Guvernul a amânat recent cu 2 ani, până la 1 aprilie 2021, intrarea în vigoare a Legii privind venitul minim de incluziune, care ar fi trebuit să fie aplicată de la 1 aprilie 2019 și prin care, printre altele, este modificat radical sistemul de acordare a subvențiilor pentru încălzirea locuințelor. Executivul a motivat că, pentru aplicarea legii, este nevoie mai întâi de punerea pe picioare a Sistemului național informatic al asistenței sociale, autoritățile locale neavând deocamdată capacitatea de a prelucra informatic datele privind solicitanții de ajutoare. Asta înseamnă că actualul sistem de subvenționare generalizată a căldurii pentru populație va mai putea fi aplicat încă 3 ierni, cu tot cu cea care vine acum, adică până în sezonul rece 2020-2021 inclusiv.
2021 este și anul în care, potrivit legislației în vigoare, urmează să fie liberalizat complet și prețul final de furnizare a gazelor naturale către consumatorii casnici. În prezent, acesta este încă aprobat de către ANRE pentru clienții din piața reglementată, Autoritatea fiind cea care decide ce costuri ale furnizorilor recunoaște în tarif și în ce măsură. În același an ar urma să expire și ajutorul de stat pentru unele dintre centralele care produc concomitent energie termică, și electrică, în cogenerare de înaltă eficiență, și care alimentează sistemele centralizate de încălzire a populației de tip RADET, constând într-o contribuție plătită pe facturi de toți consumatorii de electricitate din România, Guvernul cautând în prezent o soluție pentru a continua să subvenționeze aceste centrale.
Cea mai ieftină gigacalorie, în Otopeni
În topul celor mai mari subvenții la gigacalorie este Otopeniul. De altfel, cele 723 de apartamente din Otopeni achită și cel mai redus preț al gigacaloriei la nivelul întregii țări, 107 lei (cu excepția localității bihorene Beiuș, unde prețul nesubvenționat e de 95 de lei/GCal, încălzirea fiind însă cu apă geotermală). Spre deosebire de Beiuș, în Otopeni diferența până la prețul pe regiune aprobat de Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) de 461 de lei este suportat de la bugetul local, reiese dintr-o analiză a ANRE efectuată pe 47 de localități cu sistem de încălzire centralizat.
Cele 561.000 de gospodăriii din Capitală conectate la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice plătesc doar 163 lei pe gigacalorie, unul dintre cele mai mici la nivel de țară.
Un alt oraș cu un venit ridicat pe cap de locuitor, Brașovul, beneficiază la rândul său de o subvenționare darnică a gigacaloriei. 6.100 de apartamente primesc de la bugetul local o subvenție de 342 lei/GCal, brașovenii achitând Serviciului Public local de Termoficare un preț de 189 lei/GCal în loc de prețul de 531 lei/GCal aprobat de ANRE, conform informațiilor publicate de profit.ro.
Unde este încălzirea mai ieftină
În afara locuitorilor Otopeniului, doar cei din Motru (5.500 de apartamente care achită un preț de 155 lei/Gcal), Călimănești (486 apartamente plătesc 131 lei/GCal), Năvodari (4.500 apartamente achită 142 lei/GCal), Bacău (15.500 de apartamente achită 148 lei/Gcal), Sfântu Gheorghe (191 de apartamente plătesc 145 lei/GCal) și Beiuș (2.200 apartamente achita 95 lei/GCal) beneficiază de prețuri mai mici decât cele achitate de locuitorii capitalei. Prețul mic plătit de bucureșteni (și de locuitorii din Otopeni) pe gigacalorie și, implicit, nivelul ridicat al subvenției de la bugetul local sunt cu atât mai surprinzătoare cu cât câștigul salarial mediu net în regiunea București-Ilfov este de departe cel mai ridicat din țară, de peste 3.500 lei, cu aproximativ 1.000 de lei peste media pe țară.