suciu.

 

După 1989, multe meserii pentru persoanele cu handicap au dispărut

La această întâlnire au participat și reprezentanți ai asociațiilor persoanelor cu dizabilități, dar și cei ai Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă. Gigi Lazăr, directorul Asociației Nevăzătorilor din Brașov, a spus că multe meserii pe care persoanele cu handicap le puteau face au dispărut după anul 1989,  când s-a trecut la economia de piață.

„Ar trebui ca mai multe instituţii şi angajatori să conlucreze pentru a vedea ce meserii se caută acum pe piaţa muncii pentru persoanele cu dizabilităţi. De asemenea, ar trebui să se vadă care sunt căile de acces şi transportul de acasă spre locul de muncă a persoanelor cu dizabilităţi pentru că, în cele mai multe cazuri, aceşti factori sunt mult mai importanţi decât locul de muncă”, a spus Gigi Lazăr.

 

Doar 3 persoane înregistrate în evidențele AJOFM Brașov

Directorul executiv al AJOFM Brașov, Liliana Dragomir, a susținut faptul că există locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilități, însă în evidențele instituției sunt înregistrate doar trei astfel de persoane, iar, de la începutul acestui an, 8 au fost angajate în diferite meserii. Aceasta a mai precizat și faptul că foarte puțini angajatori sunt interesați, cu toate că legislația în vigoare prevede o serie de facilități pentru cei care încadrează persoane cu dizabilități.

În momentul de față, în evidențele Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Brașov se află peste 17.000 de adulți cu dizabilități, dintre care doar 1.300 au în momentul actual un loc de muncă.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Un comentariu

  1. Gogoncia Marius Irinel

    Bună ziua Ma numesc Marius și sunt o persoana cu dizabilități as dori sa ma integrez în societate printr-un loc de munca și va întreb de ce nu exista o instituție pt plasare și recrutare a persoanelor cu dizabilități

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*