Stiri Brasov, Turism

În Poiana Brașov mai e loc de 10 km de pârtii!

Domeniul schiabil din România numără 187 de pârtii omologate, cu o lungime totală de 162 de kilometri, potrivit datelor publice din baza Ministerului Turismului. Faţă de acum trei ani, infrastructura de schi a crescut cu doar un kilometru de pârtie, investiţiile publice  fiind inexistente. Tot domeniul schiabil din România este în continuare cât cel dintr-o singură staţiune de schi din Austria sau Franţa.

Autorităţile locale au în administrare 77 de kilometri de pârtie, iar privaţii se ocupă de 85 de kilometri de pârtie, însă atât primăriile, cât şi companiile private au făcut investiţii minime.

Administratorii privaţi au mai investit în tunuri de zăpadă sau facilităţi de cazare şi marginal în dezvoltarea unor pârti scurte de începători. Sezonul de schi se va deschide oficial în decembrie, dar cele mai multe pârtii aşteaptă ninsorile în lipsă de tunuri de zăpadă artificială.

Judeţele cu cea mai dezvoltată infrastructură de schi rămân Braşov şi Prahova, cu 53 de kilometri de pârtie, aproape o treime din tot domeniul schiabil, potrivit calculelor realizate pe baza datelor de la Ministerul Turismului. De altfel, aceste destinaţii sunt şi cele care primesc şi cei mai mulţi turişti la schi, dar şi unde tarifele le concurează pe cele din Austria (pentru un weekend la schi un cuplu trebuie să scoată din buzunar peste 1.000 de lei în Poiana Braşov).

„Posibilităţi de extindere pentru domeniul schiabil din Poiana Braşov există, cu cel puţin încă 10 kilometri de pârtii. Din 2011 nu s-a mai făcut nimic în dezvoltarea domeniului, nici în instalaţia de cablu. Noi am rămas cu două pârtii în administrare, Bradul (465 de metri lungime) şi Stadion (325 metri lungime), restul sunt la autorităţile locale“, a spus Ion Rufa, administratorul Ana Teleferic. Cea mai mare investiţie în domeniul schiabil din ţară s-a făcut la finalul lui 2011, un proiect de 120 de milioane de lei (28 milioane de euro) pentru dezvoltarea infrastructurii de schi în Poiana Braşov.

Investiţia a prevăzut lucrări noi şi de reabilitare a domeniului schiabil existent, construirea unui lac de acumulare de 120.000 de metri cubi pentru înzăpezirea a 60 de hectare de pârtii, instalaţii de transport pe cablu, dezvoltarea infrastructurii conexe.

Cea mai lungă pârtie din ţară se află în staţiunea Poiana Braşov. Lungimea pârtiei Drumul Roşu sare de patru kilometri. Însă cele mai multe pârtii din ţară au o lungime de sub un kilometru. Doar trei pârtii din cele 187 omologate au peste trei kilometri şi doar 55 de pârtii au o lungime de peste un kilometru.

Tot  mai mulţi români aleg să îşi petreacă vacanţa la schi în Austria sau Franţa datorită infrastructurii moderne de schi. Spre comparaţie, o singură staţiune de schi din Franţa are peste 150 de kilometri de pârtie.

De exemplu, în staţiunea Risoul din Franţa sunt 180 de kilometri de pârtii şi funcţionează peste 100 tunuri de zăpadă şi 50 de aparate de instalaţii de transport pe cablu, potrivit ultimelor date.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Un comentariu

  1. Asa este, chiar daca in prezent este cea mai frumoasa statiune de ski din Romania… https://edenski.ro/statiunea/

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*