Încă din anul 2012, reprezentanții Primăriei Braşov au lansat public un proiect, ce vizează construcția unei șosele pe După Ziduri, astfel încât, după modelul marilor metropole, centrul oraşului să fie doar pietonal.
Proiectul propus la acea vreme presupunea și realizarea unor tuneluri, respectiv în zona Bastionului Graft şi a Turnului Negru, tocmai pentru a proteja cele două monumente istorice. Construcția unui acces rutier pe După Ziduri a fost readusă în discuție de către primarul George Scripcaru odată cu începerea lucrărilor de reabilitare a vechiului Cinema Popular. Acesta a precizat că zona trebuie mai bine pusă în valoare, inclusiv cursul de apă, iar amenajarea unei străzi s-ar putea face destul de ușor, doar prin excavarea unei porțiuni din Dealul Warthe. „În această zonă avem tot felul de construcții făcute empiric, fără nici un fel de autorizație, care nu își au locul într-o astfel de zonă. Strada Mureșenilor trebuie transformată în pietonal și să o pavăm în întregime, deoarece trotuarele sunt înguste și au existat chiar și accidente. Trebuie să avem un spațiu peitonal generos în zona centrală, iar problema traficului ar putea fi rezolvată prin amenajarea acestui acces rutier pe După Ziduri”, a explicat primarul.
Primăria devine proprietar pe zidurile cetății
Acesta a precizat că proiectul ar urma să fie demarat odată cu transferul în proprietatea municipalității, prin hotărâre de Guvern, a zidurilor și bastioanelor vechii Cetăți. Deşi acestea sunt înscrise în domeniul public al judeţului Braşov, de fapt ele au ca proprietar tabular Oraşul Braşov. Practic, Guvernul trebuie să modifice o hotărâre emisă în 2002, astfel încât monumentele ce se regăsesc în inventarul municipiului Brașov, să fie radiate din inventarul bunurilor ce alcătuiesc domeniul public al județului.
„Am primit un răspuns de la Guvern și au fost niște neclarități de factură funciară, dsr speră msă reușim să promovăm cât mai repede hotărțrea de Guvern”, a precizat primarul.
2 comentarii
„Dezvoltarea” continuă: adică după ce brașovenii au fost lăsați fără toate dealurile centrale în frunte cu Warte, Cetățuii și Morii – acoperite de blocuri, acu o venit și rândul locației istorice După Ziduri ca să fie desființată – și asta numai și numai pentru proprietarul noului hotel din clădirea CEC care nu poate primi autorizația de funcționare decât dacă-și face parcare pe strada Mureșenilor devenită „pietonală”. Punct.
Și cu refacerea porții care a fost dărâmata ca să încapă tramvaiul.