Stiri Brasov, Timp liber

Un inginer silvic și-a făcut o patiserie bio prin programul Start Up Nation. Și-a impus să lucreze cu furnizori locali

Brașoveanca Ioana Ungureanu a pornit o afacere de la zero în Avantgarden 3 bazată pe produse sănătoase de patiserie. Deși a avut câteva impedimente, aceasta realizează astăzi tarte în bucătăria magazinului Artisan Bakery, ca și cum ar găti pentru propria familie.

Ideea afacerii de familie a Ioanei Ungureanu a pornit încă din perioada de maternitate a acesteia, moment în care tânăra mamă a avut timp să se informeze referitor la cele mai hrănitoare ingrediente pentru un copil. A ajuns să fie antreprenor întrucât și-a dorit să împărtășească aceste informații cu ceilalți. De asemenea, nici gândul de a se întoarce la vechea sa profesie nu a încântat-o. „Nu am dorit să revin la profesia pentru care am fost pregătită. Eu sunt inginer silvic și, cumva, perioada maternității m-a făcut să privesc lucrurile din afară. Mi-am dat seama că nu mă mai pot încadra în acel sistem”, spune Ioana.

 

Simplitatea, cuvântul cheie

Conceptul Artisan Bakery este cel de prăjituri de casă, naturale, proaspete, însă se pot găsi în magazin și tarte, croissante, torturi simple sau gustări sărate în care se introduc ingrediente precum brânza de capră, brocoli, nuci, spanac sau năut. Simplitatea pare să fie cuvântul cheie, iar mai mult de 2 arome nu ar trebui să fie resimțite în produsele Ioanei. „Facem lucruri nu foarte complicate, deoarece pentru ele îți trebuie glucoză, coloranți. Prăjiturile nu sunt foarte dulci și le putem mânca în fiecare zi. Acesta este unul dintre principiile noastre. Încercăm să reducem cantitatea de zahăr, pentru a se putea simți gustul ingredientului care e acolo”, spune veselă Ioana.

În anul 2017, aceasta a aplicat la Start-up Nation, un program care încurajează și stimulează înființarea, dar și dezvoltarea, întreprinderilor mici și mijlocii, însă, pentru că procedura a durat foarte mult timp, Ioana a fost nevoită să deschidă afacerea cu banii proprii, pe care, mai apoi, i-a primit prin rambursare, la sfârșitul lunii mai a anului acestuia. S-a lovit de nenumărate ori de persoane care au încercat să o descurajeze, spunându-i că cea mai bună afacere este cea cu torturi de nuntă, însă Ioana a vrut să facă tarte, nu torturi. „Nu te ajută nimeni. Nu este deloc ușor, pentru că dacă ar fi așa, atunci toată lumea și-ar deschide propria afacere. Chiar dacă nu ai găsit oameni cu care să colaborezi, te duci de 100 de ori, îți refaci dosarul de 100 de ori și până la urmă tot trebuie să ți-l accepte. Lumea ajunge să te respecte ulterior, când văde că, totuși, ești perseverent, iar ceea ce faci este diferit”, susține Ioana.

 

Toate ingredientele sunt naturale

În Artisan Bakery totul este făcut homemade, cu ingrediente naturale, fără conservanți, coloranți sau prafuri. Datorită acestui lucru, Ioana își dorește să găsească furnizori locali cu care să colaboreze pentru a găsi fructe și legume de sezon. Până acum a lucrat cu „Moara cu pietre” pentru a procura făină, cu cei de la „Pasiune pentru viață” care îi pun la dispoziție tot felul de semințe și condimente ușor exotice și cu cei de la „Olympus” care o ajută pe partea de lactate și brânzeturi. „Ne dorim foarte mult să colaborăm cu furnizori locali. În momentul de față, luăm ingredientele și de la piață pentru a reuși să suplinim lipsurile”, menționează Ioana.

Deoarece oamenii sunt obișnuiți cu anumite produse, precum savarinele sau amandinele, există și clienți care sunt dezamăgiți în momentul în care trec pragul Artisan Bakery. Cei care par să frecventeze acest loc sunt persoane cu vârste cuprinse între 30-40 de ani, familiști cu copii sau bunici care vin și cumpără produse pentru nepoți. „Cumva cred că ne adresăm doar unui anumit tip de public, oameni care apreciază și știu ceea ce mănâncă. Sunt destule persoane de acest gen în Brașov”, povestește Ioana.

În momentul de față, la Artisan Bakery există un singur angajat, pe lângă Ioana și soțul ei, însă ideea unei viitoare extinderi nu pare să îi surâdă acesteia. „Eu cred foarte tare în afacerile mici de familie. În momentul în care afacerea ta a crescut foarte mult, ai pierdut controlul și nu reușești să pui la fel de mult suflet în ceea ce faci”, afirmă Ioana.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*