Opinii, Stiri Brasov

Cum a fost la dezbaterea finală a USR-ului

Încep cu un disclaimer: Multă lume știe că am protestat împotriva politicii pe Justiție promovată de PSD-ALDE. Probabil m-ați văzut în stradă sau mi-ați citit vreo postare pe facebook despre cum consider că statul de drept din România este sub un asediu confirmat de toate instituțiile internaționale. Puțini știu însă că sunt un critic constant al USR-ului, dar nu din aceleași motive. Această postare este o opinie ce reflectă doar punctul meu de vedere și este asumat doar de către mine.

Am participat la dezbaterea finală, în bătălia internă pentru alegerea Europarlamentarilor USR, ce a avut loc astăzi la Sala Patria din Brașov, dezbatere organizată de filiala USR Brașov.

Maturizare?

Am criticat mult timp USR-ul pentru multe lucruri și în continuare consider că sunt foarte multe paliere pe care acest partid – ce se prezintă ca o alternativă la vechea clasă politică – trebuie să le îmbunătățească. De la autosuficiența, aroganța, victimizările pe care le-am simțit și astăzi la o tânără membră, până la lipsa unei strategii vizibile de head hunting, ineficiența în folosirea resurselor gratuite aflate în proxima apropiere. Sunt multe lucruri de îmbunătățit, dar sunt și unele lucruri, despre care voi scrie mai departe, ce m-au surprins plăcut.

De la intrarea în sala de dezbatere senzația a fost de profesionalism. Dacă era ceva ce nu-mi plăcea deloc la USR era aparența de amatorism. Se poate ca această dezbatere să dea o aparență de profesionalism și în realitate să nu se fi schimbat nimic, dar organizarea, moderarea, întrebările, răspunsurile, modul cum era sala pregătită – de la lumini și sunet până la curgerea firească a evenimentului – totul denotă un grad ridicat de profesionalism.

Modelul de dezbatere este preluat din țări cu democrații consolidate. Spunem că vrem o țară ca afară, dar pentru asta ne trebuie și partide care să se comporte ca cele de afară, iar astăzi USR-ul mi-a lăsat exact impresia asta. USR-ul pare-se că a ajuns la o anumită maturitate politică, la care eu personal nu mă așteptam să ajungă în acest mandat. Sper sincer, pentru binele democrației din România, să nu mă fi înșelat.

Dezbatere

51 de membri-candidați ai USR au fost prezenți pe scena de la Sala Patria astăzi, într-un maraton al democrației interne, într-o bătălie pentru 40 de locuri pe listele de Europarlamentare. Dezbarerea a preluat modelul town-hall-urilor americane, deschise publicului, total transparente, cu presă invitată și membri ai comunității. Am fost și eu invitat ca activist civic și m-am dus (ca să citez un filozof în viață) pă persoană fizică.

După prezentarea celor 51 de candidați, prima observație pe care o pot avea este că materialul uman prezent acolo este radical diferit de ceea ce puteți găsi la alte partide. Eu am fost membru PNL, cunosc destul de bine și PSD-ul, și chiar dacă aceste partide sunt și ele de profesioniști și oameni de calitate (da, da, chiar și la PSD) ele din păcate au un sistem de alegeri interne care nu dau voie acestor oameni să aceadă la funcții de conducere.

Să revenim la materialul uman sau cadrele politice prezente pe scenă. Majoritatea dintre ei au cel puțin facultate terminată cu master. Câțiva dintre ei au studiat în universități de prestigiu din Europa și Statele Unite ale Americii, unii sunt diplomați de profesie, alții antreprenori în domenii foarte concurențiale, alții sunt pur și simplu oameni cu adevărat interesați și implicați în viața cetății. Cetățeni în adevăratul sens al cuvântului.

Nu în cunosc pe cei mai mulți dintre ei, nu pot să garantez pentru calitatea lor umană sau morală, dar probitatea lor profesională stă într-un CV prezentat pe scurt la microfon și da, par oameni ce merită să ceară voturi. Am subliniat “să ceară” și nu am spus să primească, pentru că, până acolo e cale lungă, iar ei vor trebui să demonstreze pe mai departe și etică, profunzime morală și abilități politice în fața electoratului.

