Brașovul nu se mai poate numi un oraș de munte, cel puțin în ceea ce privește calitatea aerului, care în mai multe perioade ale anului a devenit unul greu de respirat.
După ce în luna august Brașovul a fost invadat de un miros greu de suportat, din cauza faptului că un câmp de la periferie fusese fertilizat cu gunoi de fermă, săptămâna aceasta, problema s-a repetat. Comisarii Gărzii de Mediu au descoperit că și de această dată, cauza duhorii este tot fertilizatorul împrăștiat pe câteva zeci de hectare de teren agricol, în zona din apropierea Brașovului, respectiv între localitățile Tărlungeni și Săcele.
Nu avem lege pentru a sancționa duhoarea
„Respectivele suprafeţe sunt pe un culoar, pe care curenţii de aer merg spre Braşov”, a explicat şeful Gărzii Naționale de Mediu Braşov, Mircea Paraschiv. Acesta susține că nu se poate da nici o amendă în acest caz, neexistând cadru legislativ pentru sancționrea mirosurilor deranjante. Acesta a precizat că, în ceea ce privește situația din vară, nu a fost nici un factor care să pună în pericol și să prejudicieze mediul, dar nici sănătatea publică. „În urma verificărilor efectuate s-a constatat că îngrășământul a fost pregătit conform normelor agricole. Aveau toate autorizațiile și totul a fost perfect legal. Nu există nici o normă care să interzică folosirea gunoiului bio, dacă există anumite mirosuri din această cauză. Același fenomene s-au întâmplat și în alte localități din județ, însă aici a fost foarte aproape de oraș și lumea nu este obișnuită cu astfel de mirosuri. Am primit însă și mesaje din partea agricultorilor care au fost supărați pe intervenția noastră. Disconfortul olfactiv a fost unul real”, a explicat Mircea Paraschiv.
„Avertismentul” edililor din Săcele de pe Facebook
Totuși, în ceea ce privește mirosurile din această săptămână, pe pagina de Facebook a Primăriei Săcele, pe raza căreia se află terenul „minat”, a fost publicat un anunţ în care se arăta că „în perioada 5 – 17 noiembrie, firma SC Bavaria Farming SRL va administra îngrăşământ natural de pasăre pe terenurile agricole din zona UAT Săcele. Administrarea îngrăşământului de pasăre se va face noaptea şi se va încorpora în pământ”. Anunțul nu i-a încălzit însă pe brașoveni. Sătui de această problemă care pare fără rezolvare, câteva persoane cu spirit civic au inițiat și o petiție online, umită sugestiv „Stop poluării din Braşov! Vrem aer curat!”, sperând că astfel vocea lor se va face totuși auzită mai sus, mai ales că niciodată în ultimii ani, nu au existat astfel de probleme în ceea ce privește mirosurile, chiar dacă autoritățile de mediu sau cele sanitare caută scuze și încearcă să convingă populația că este doar un miros deranjat, care nu afectează în alt mod.
Petiţia a fost semnată, până acum, de peste 1.600 de persoane. Cele mai multe dintre semnături, respectiv 781, fiind în zilele de 12 şi 13 noiembrie, respectiv atunci când aerul a fost greu de respirat în tot orașul.