IT, Stiri Brasov

Numărul softiștilor din Brașov a crescut cu aproape 600 anul trecut

Companiile de software au devenit principalul aspirator de oameni de pe piaţa locală de IT&C, cei mai mari 400 de jucători din industrie recrutând anul trecut peste 7.500 de oameni – în timp ce operatorii de telecom, firmele de distribuţie sau retailerii de telecom şi-au redus numărul de angajaţi.

Pe lângă software alte segmente ale pieţei de IT&C care au fost în expansiune anul trecut sunt cele de call-center şi centrele de servicii ale multinaţionalelor, fiecare cu peste 1.000 de recrutări. Sectoarele care acumulează cel mai mare număr de angajaţi sunt cele de software şi de telecom, cu un număr cumulat de peste 85.000 de oameni.

Cele mai mari 400 de companii de software din România au înregistrat în 2017 o cifră de afaceri cumulată de 12,57 miliarde de lei (2,75 miliarde de euro), în creştere cu 20% faţă de anul anterior, liderii pieţei fiind subsidiara gigantului american Oracle şi producătorul local de soluţii de securitate IT Bitdefender, controlat de familia Talpeş – aceştia continuând să fie şi singurii jucători cu un business anual de peste 450 milioane de lei (100 milioane de euro). Industria a crescut şi în 2016 cu aproximativ 20% faţă de 2015. Profitul net cumulat al celor 400 de firme de soft a fost de 967,9 milioane de lei, în creştere cu 11% faţă de anul anterior.

Cu o marjă medie a câştigului net de 8% din cifra de afaceri, firmele de soft sunt unele dintre cele mai profitabile din industrie: în telecom marja medie a fost de 3%, iar în distribuţia IT&C de 2%.

Un număr de 190 de companii de soft au sediul central în Bucureşti, cu un business cumulat de 7,4 miliarde de lei (1,6 mld. euro) şi un număr mediu de 29.616 de angajaţi. În judeţul Ilfov au „reşedinţa” alte 9 companii, cu afaceri de peste 410 mil. lei şi un număr mediu de peste 2.000 de oameni, ceea ce înseamnă că Bucureştiul atrage practic o jumătate dintre cele mai mari 400 de firme de soft locale.

Al doilea pol al industriei de software din România este judeţul Cluj, unde cele 67 de companii care intră în top 400 au un business cumulat de 2,5 mld. lei (546 mil. euro) şi un număr mediu de peste 12.000 de angajaţi. Următoarele clasate sunt, însă la distanţă semnificativă din punctul de vedere al businessului şi al numărului de angajaţi, judeţele Timiş, Iaşi şi Braşov. La Brașov, de exemplu, numărul softiștilor a crescut de la 1.600 în 2016 la 2.182 în 2017.

Cei mai mari 60 de operatori de servicii de comunicaţii au înregistrat anul trecut o cifră de afaceri cumulată de 20,54 mld. lei (4,49 mld. euro), în creştere cu 7% faţă de anul anterior, arată datele raportate de companii la Ministerul Finanţelor Publice.

Piaţa este dominată de câteva mari grupuri de telecom, primii zece jucători din clasament înregistrând afaceri cumulate de 18,9 mld. lei (4,1 mld. euro).

Cei mai mari cinci jucători – Orange, Vodafone, grupul Telekom, RCS&RDS şi UPC – au înregistrat afaceri de 17,9 mld. lei (3,9 mld. euro), mai mult decât anul trecut adică aproximativ 87% din rulajul înregistrat la nivelul celor mai mari 60 de jucători din industria de comunicaţii.  Afacerile raportate de companii la Finanţe includ şi veniturile generate de vânzarea de telefoane, tablete şi alte echipamente, încasările obţinute exclusiv din serviciile de telecomunicaţii fiind mult mai mici, de aproximativ 3,8 mld. euro

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*