Social, Stiri Brasov

31 de ani de la 15 Noiembrie 1987: Doi dintre urmașii comuniștilor de frunte care i-au abuzat fizic și psihic pe protestatari sunt acum plătiți din banii noștri

Astăzi se împlinesc 31 de ani de la prima Revoltă Anticomunistă din România, care a avut loc în 15 Noiembrie 1987, la Brașov. Nemulțumiți de condițiile de trai, aproximativ 200 de muncitori de la Uzina Steagu Roșu au ieșit pe stradă și au făcut ca gestul lor să fie urmat de sute de brașoveni care li s-au alăturat în drumul spre sediul Partidului Comunist Județean și Municipal. Era forma prin care sute de oameni verbalizau în sfârșit nemulțumirile care clocoteau de ani buni. Revolta Anticomunistă a fost reprimată de autoritățile comuniste, 62 de muncitori fiind condamnați ulterior la locul de muncă sau deportați până la izbucnirea Revoluției din Decembrie 1989. Doi dintre urmașii celor care au fost atunci de partea „răului” sunt acum în funcții publice: Silviu Achim, fiul torționarului Achim este consilier local și director al Casei de Cultură a Studenților, iar nepotul Marianei Cebuc, secretar cu propaganda la organizația județeană a PCR pe vremea protestului, Horia Stancu, este şef al Secţiei Drumuri Naţionale (SDN) Braşov din cadrul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Braşov. Amândoi sunt membri ai PSD, continuatorul PCR, cel din urmă fiind chiar liderul tineretului roșu. 

15 noiembrie 1987 a fost o zi de duminică. Şi zi lucrătoare, ca aproape toate duminicile din acea vreme, când Ceauşescu obliga cetăţenii „să strângă cureaua” pentru plata datoriei externe. În plus, un „nou prilej de sărbătoare”, pentru că pe 15 noiembrie 1987 se votau deputaţii pentru consiliile populare locale.

Braşovul întreg era „împodobit” cu portretele lui Ceauşescu şi cu mulţimi de steaguri roşii. Lozinci mobilizatoare pentru „a face totul” în scopul fericirii şi bunăstării poporului obturau orice privire aruncată în spaţiul public. Cu cât se-nmulţeau asemenea semne, românii simţeau mai intens angoasa unei ocupaţii străine. Căci ce altceva te puteai numi? Erai prizonierul unui regim care te obliga la cozi şi la cartele alimentare, la mobilizări pe frontul producţiei de export şi la întreruperi de curent. Şi, mai ales, la minciună.

Pe fondul acestor iritări şi frustrări colective, anunţul de noi penalizări salariale pentru rebuturi la export şi pentru neîndeplinirea planului a pus în mişcare sute de muncitori de la „Steagul Roşu”. Oamenii au ţâşnit pe porţile fabricii către Primăria oraşului. Au dat foc steagurilor roşii ale partidului, dar au înălţat tricolorul. Ca un bulgăre de zăpadă rostogolit îndelung, grupul a prins consistenţă, atrăgând mulţimea. Se strigau lozinci nemaiauzite împotriva conducătorilor. Şi toţi cântau „Deşteaptă-te române!”.

Pe contestatari i-a întărâtat şi mai tare întâmplarea de-a fi găsit, în sediul Judeţenei de partid, alimente prohibite cetăţeanului de rând:salam, fructe exotice, ciocolată. Răzvrătiţii au spart birouri şi ferestre, i-au „bumbăcit” pe cei care li s-au pus în cale, au aruncat în stradă dosare şi au incendiat portretul „conducătorului iubit”. Le-au făcut pe toate cu furie prea îndelung stăpânită.

61 de condamnați

Pusă în mişcare, maşinăria partidului luase însă grabnice „măsuri”. S-au operat repede patru sute de arestări. Braşovul a intrat în fierbere. Un sfert din cei arestaţi au fost duşi şi anchetaţi la Bucureşti. Declaraţiile lor au fost încropite cu bătăi şi cu presiuni psihice extreme.
Pe 26 noiembrie 1987, lui Nicolae Ceauşescu i s-a raportat cum a decurs plenara cu activul de partid de la „Întreprinderea de Autocamioane Steagul Roşu Braşov”, ţinută cu o zi în urmă.

