Opinii, Stiri Brasov

Cum a fost la dezbaterea finală a USR-ului

Încep cu un disclaimer: Multă lume știe că am protestat împotriva politicii pe Justiție promovată de PSD-ALDE. Probabil m-ați văzut în stradă sau mi-ați citit vreo postare pe facebook despre cum consider că statul de drept din România este sub un asediu confirmat de toate instituțiile internaționale. Puțini știu însă că sunt un critic constant al USR-ului, dar nu din aceleași motive. Această postare este o opinie ce reflectă doar punctul meu de vedere și este asumat doar de către mine.

Am participat la dezbaterea finală, în bătălia internă pentru alegerea Europarlamentarilor USR, ce a avut loc astăzi la Sala Patria din Brașov, dezbatere organizată de filiala USR Brașov.

Maturizare?

Am criticat mult timp USR-ul pentru multe lucruri și în continuare consider că sunt foarte multe paliere pe care acest partid – ce se prezintă ca o alternativă la vechea clasă politică – trebuie să le îmbunătățească. De la autosuficiența, aroganța, victimizările pe care le-am simțit și astăzi la o tânără membră, până la lipsa unei strategii vizibile de head hunting, ineficiența în folosirea resurselor gratuite aflate în proxima apropiere. Sunt multe lucruri de îmbunătățit, dar sunt și unele lucruri, despre care voi scrie mai departe, ce m-au surprins plăcut.

De la intrarea în sala de dezbatere senzația a fost de profesionalism. Dacă era ceva ce nu-mi plăcea deloc la USR era aparența de amatorism. Se poate ca această dezbatere să dea o aparență de profesionalism și în realitate să nu se fi schimbat nimic, dar organizarea, moderarea, întrebările, răspunsurile, modul cum era sala pregătită – de la lumini și sunet până la curgerea firească a evenimentului – totul denotă un grad ridicat de profesionalism.

Modelul de dezbatere este preluat din țări cu democrații consolidate. Spunem că vrem o țară ca afară, dar pentru asta ne trebuie și partide care să se comporte ca cele de afară, iar astăzi USR-ul mi-a lăsat exact impresia asta. USR-ul pare-se că a ajuns la o anumită maturitate politică, la care eu personal nu mă așteptam să ajungă în acest mandat. Sper sincer, pentru binele democrației din România, să nu mă fi înșelat.

Dezbatere

51 de membri-candidați ai USR au fost prezenți pe scena de la Sala Patria astăzi, într-un maraton al democrației interne, într-o bătălie pentru 40 de locuri pe listele de Europarlamentare. Dezbarerea a preluat modelul town-hall-urilor americane, deschise publicului, total transparente, cu presă invitată și membri ai comunității. Am fost și eu invitat ca activist civic și m-am dus (ca să citez un filozof în viață) pă persoană fizică.

După prezentarea celor 51 de candidați, prima observație pe care o pot avea este că materialul uman prezent acolo este radical diferit de ceea ce puteți găsi la alte partide. Eu am fost membru PNL, cunosc destul de bine și PSD-ul, și chiar dacă aceste partide sunt și ele de profesioniști și oameni de calitate (da, da, chiar și la PSD) ele din păcate au un sistem de alegeri interne care nu dau voie acestor oameni să aceadă la funcții de conducere.

Să revenim la materialul uman sau cadrele politice prezente pe scenă. Majoritatea dintre ei au cel puțin facultate terminată cu master. Câțiva dintre ei au studiat în universități de prestigiu din Europa și Statele Unite ale Americii, unii sunt diplomați de profesie, alții antreprenori în domenii foarte concurențiale, alții sunt pur și simplu oameni cu adevărat interesați și implicați în viața cetății. Cetățeni în adevăratul sens al cuvântului.

Nu în cunosc pe cei mai mulți dintre ei, nu pot să garantez pentru calitatea lor umană sau morală, dar probitatea lor profesională stă într-un CV prezentat pe scurt la microfon și da, par oameni ce merită să ceară voturi. Am subliniat “să ceară” și nu am spus să primească, pentru că, până acolo e cale lungă, iar ei vor trebui să demonstreze pe mai departe și etică, profunzime morală și abilități politice în fața electoratului.