Întrebări și răspunsuri

Întrebările au venit din timp, din partea unor specialiști în domeniul politicilor europene, sociologi, politologi, jurnaliști, ONG-uri sau alte intituții interesate de Parlamentul European și alegerile de pe 26 Mai 2019. Printre cei ce au pus întrebări candidaților, despre ce vor face în Parlamentul European, cum văd relația UE-România, care sunt marile beneficii aduse României de către UE, care-s amenințările cu care se confruntă Uniunea, au fost Barbu Mateescu – sociolog, Cătălin Teniță – Geeks for Democracy, Cristi Danileț – judecător, Carmen Dumitrescu – curajos (nu-s ironic) jurnalist din Teleorman, Vlad Petreanu – Europa FM, Moise Guran, Lucian Mândruță, dar și Dacian Cioloș.

Răspunsurile, în mare parte au fost răspunsuri pertinente, evident pregătite de către candidați. Înainte să săriți cu “eeee, e ușor așa!”, vă pot spune că prefer un om care se documentează din timp pentru subiectele pe care le va aborda, decât o minte iute, ageră și cu un talent uriaș de răspuns la secundă, cum era Traian Băsescu în zilele lui bune. Candidații au avut emoții, dar marea majoritate au fost pregătiți să răspundă inclusiv la întrebări tehnice, economice – cum ar fi “riscurile și provocările aduse de o eventuală aderare la moneda Euro” – sau întrebări despre o eventuală armată europeană. Subectele discutate au fost bazate pe politica europeană, cum Bruxelles-ul influențează politica și viața de zi cu zi a cetățeanului din România și cum România poate influența politica de la Bruxelles.

Un nivel ridicat de conștientizare a momentului oportun în care se află partidul, o poziționare clară și fermă pro-UE, argumentele cu bază în date și fapte, oferite de candidați, mi-au ridicat o sprânceană, în sensul bun al cuvântului.

Progresul

Prin această campanie internă și prin aceste dezbateri transparente, desfășurate în mai multe orașe din țară, USR a ridicat nivelul de calitate a dezbaterii politice. Pentru ca celelate partide să aibă pretenția de transparență în luarea deciziilor, de comunicare cu electoratul la nivelul firului ierbii, trebuie să se ridice cel puțin la nivelul dezbaterii de azi.

Continuarea acestui mod de a face politică, nu poate decăt să mă încânte, pentru că avem nevoie ca cei ce vor să ne ceară votul, să coboare din orice turn de fildeș – pe care iluzoriu cred că stau, și să discute cu cetățeanul de rând, să îl întrebe de probleme și să găsească soluții. Iar acolo unde cetățeanul sau cetățenii greșesc, reprezentanții să le arate alternativa viabilă, să fie lideri ai comunităților.

Cu toate că evenimentul a fost public, nu mulți cetățeni ai Brașovului au fost prezenți, din păcate. Probabil că politica europeană și influența ei asupra vieților noastre nu este pe deplin înțeleasă. În schimb, evenimente ca acesta nu pot decât să promoveze o politică de bun simț, transparență, politică bazată pe argumente și nu pe degete mijlocii ridicate prin Parlament.

Poate există o speranță politică. Încă sunt sceptic, iar USR-ul încă mai are de lucrat până a mă convinge pe mine personal că este cu adevărat o speranță, dar astăzi a făcut un pas destul de mare înspre acest lucru.