„S-a evidenţiat faptul, i s-a transmis, că toţi oamenii muncii sunt indignaţi de faptele săvârşite de grupul de huligani şi au cerut ca aceştia să primească pedepse exemplare şi să se aprobe judecarea lor în uzină în faţa colectivului de oameni ai muncii pentru actele de vandalism care au adus prin aceasta o pată uzinei şi daune partidului şi ţării”. Toată conducerea întreprinderii – 15 oameni – a fost destituită şi împrăştiată prin ţară. Directorul tehnic, Ion Anghel, şi şeful biroului plan-dezvoltare, Vasile Luca, au fost condamnaţi la închisoare cu suspendarea condiţionată a pedepsei pentru „penalizări nejustificate” a retribuţiei muncitorilor. Ca în 1977, când pe Ceauşescu îl încolţiseră minerii din Valea Jiului, vinovaţi au fost găsiţi aceia care aplicau „necorespunzător” legile sale.

I s-a mai raportat lui Ceauşescu că muncitorii „care au provocat dezordini şi au încălcat legea” vor fi „mutaţi în alte locuri”, iar „responsabilii direcţi vor fi daţi în judecată”.

În urma procesului, 61 de muncitori braşoveni au fost condamnaţi la închisoare cu executarea pedepsei la locul de muncă sau cu suspendarea condiţionată a pedepsei (între 6 luni şi 3 ani). Din cei 61 de oameni condamnaţi, 17 au fost trimişi la muncă în alte judeţe. Ei nu aveau voie să părăsească noile localităţi de reşedinţă fără acordul Miliţiei. Aceste cifre seci pecetluiesc însă şi drame ale părinţilor, soţiilor, prietenilor şi rudelor celor ostracizaţi.

Nu s-a făcut dreptate 

În 1987, „Uzinele Steagul Roşu” din Braşov aveau 22.000 de angajaţi. Mai sunt acum, acolo, la ROMAN SA, vreo 300. În investigaţia coordonată de Marius Oprea şi Stejărel Olaru („Ziua care nu se uită. 15 noiembrie 1987, Braşov”, Polirom, Iaşi, 2002), fostul muncitor Florin Postolachi, ajuns la un moment dat deputat fără cine știe ce realizări, a sintetizat astfel urmările: „După 1990, procurorul Robu a vrut să facă curăţenie. Şi a venit la Braşov, ne-a adunat pe toţi la Primărie, la masă şi ne-a zis: «Băieţi i-am găsit pe toţi cei care v-au anchetat în noiembrie 1987. Sunt la Serviciul Român de Informaţii, la Armată şi la Ministerul de Interne. Am înaintat câte un dosar domnului Ursu, domnului Stănculescu şi domnului Măgureanu. Să-şi facă ordine în ministere şi eu îmi voi face ordine în minister». După scurtă vreme, am aflat că domnul Robu a murit. Cu moartea lui şi cu ce ne amintim fiecare s-a încheiat tot ce se ştie despre torţionarii noştri”.

 

Dosarul „Brașov 87”, redeschis

 

Nou înfiinţata secţie specială pentru anchetarea magistraţilor va investiga şi dosarul „Braşov 1987″. Această informaţie a fost confirmată de generalul Gheorghe Cosneanu, care a afirmat că această secţie a cerut dosarele în care sunt implicaţi magistraţii militari.
„Dosarul «Braşov»  (despre revolta muncitorească din 1987 – n.r.) va merge pentru că sunt parte a cercetării doi judecători care au dat soluţia şi încă trăiesc. La momentul în care noi am făcut investigaţiile, încă erau în viaţă. Dacă vor găsi de cuviinţă să dea soluţie care nu implică, va reveni la secţia militară”, a declarat generalul Gheorghe Cosneanu pentru Newsweek România.

 

Sentinţa penală nr. 2823 a Judecătoriei Braşov
Dată în şedinţa publică din 3 decembrie 1987, de la Clubul Întreprinderii de Autocamioane Braşov,

pe rol fiind judecată cauza penală privind pe inculpaţii Geneti Aurică ş.a. trimişi în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice, prevăzută în art. 321, alineatul 2 Cod Penal:
3 ani închisoare:
Geneti Aurică (n. 1963), muncitor necalificat, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Mutihac Florin (n. 1963) turnător – formator, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Duduc Gheorghe (n. 1932), lăcătuş – mecanic, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Sommerauer Werner (n. 1935), instalator sanitar la Liceul Sanitar Braşov