Întrebări și răspunsuri

Întrebările au venit din timp, din partea unor specialiști în domeniul politicilor europene, sociologi, politologi, jurnaliști, ONG-uri sau alte intituții interesate de Parlamentul European și alegerile de pe 26 Mai 2019. Printre cei ce au pus întrebări candidaților, despre ce vor face în Parlamentul European, cum văd relația UE-România, care sunt marile beneficii aduse României de către UE, care-s amenințările cu care se confruntă Uniunea, au fost Barbu Mateescu – sociolog, Cătălin Teniță – Geeks for Democracy, Cristi Danileț – judecător, Carmen Dumitrescu – curajos (nu-s ironic) jurnalist din Teleorman, Vlad Petreanu – Europa FM, Moise Guran, Lucian Mândruță, dar și Dacian Cioloș.

Răspunsurile, în mare parte au fost răspunsuri pertinente, evident pregătite de către candidați. Înainte să săriți cu “eeee, e ușor așa!”, vă pot spune că prefer un om care se documentează din timp pentru subiectele pe care le va aborda, decât o minte iute, ageră și cu un talent uriaș de răspuns la secundă, cum era Traian Băsescu în zilele lui bune. Candidații au avut emoții, dar marea majoritate au fost pregătiți să răspundă inclusiv la întrebări tehnice, economice – cum ar fi “riscurile și provocările aduse de o eventuală aderare la moneda Euro” – sau întrebări despre o eventuală armată europeană. Subectele discutate au fost bazate pe politica europeană, cum Bruxelles-ul influențează politica și viața de zi cu zi a cetățeanului din România și cum România poate influența politica de la Bruxelles.

Un nivel ridicat de conștientizare a momentului oportun în care se află partidul, o poziționare clară și fermă pro-UE, argumentele cu bază în date și fapte, oferite de candidați, mi-au ridicat o sprânceană, în sensul bun al cuvântului.

Progresul

Prin această campanie internă și prin aceste dezbateri transparente, desfășurate în mai multe orașe din țară, USR a ridicat nivelul de calitate a dezbaterii politice. Pentru ca celelate partide să aibă pretenția de transparență în luarea deciziilor, de comunicare cu electoratul la nivelul firului ierbii, trebuie să se ridice cel puțin la nivelul dezbaterii de azi.

Continuarea acestui mod de a face politică, nu poate decăt să mă încânte, pentru că avem nevoie ca cei ce vor să ne ceară votul, să coboare din orice turn de fildeș – pe care iluzoriu cred că stau, și să discute cu cetățeanul de rând, să îl întrebe de probleme și să găsească soluții. Iar acolo unde cetățeanul sau cetățenii greșesc, reprezentanții să le arate alternativa viabilă, să fie lideri ai comunităților.

Cu toate că evenimentul a fost public, nu mulți cetățeni ai Brașovului au fost prezenți, din păcate. Probabil că politica europeană și influența ei asupra vieților noastre nu este pe deplin înțeleasă. În schimb, evenimente ca acesta nu pot decât să promoveze o politică de bun simț, transparență, politică bazată pe argumente și nu pe degete mijlocii ridicate prin Parlament.

Poate există o speranță politică. Încă sunt sceptic, iar USR-ul încă mai are de lucrat până a mă convinge pe mine personal că este cu adevărat o speranță, dar astăzi a făcut un pas destul de mare înspre acest lucru.

