Imobiliare, Stiri Brasov

Dezvoltatorii imobiliari și-au reluat vânzările în octombrie, după ce sectorul rezidențial a avut un recul de 25% pe perioada verii

În ciuda faptului că în țară se observă o scădere a tranzacțiilor imobiliare, ceea ce ar conduce la o contractare a pieții, la Brașov se observă o stagnare a acesteia. Potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, în primele zece luni ale acestui an, în județul Brașov s-au înregistrat 23.201 de tranzacții imobiliare, cu 40 mai puține decât în perioada similară a anului trecut.

În ceea ce privește sectorul rezidențial, cele trei luni de vară și prima lună de toamnă au adus o scădere cu circa 25% a vânzărilor, dar acest lucru poate fi pus și pe seama scumpirilor din ultimul an, precum și a ofertei mai reduse cu 10% față de perioada similară a anului trecut. Totuși, luna octombrie, care a adus reduceri de preț pe acest sector a condus la o creștere a vânzărilor, fiind contractate 663 de unități locative față de 601 în octombrie 2017.

Brașovul a avut parte în trimestrul trei de cele mai mari scumpiri în domeniul imobiliar dintre marile orașe din țară, anunță imobiliare.ro.

„Aici, suma medie solicitată de către vânzătorii de apartamente s-a majorat cu 1,7% în decursul a trei luni, ajungând la o valoare de 1.060 de euro pe metru pătrat util (de la 1.040 de euro pe metru pătrat util). În acest context, oraşul de la poalele Tâmpei depăşeşte Clujul în ceea ce priveşte diferenţele de preţ la 12 luni, cu un avans de 8,9%. Faţă de anul 2008, însă, apartamentele din Braşov continuă să fie cu aproximativ un sfert (25,9%) mai ieftine”, se arată în comunicat.

Totodată, tendinţa generală de încetinire a creşterii preţurilor locuinţelor poate fi pusă pe seama stabilizării pieţei rezidenţiale, în contextul temperării apetitului pentru achiziţii. „Astfel, potrivit datelor, cererea pentru proprietăţi rezidenţiale (apartamente, dar şi case) din marile oraşe ale ţării se situa, trimestrul trecut, la un nivel cu 2% mai mic faţă de perioada similară din 2017. Diminuări ale apetitului pentru achiziţii au avut loc în majoritatea cazurilor: -18% în Constanţa, -9% în Iaşi, -7% în Braşov şi, respectiv, -3% în Timişoara”, se arată în comunicat.

În aceste condiţii de piaţă, marjele de negociere practicate pe segmentul apartamentelor au fost mai mari în al treilea trimestru din 2018 decât în perioada similară din 2017 în majoritatea marilor oraşe analizate. Dintre centrele regionale cu un preţ mediu de peste 1.000 euro/mp pentru apartamentele disponibile spre vânzare, Craiova se distinge prin cea mai mare marjă de negociere, respectiv 4,5% în T3 2018. Spre comparaţie, în perioada similară a anului precedent, acelaşi indicator se situa la o valoare de 2,4%.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*