Economic, IT, Stiri Brasov

Programatorii  brașoveni cu vechime de peste cinci ani se așteaptă la salarii nete de peste 9.000 de lei pe lună

Călătoriile în destinaţii exotice, masajul la birou în zilele de vineri şi asigurările medicale pentru angajaţi, dar şi pentru familiile lor sunt printre cele mai extravagante beneficii oferite de companiile din România angajaţilor din sectorul IT.

Programatorii începători, care au o experienţă profesională mai mică de un an, se aşteaptă să primească un salariu net de 2.500 de lei net pe lună, în timp ce seniorii cu peste 5 ani de experienţă în sectorul IT se aşteaptă la salarii nete de 9.000 de lei net pe lună la nivelul Brașovului, arată rezultatele unui studiu realizat de firma cu activităţi în domeniul resurselor umane Catalyst Solutins.

Cele mai mari pretenţii salariale le au programatorii seniori din Cluj, care se aşteaptă să primească câte 10.000 de lei net pe lună. În schimb, programatorii din Bucureşti şi din Timiş cu peste 5 ani de experienţă profesională vor un salariu lunar de 8.000 de lei net lunar, iar cei din Iaşi au aşteptări mai modeste, de 7.000 de lei net lunar.

„Diferenţele înregistrate pot ţine de un dezechilibru mai mare între cerere şi ofertă pe piaţa muncii.  Pe de-o parte, dimensiunea pieţei forţei de muncă este comparativ mai mică cu cea din Bucureşti când vine vorba de candidaţi în sectorul IT&C. Pe de altă parte, Cluj-Napoca este un oraş în care industria IT&C a cunoscut o creştere accelerată în ultima perioadă de timp. Astfel, dezechilibrul care există între numărul oportunităţilor de carieră şi numărul candidaţilor IT&C aduce un plus de presiune pe piaţa forţei de muncă din Cluj-Napoca“, a explicat Dragoş Gheban, managing partner al companiei Catalyst Solutions, care administrează portalul de carieră Hipo.ro şi care organizează târgurile de joburi Angajatori de Top.

În schimb, la nivelul programatorilor juniori, aşteptările salariale ale candidaţilor din toate oraşele mari sunt de 2.500 de lei net pe lună. În ceea ce priveşte candidaţii cu o experienţă profesională cuprinsă între 3 şi 5 ani, rezultatele sondajului arată că cele mai mari pretenţii salariale – de 6.500 de lei net pe lună – le au candidaţii din Bucureşti şi din Timiş, iar cele mai mici – de 5.000 de lei net lunar – le au cei din Iaşi. Studiul efectuat de Catalyst Solutions privind aşteptările salariale ale candidaţilor cu profil IT a fost efectuat în perioada martie-mai 2018, iar numărul total de respondenţi a fost de 12.567 de persoane cu studii superioare, dintre care 3.454 de respondenţi care activează în sectorul IT&C.

Cercetarea, care a analizat aşteptările salariale ale angajaţilor, dar şi cele mai dorite beneficii pe care şi le doresc, a arătat că, la nivelul tuturor industriilor din România, în clasamentul celor mai dorite beneficii de către angajaţii români se află asigurările medicale, programul de lucru flexibil şi posibilitatea de a lucra de acasă. „Sectorul IT este unul care a răspuns foarte bine la nevoia de flexibilitate a profesioniştilor din acest domeniu, oferind angajaţilor un program flexibil, alături de zile extra de concediu şi de posibilitatea de a lucra de acasa. Câteva dintre beneficiile mai neobişnuite pe care le-am descoperit discutând cu angajatori IT&C de pe www.hipo.ro sunt: călătorie într-o destinaţie exotică, ziua de vineri este ziua masajului, asigurare medicală pentru angajat şi pentru familia lui, reduceri la parteneri (instituţii bancare, ansambluri rezidenţiale, companii auto) sau discount la cursuri de antreprenoriat pentru copiii angajaţilor“, a mai spus Dragoş Gheban. El a mai precizat că nivelul salariului obţinut de angajaţii din sectorul IT poate fi puternic influenţat de aspecte care merg dincolo de numărul anilor de experienţă, cum ar fi tehnologiile pe care candidaţii le cunosc, nivelul de experienţă şi performanţa, limbile străine cunoscute şi alte competenţe specifice jobului.

Sectorul IT&C a devenit în ultimii ani vedeta economiei, având în vedere că a ajuns la o contribuţie de aproximativ 6% din PIB şi este unul dintre principalii contribuitori şi la creşterea economică.

În plus, IT-ul are cel mai bine plătiţi salariaţi din economie: cu un salariu mediu de 6.500 de lei net pe lună, IT-ştii câştigă de 2,4 ori mai mult decât angajaţii cu salariul mediu pe economie, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

În industria IT locală lucrează în prezent circa 110.000 de persoane, majoritatea fiind angajaţi în cadrul centrelor de outsourcing şi suport IT deschise de multinaţionale pe plan autohton în ultimii ani, însă în următorii 14 ani numărul de specialişti IT din România se va mări de 4 ori,  ajungând astfel la 400.000 de persoane, în condiţiile unui ritm anual de creştere al forţei de muncă de 10% în sectorul IT, potrivit estimărilor lui Marian Popa, director general al Deutsche Bank Global Technology.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*