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Ultimele Articole

Schaeffler a trecut de 5.000 de angajați la Cristian și începe producția de rulmenți pentru aplicații feroviare
Schaeffler România, subsi­dia­ra locală a grupului german Schaeffler cu afaceri globale de peste 14 miliarde de euro şi aproximativ 89.000
Brașovenii de la Disofa au în plan să deschidă showromm-uri în București, Constanța și Iași
Dorina Codarin (45 de ani), o antreprenoare cu experienţă de peste 15 ani în producţia de mobilier, care în 2018
Parcare publică subterană cu 450 de locuri, în Centrul Civic
Primăria Brașov a prevăzut în bugetul pe acest an fonduri în vederea amenajării unor parcări în mai multe zone din
CJ Brașov alocă peste 3 milioane de lei pentru „hârțogăraia” aferentă proiectului de management integrat al deșeurilor
Consiliul Județean Brașov a încheiat în vara anului trecut contractul pentru realizarea Master Planului de gestionare a deșeurilor la nivelul
Râșnovul va investi peste 25 de milioane de lei într-un teatru de vară și o parcare etajată, în zona Cetății
Râșnovul continuă investițiile în vederea creșterii atractivității turistice a stațiunii. Unul dintre proiectele anunțate cu ani în urmă, pentru care
Compania Apa, factură de curent de până la 37,91 milioane de lei, în următorii doi ani
Compania Apa Brașov vrea să încheie un contract în vederea furnizării de energie electrică , la punctele de consum pe
Un fost europarlamentar este președintele CA al IAR Ghimbav
Președintele Agenției Metropolitane Brașov, Dragoș David, fost europarlamentar a fost ales președinte al Consiliului de Administrație al IAR Ghimbav. La
La Brașov, unul din patru șoferi încalcă legea în domeniul transporturilor rutiere publice de mărfuri și persoane. Amenzi de aproape
Polițiștii brașoveni de la Serviciul Rutier au desfășurat săptămâna trecută o acțiune ce a vizat combaterea încălcării normelor legale în
Primăria va aloca bani pentru aeroport când CJ Brașov va considera că este necesar și nevoie. „Factura” pe 2020 pentru
Ținând cont că una dintre cerințele venite din spațiul public a fost ca primarul Brașovului să aloce fonduri proiectului aeroportului
Ministrul de Interne, Marcel Vela, despre descinderile din casa liberalului Kadas: „Nu a fost o eroare!”
Marcel Vela a fost întrebat, la audierile din Parlament, dacă îşi cere scuze, din calitate de ministrul al Afacerilor Interne,
Brașovul atrage aproape trei milioane de turiști anual, dar doar jumătate dintre aceștia sunt înregistrați
Brașovul atrage aproape trei milioane de turiști anual, dar mai puțin de jumătate dintre aceștia sunt înregistrați, cazându-se la hoteluri
Designul interior creeaza echilibru
Caminul nostru este un proiect ce necesita investitii atat finaciare cat si de timp pentru a prinde contur. O parte
10 unități școlare, închise parțial din cauza gripei
10 școli brașovene sunt închise parțial din cauza gripei. Potrivit Ministerului Educaţiei şi Cercetării, situaţia centralizată la nivel naţional arată
Orban: Alegerile locale vor avea loc, cel mai probabil, pe 14 iunie
Premierul Ludovic Orban este de părere că data de 14 iunie este una „rezonabilă” pentru alegerile locale, comentând că organizarea
Dedeman face angajări la Brașov. Ce salarii oferă lanțul de magazine
Lanțul de magazine Dedeman face angajări în această perioadă în 15 orașe mari din țară, dintre care și Brașov, pe
Sfaturile polițiștilor către elevi, după ce un coleg de breaslă a agresat un copil în lift: „Nu urcați în lift
Polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov continuă să desfășoare activități de
Chefii brașoveni au obținut doua medalii de argint și una de bronz la Olimpiada Mondială de Gastronomie de la Stuttgart
Încep să apară rezultatele de la Olimpiada Mondială de Gastronomie de la Stuttgart, Germania, acolo unde România a intrat în
Free Now, cea mai descărcată aplicație de ridesharing din România. A fost instalată de peste 100.000 de utilizatori
De la începutul anului până în prezent, Free Now a devenit cea mai descărcată aplicație de ridesharing din România din
Unul dintre puținele locuri unde mai este iarnă cu adevărat. Cum arată Transfăgărășanul printre nămeți
Transfăgărăşanul este închisă pe o porţiune de 27 kilometri timp de 8 luni din an, iarna şi primăvara, din cauza pericolului
În România, managerii au salarii de 10 ori mai mari decât subalternii
Salariul unui manager din România poate ajunge chair și la 15.000 de euro, acesta câștigând de 10 ori mai mult