După ce a cumpărat în urma cu doi ani terenul de 10 hectare de pe strada Carpaților, unde a funcționat pe vremuri fabrica Prefa, dezvoltatorul imobiliar Urban Invest a demarat și partea de documentație pentru construcția noului ansamblu rezidențial.
Planul dezvoltatorului imobiliar este de a amenaja o nouă zonă rezidențială și de birouri pe terenul care a rămas pârloagă de mai mulți ani, după ce vechea fabrică a fost demolată. Recent, Primăria Brașov a emis certificatul de urbanism pentru proiect, fiind de altfel documentul premergători obținerii autorizației de construcție. De asemenea, proiectul a fost avizat din luna mai în ceea ce privește circulația, în conformitate cu acest aviz urmând să se efectueze, mai întâi, o serie de lucrări de degajare și nivelare a terenului. Ținând cont că fostul proprietar a executat demolările doar până la nivelul solului, este necesară și demolarea fundațiilor rămase de la fostele hale și clădiri administrative ale fabricii.
În conformitate cu proiectul, pe acest teren ar urma să se ridice un nou ansamblu care va cuprinde 10 blocuri, unde vor exista atât locuințe, cât și spații de birouri, spații comerciale, centre educaționale, dar și alte funcțiuni complementare. Totodată, Urban Invest intenționează să construiască pe latura dinspre strada Carpaților și cel mai înalt imobil din Brașov, cu o înălțime maximă de 24 de etaje, dar și trei subsoluri.
Un turn cu 30 de etaje, în planurile fostului proprietar
Terenul acestei fabrici a aparținut companiei BJJ Proiecte Imobiliare, controlată de omul de afaceri amrican Jonathan Mann. Acesta plătise în 2007 numai puţin de 50 de milioane de euro pentru a cumpăra terenul de la afaceristul brașovean Ion Neculaie. Americanul avea planuri mari în Braşov, unde intenţiona să construiască 10.000 de apartamente noi, în planul inițial fiind prevăzut și un bloc cu peste 30 de nivele. Piraeus Bank avea de recuperat 34,8 milioane de euro de pe urma acestui proiect imobiliar, însă banca a fost acceptată în tabelul definitiv al creanţelor doar cu suma de 17,4 milioane euro, deoarece, conform legii, creditorul garantat nu poate înscrie o creanţă mai mare decât valoarea activelor pe care le are debitorul. Piraeus a vândut terenul pentru a-și recupera banii, tranzacția imobiliară fiind parafată cu Urban Invest.