2 ani şi 6 luni închisoare:
Ştefănoiu Ioan (n. 1960) lăcătuş, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Gyerko Gheorghe (n. 1961), lăcătuş, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Broască Dumitru (n. 1957), lăcătuş, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Sbârn Costică (n. 1958), curăţător-sablor, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Bordei Neculai (n. 1931), lăcătuş, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Zavela Cristian (n. 1965). Sculer, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Toma Lucia Tudor (n. 1968), sculer-matriţer, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Mocanu Ovidiu (n. 1969), Strungar, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Cojocea Nicuşor (n. 1962), curăţător-sablor, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Grădinaru Ioan (n. 1955), lăcătuş, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Dascălu Petrică (n. 1956), strungar, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Brumă Ioan (n. 1960), strungar rectificator, Întreprinderea de Autocamioane Braşov

2 ani închisoare:
Farkas Iosif (n. 1958), strungar, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Mureşan Vasile (n. 1962), frezor, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Nicuţari Pavel (n. 1956), strungar, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Anghel Daniel (n. 1959), rectificator, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Anghel Vasile (n. 1958), frezor, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
State Constantin (n. 1962), strungar, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Duduc Radu (n. 1968), strungar, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Gergely Andraş (n. 1969), muncitor necalificat, Trustul de Contrucţii Braşov
Ricu Marian (n. 1936), forjor, Întreprinderea de Unelte şi Scule Braşov
Cocan Constantin (n. 1940), controlor Poartă, Întreprinderea de Panificaţie Braşov
Manu Gavrilă (n. 1964), electrician, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Tulai Florin (n. 1964), sculer-matriţer, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Ilie Ionel (n. 1969), rectificator, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Niculăescu Marius Tibi (n. 1963), lăcătuş mecanic, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Vulpe Pavel Cornel (n. 1969), muncitor necalificat, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Năstase Dumitru (n. 1969), turnător formator, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Paraschiv Nicuţă (n. 1959), strungar, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Hosszu Aurel (n. 1966), strungar, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Macovei Mihai (n. 1966), lăcătuş, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Csomos Iosif Ion (n. 1968), electrician, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Zaharia Gheorghe (n. 1950). Lăcătuş normator, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Puşcaşu Enea (n. 1954), lăcătuş sablor, Întreprinderea de Autocamioane Braşov

1 an şi 6 luni:
Oprişan Gheorghe (n. 1956), strungar, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Sevaciuc Mircea (n. 1954), strungar, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Voinea Stan (n. 1958), strungar, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Gergely Arpad (n. 1948), turnător, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Tudose Eugen (n. 1960â9, lăcătuş, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Buceanu Aurel (n. 19509, sudor, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Creangă Petru (n. 1955), forjor, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Apetroaie Puiu (n. 1963), muncitor necalificat, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Huian Aurel (n. 1959), strungar, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Pintea Ciprian (n. 1963), lăcătuş, Întreprinderea de Autocamioane Braşov

1 an închisoare:
Băhnăreanu Costică (n. 1060), rectificator, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Pricope Petru (n. 1960), strungar, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Boeriu Petru Marius (n. 1967), lăcătuş, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Banciu Gheorghe (n. 1956), strungar, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Haldan Gheorghe (n. 1957), lăcătuş mecanic, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Robotă Dumitru (n. 1954), strungar, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Vieru Vasile (n. 1951), lăcătuş, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Vitos Ludovic (n. 1957), frezor, Întreprinderea de Autocamioane Braşov

6 luni închisoare:
Bencze Deneş (n. 1965), muncitor necalificat, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Micu Ştefan (n. 1956), lăcătuş, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Filichi Gavrilă (n. 1953), lăcătuş, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Năstase Ion (n. 1930), lăcătuş, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Iacob Dănuţ (n. 1968), muncitor necalificat, Întreprinderea de Autocamioane Braşov

Instanţa a hotărât ca toţi inculpaţii să execute pedepsele prin obligarea la muncă corecţională, în alte unităţi socialiste, unde vor desfăşura activităţi productive.