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Ultimele Articole

Vă Ajutăm din Brașov
O inițiativă plecată pe internet de la o anume tânără – Flavia Boghiu , în urma unei postări pe facebook
Șase noi decese cauzate de noul coronavirus. Numărul victimelor a ajuns la 146
Grupul de Comunicare Strategică a anunțat sâmbătă seară șase noi decese în România din cauza coronavirusului, bilanțul total ajungând astfel
VIDEO O brașoveancă crede că a fost infectată cu COVID-19 după mai multe confuzii făcute de autoritățile medicale. A fost
Liuța Grama, o femeie din comuna Dumbrăvița, a chemat ambulanța din. Codlea pe 31 martie pentru a fi transportată la
Prima zi de amenzi majorate: 265 de „plimbăreți” amendați/ La Brașov, avem 198 de „carantinați” și peste 4.000 de persoane
În județul Brașov, potrivit datelor Direcției de Sănătate Publică, 198 de persoane se află în carantină, iar 4.033 de persoane
Voluntarii, la datorie non-stop în această perioadă grea. Au distribuit materiale de dezinfecție la 400 de asociații, într-o zi
Fie că sunt dintre cei care s-au înscris pe listele de voluntari ale primăriei, fie că sunt voluntari ai unor
Arafat ia în calcul prelungirea stării de urgență: „Nu cred că vom ieși din starea de combatere a virusului înainte
„Dacă vorbim de starea de urgență e foarte posibil să ajungă să fie prelungită încă o lună. Poate această decizie
Agricultorii din Italia îi vor înapoi pe români la muncă. Exportam peste 100.000 de sezonieri
După Germania, și Italia caută un acord cu țările din estul Europei pentru ca muncitorii sezonieri să poată ajunge la
Ordonanța Militară nr. 7: Localitatea Țăndărei va intra în carantină/ Se suspendă zborurile din și spre zonele roșii pentru 14
Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, a anunat care sunt prevederile Ordonanței Militare nr. 7. Se instituie carantină pentru localitatea Țândărei.
Sunt necesare noi restricții militare. A fost arestat primul cetățean care a încercat să fugă de un filtru de poliție
Ministrul de Interne, Marcel Vela, a precizat că sunt necesare noi restricții militare, deoarece unele persoane nu au înțeles că
Cum se rostogolesc fake-news-urile în social media? Subiect de panică: coada de ambulanțe de la Infecțioase
O fotografie în care sunt surprinse mai multe ambulanțe așteptând în fața Spitalului de Boli Infecțioase Brașov a început să
Opt noi victime ale noului coronavirus. Bilanțul ajunge la 141 de morți
Încă 8 decese în România din cauza coronavirusului au fost anunțate sâmbătă, astfel încât bilanțul total urcă la 141. Două
127 de cazuri la Brașov – trei noi cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore/ În România, 430 de
Ieri, 3 aprilie, 9 tone de materiale sanitare, constând în 200.000 de măști FFP2, au ajuns în România din China.
Criza cauzată de coronavirus a ieftin carburanții. Care sunt benzinăriile din Brașov cu cele mai mici prețuri
Comisia Europeană a publicat un document cu anumite statistici care arată situaţia preţurilor combustibilor, iar în ţara noastră un litru
Guvernul pregătește o nouă ordonanță militară. Va fi prezentată astăzi
Premierul Ludovic Orban a anunțat astăzi că Guvernul a pregătit o nouă ordonanță militară care va fi prezentată astăzi. „Am
Au fost ridicate restricțiile pentru camioane de pe DN 1, ținând cont traficul este destul de lejer
Restricțiile impuse autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare sau egală cu 7,5 tone, pe DN1 (E60), Ploiești –
ISU Brașov a primit două autocamioane și o autospecială pentru descarcerare
ISU Brasov are în dotare de astăzi două autocamioane și o autospecială pentru descarcerare. Cele doua autocamioane au fost repartizate
Două asistente și opt infirmiere de la Secția de Psihiatrie Zărnești au intrat în carantină. Întregul personal va fi testat
Două asistente și opt infirmiere de Secția de Psihiatrie Zărnești a Spitalului de Neurologie și Psihiatrie Brașov au intrat în
De luni, Brașovul va avea un cabinet pentru urgențe stomatologice. 20 de medici vor fi la datorie
Începând de luni, Brașovul va oferi servicii stomatologice de urgență, gratuite, de luni până vineri, în intervalul orar 9.00-18.00, la
Două spitale din Brașov vor primi Hidroxiclorochină, medicamentul cu care sunt tratați pacienții infectați de COVID-19
Ministerul Sănătăţii anunţă că 18.000 de cutii Hidroxiclorochină, medicament folosit în tratamentul pacienţilor infectaţi cu virusul SARS-CoV-2, au fost donate
Un antreprenor brașovean anunță când se vor face următoarele livrări de echipamente medicale către România. Bogdan Micu consiliază Guvernul în
Un antreprenor din Braşov, care consiliază Guvernul României în domeniul achiziţiilor de echipamente şi materiale sanitare din China, a publicat