Stiri Brasov, Turism

Cetățuia Brașovului transformată în remiză de pompieri sau în spațiu cultural?!

Deși se judecă de mai bine de trei ani și jumătate, litigiul Cetățuiei Brașovului de pe Dealul Straja nu s-a încheiat încă, termenul de judecare a cauzei nefiind fixat încă de Curtea Supremă, chiar dacă instanțele brașovene au decis că proprietarul de drept este Statul Român.

În baza acestor decizii (a Tribunalului Brașov și a Curții de Apel Brașov), dar și a referatului de aprobare emis de Oficiul de Cadastru și Proprietate Imobiliară Brașov, până la soluționarea recursului, Statul Român și-a înscris însă provizoriu dreptul de proprietate asupra imobilului în Cartea Funciară. În acest context, Statul poate realiza lucrări la acest imobil, poate dispune chiar deschiderea monumentului pentru a fi vizitat sau poate transmite dreptul de administrare către Primăria Brașov. Astfel, Primăria Brașov a făcut o adresă la Ministerul Finanțelor prin care a solicitat preluarea monumentului, însă nu a primit nici un răspuns, doar vorbe, după cum a declarat primarul George Scripcaru. „Nu am primit nimic în scris, însă mi s-a transmis verbal că intenția ar fi aceea de a da Ministerului Culturii Cetatea. Atunci, ei ar trebui să se ocupe de reparațiile care sunt imperios necesare, astfel încât obiectivul să fie redat circuitului turistic. Un alt zvon ar fi acela că monumentul ar urma să ajungă la Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Ar fi chiar hazliu ca pompierii să își mute sediul acolo, în vârful dealului”, a spus primarul Scripcaru. Acesta a precizat că se va duce personalul la Ministerul Finanțelor pentru a lămuri problema, ținând cont că municipalitatea intenționează de mai mulți ani să restaureze acest loc încărcat de istorie, care tinde să devină o ruină.

Judecarea recursului a fost acceptată încă din februarie

În luna octombrie a lui 2016, în primă instanță, judecătorii Tribunalului Brașov au decis că obiectivul trebuie să treacă din proprietatea Aro Palace SA în cea a statului român, iar la judecarea apelului, magistrații Curții de Apel Brașov au menținut decizia și au respins cererea Primăriei, care a deschis de fapt acest proces în 2015.

Având în vedere valoarea de inventar a imobilului, recursul poate fi judecat doar de către Instanța Supremă, respectiv Înalta Curte de Casație și Justiție. Acum, atât Primăria Brașov, cât și SIF Muntenia, în calitate de intervenient, și Aro Palace au depus recurs, iar completul magistraților Curții Supreme a decis astăzi să admită cererea în luna februarie, recursul urmând să fie judecat pe fond. Deocamdată, nu a fost stabilit și un termen pentru judecarea procesului, însă magistrații ÎCCJ se vor pronunța defintiv și irevocabil fie cu privire la admiterea unuia dintre recursurilor depuse, fie dacă va menține decizia Curții de Apel Brașov.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Un comentariu

  1. Pingback: Primăria Brașov va deveni proprietar al Cetățuiei, după ce Ministerul Finanțelor a dat undă verde pentru preluare - Biz Brasov

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*