3 Comentarii

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Ultimele Articole

11.000 de brașoveni s-au vaccinat anti-COVID până ieri/ S-au raportat doar 34 de efecte adverse ușoare
Instituția Prefectului-județul Brașov informează că, potrivit datelor centralizate de Direcția de Sănătate Publică, până astăzi au fost distribuite centrelor de
COVID: 86 de infectări noi, depistate la Brașov/ În țară au fost anunțate 2.719 noi cazuri din peste 26.000 de
Până astăzi, 23 ianuarie, pe teritoriul României, au fost confirmate 709.194 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID
COVID: Rata de infectare scade în municipiul Brașov sub 3/1000 după aproape trei luni/ Restaurantele s-ar putea redeschide abia din
Rata de infectare în municipiul Brașov a scăzut, astăzi, sub 3/1000, pentru prima oară după trei luni. Ultimul raport al
Poiana se umple de schiori: Stratul de zăpadă Masivul Postăvarul trece de 60cm
Strat generos de zăpadă în cea mai populară stațiune montană din țară, Poiana Brașov. Potrivit datelor de sâmbătă dimineață, stratul de
10.300 de brașoveni s-au vaccinat împotriva COVID. 124 dintre aceștia au trecut și de a doua administrare
Instituția Prefectului-județul Brașov a anunțat că, potrivit datelor centralizate de Direcția de Sănătate Publică, până astăzi au fost distribuite centrelor
Dezvoltatorul brașovean Qualis Properties a atras peste două milioane de euro de la 53 de investitori și se pregătește să
Dezvoltatorul imobiliar Qualis Properties din Braşov a încheiat un plasament privat de obligaţiuni denominate în euro, cu scadenţa în 2024
CCR a motivat de ce nu este constituțională Legea de majorare a pensiilor. Judecătorii nu pot spune dacă şi cu
Judecătorii CCR explică în motivarea publicată de ce au admis sesizarea formulată de Guvern. Este vorba despre ordonanţa de rectificare
Numărul maxim de elevi dintr-o clasă de liceu se reduce la 26 pentru filiera teoretică și la 24 pentru cea
Numărul maxim de elevi dintr-o clasă de liceu pentru filiera teoretică va fi redus la 26 de elevi, iar clasele
Drulă, amintiri din viitor: Trenurile de mare viteză, după 2030. „Mai întâi, să ajungă trenul de la București la Timișoara
Nu are rost să vorbim despre trenuri de mare viteză mai repede de 2030, până atunci trebuie să facem ca
RAPORT Angajații din învățământ și asistență medicală care au studii superioare câștigă cu 35% mai puțin decât cei din inginerie
Un nou raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare în Europa (OECD) scoate la iveală faptul că salariile persoanelor cu
VIDEO O șoferiță beată a avariat șapte mașini dintr-o lovitură azi-noapte, pe strada Uranus
Polițiștii din cadrul Biroului Rutier Brașov efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de “conducerea unui
InfoCons, alertă pentru 5 tipuri de măști de protecție neconforme. Din aprilie și până acum peste 150 de feluri de
InfoCons revine cu o nouă alertă emisă prin Sistemul de alertă rapidă european, astfel conform celor 25 alerte transmise numericul
Românii au preferat destinațiile exotice la final de 2020. Peste 2.000 de persoane pe săptămână au călătorit la Dubai
Finalul anului 2020 s-a remarcat printr-un interes crescut al turiștilor români pentru călătoriile în țări exotice îndepărtate sau din zona
COVID: 148 de noi infectări în județul Brașov/ România raportează 2.699 de cazuri noi din peste 29.000 de teste
Până astăzi, 22 ianuarie, pe teritoriul României, au fost confirmate 706.475 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID
VIDEO „Arteziană” în Șchei, după ce un hidrant a cedat, din cauza fluctuațiilor de temperatură
Muncitorii Companiei Apa Brașov au intervenit aseară în Șchei, în zona Bisericii Sfânta Treime, pentru a înlocui un hidrant. Acesta
Prognoza pentru weekend: va fi vreme primăvăratică la Brașov și sunt șanse slabe de ploaie
Meterorologii au anunţat prognoza meteo ANM de weekend. Potrivit acestora, în acest weekend ne vom bucura de temperaturi pozitive în toată ţara.
Incidența COVID a scăzut în municipiul Brașov la 3,07/1000, după aproape trei luni. Dacă se menține trendul, în curând se
Rata de infectare cu virusul SARS-CoV-2 a scăzut de la 2,39 la 2,29 cazuri la mia de locuitori în județul
18 biserici din județul Brașov au primit de la Guvern 1,65 milioane de lei în 2020
Secretariatul de Stat pentru Culte a transmis lista finanțărilor acordate lăcașurilor de cult în 2020. Potrivit Legii nr. 489/2006 privind
40 de candidați pentru cele 4 posturi de consilieri din cadrul Direcției Implementare Aeroport Braşov
Pentru cele 4 posturi de personal contractual scoase la concurs în cadrul Direcţiei Implementare Aeroport Braşov s-au înscris 49 de
Site-ul ANRE s-a blocat, după ce tot mai multe persoane au intrat pe acesta pentru a vedea care sunt cele
Site-ul ANRE nu funcționează, afișând o eroare. Asta în contextul în care românii care nu au schimbat contractul ar putea selecta cel