Imobiliare, Stiri Brasov

Germanii de la Lidl scot la licitație terenul pe care urmau să construiască un hotel pe Cuza Vodă

Lidl România va scoate la licitație o suprafață de 3.000 de metri pătrați adiacentă magazinului construit în locul fostei fabrici de ciocolată Poiana. Prețul de pornire ar urma să fie de 500 de euro/mp, potrivit unor surse din piața imobiliară. Pe terenul respectiv ar fi trebuit să se construiască un hotel, dar compania nu a găsit, până acum, niciuj asociat pentru demararea unui astfel de business, motiv pentru care după mai bine de trei ani de căutări a decis să scoată terenul la vânzare.

Lidl România a plătit, în urmă cu cinci ani, pentru achiziţia terenului pe care odinioară se întindea fabrica Cibo, 2,170 milioane de euro. Tranzacţia s-a încheiat un an mai târziu doar după ce Consiliul Local Braşov a aprobat planul urbanistic zonal depus de Mondelez România (noua denumire a companiei Kraft Foods România, proprietarul brandului de ciocolată Poiana), care prevede construirea unui ansamblu – format dintr-un hotel, un centru de conferinţe şi spaţii comerciale.

Fabrica de Ciocolată de la Braşov a avut o istorie de 115 ani, iar denumirea ei a fost schimbată de mai multe ori. Prima unitate a fabricii de ciocolată a luat fiinţă în 1900 pe strada Alexandru Ioan Cuza, la doar câteva sute de metri de primăria de azi şi de parcul central. Aici se producea în principal ciocolată folosită la prăjituri, dar şi bomboane. În anul 1925, a fost construită o a doua unitate, de către fraţii Stollwerk, din Bratislava. Această a doua fabrică producea specialităţi de ciocolată renumite în întreaga Europă. Fabrica a fost redenumită Hess şi a ajuns să producă de la 258 de tone de ciocolată la 1021 de tone. În anii de glorie au fabricii director a fost Hans Hintz un apropriat al familiei regale. Chiar Regina Maria a vizitat fabrica de la Braşov. După venirea comuniştilor la putere, ambele unităţi au fost naţionalizate.

Au fost unite, iar în perioada 1948-1954 fabrica a purtat denumirea de „Dezrobirea“. După 12 ani, în 1966, denumirea fabricii de ciocolată este schimbată din nou şi devine „Cibo“, nume pe care avea să îl păstreze până la Revoluţie. În 1990, fabrica devine societate pe acţiuni si se transformă în „Poiana – Produse Zaharoase S.A“. Sub această denumire s-au lansat câteva dintre cele mai cunoscute mărci de dulciuri româneşti: „Poiana“, „Silvana“, „Smash“, „Suchardine“ sau „Sugus“. În 1994, fabrica este cumpărată de Compania Multinaţională Kraft Foods şi redenumită după numele proprietarului. S-au investit atunci pentru modernizarea fabricii 30 de milioane de dolari. În total, la fabrica de la Braşov au fost produse 25 de sortimente de dulciuri şi ciocolată. Fabrica a funcţionat până în anul 2009, când compania a mutat producţia în Bulgaria.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*