Nu am căderea morală și nici profesională să vorbesc despre tragedia de la Colectiv. Acum trei ani am organizat un protest, acum un an, un eveniment de comemorare, deci nu am o legătură directă cu victimele de acolo sau cu supraviețuitorii. Totuși, îmi voi expune o opinie aici.
Ziua cea mai urâtă
30 Octombrie este pentru România post-decembristă ceea ce este 11 Septembrie pentru America. Sau ar trebui să fie. Fiecare dintre noi știm unde eram în momentul când știrile au început să bubuie și să ne aducă veștile groaznice. În următoarea zi se așternea vălul de groază și traumă colectivă prin care urma să treacă România. Și schizofrenia ce avea să-mi amărască sufletul. O uriașă parte a societății a arătat solidaritate față de victime, dar au existat unii – chiar vedete de televiziune, cum ar fi Ozana Barabancea – care s-au gândit că totuși oamenii ăia au murit pentru că așa a vrut Dumnezeu, pentru că au fost sataniști. Nu, mulți dintre acei oameni au murit din cauza incompetenței și corupției unui sistem sanitar condus dezastrous.
Incompetența
Au murit 64 oameni. 65 cu cel ce s-a sinucis ulterior. Poveștile despre cum au fost tratate victimele, făcând dușuri în căzi cu apă rece, îți îngheață sufletul. Credeți că noi, cei care n-am trecut prin așa ceva, putem să ne imaginăm așa ceva? Eu nu pot. Nu pot concepe cum un stat al Uniunii Europene nu a fost absolut deloc pregătit pentru așa ceva, și-a bătut joc de victime și nu a încercat să le salveze trimițându-le în alte țări. Belgia, Norvegia și alte țări din Uniunea Europeană (aia de o înjură unii de la putere, azi) au trimis apeluri de ajutor începând cu data de 1 Noiembrie. Ministerul Sănătății a răspuns că nu e nevoie, avem tot ceea ce ne trebuie.
Nu trebuie să mă credeți, trebuie doar să verificați informațiile, în caz că nu vă mai aduceți aminte. Azi nu discutăm despre un partid politic, nu. Discutăm despre un sistem întreținut de toate partidele politice trecute pe la putere, un sistem care a demonstrat fără echivoc că omoară oameni. Incompetența celor ce ne-au condus, pentru că la incomentență mă gândesc în primul rând, a omorât oameni la Colectiv.
Corupția
Dacă ar fi fost vorba doar de incompenteță, puteam să spunem că vina este colectivă, facem parte dintr-o societate care nu poate genera lideri politici sau tehnicieni competenți, iar atunci măcar am fi avut de ce să ne lamentăm. Din păcate, peste stratul gros de incompetență, se așterne un strat și mai important: cel al corupției. Corupția sistemică, adică cea care este ca un cancer în interiorul sistemului și fără de care, sistemul în primă fază s-ar bloca, nu ar mai funcționa deloc. Nu o spun ca o apărare a corupției, nici pe departe, ci vreau să subliniez că această corupție este profundă și atinge fiecare nivel al sistemului de sănătate. Și nu doar acolo. Problema este că, tot la Colectiv, corupția s-a demonstrat fatală pentru mulți oameni. Și nu doar la Colectiv.
Oameni
Au murit 65 de oameni din cauza tragediei de la Colectiv. Le găsiți numele pe Wikipedia, dacă sunteți interesați. O să citiți nume, pentru că cifra e rece și poate nu tansmite ceea ce ar trebui: 65 de vieți, pline de speranță sau de supărări. De planuri sau de griji. De iubiri sau dezamăgiri. De vise. De trezit mâine dimineață și făcut tot ceea ce noi, cei ce citim textul ăsta, vom face. Familii care trec de trei ani de zile printr-o traumă pe care eu nu o pot imagina, pentru că nu am trecut prin așa ceva și ar fi o nesimțire din partea mea să încerc să mă pun în locul lor. Astăzi este despre ei, despre cei ce au murit și despre noi. Despre ceea ce am făcut noi ca pe viitor acest fel de tragedii să nu se mai întâmple.
Și?
Și ce-am făcut noi? Am făcut proteste și Victor Ponta, abil, și-a dat demisia. A preluat din furia societății și a dus-o în pământ. Și au trecut trei ani de zile și nu s-a schimbat nimic profund. Nu mă refer la siguranța cluburilor, căci nu despre asta vorbim. Vorbim despre valori, comptență, corupție, sănătate, solidaritate, societate. În trei ani, societatea este mai divizată ca niciodată, oamenii uită din ce în ce mai repede, iar liderii politici se arată dezinteresați de subiectul Colectiv. La ora la care este scrisă această opinie, un singur lider politic a trecut pe la Colectiv: Președintele Klaus Iohannis. Asta spune multe, despre noi toți, pentru că ei sunt aleși de noi.
Epilog
Diseară la ora 21, în Piața Sfatului din Brașov va fi un eveniment de comemorare a victimelor. Eu vă invit acolo. În rest, cu amărăciune vă spun că nu văd schimbări în bine. Păcat.
sursă foto: https://radioromaniacultural.ro/cronologie-incendiul-din-clubul-colectiv-tragedia-neputintei-noastre/
2 comentarii
Foarte la obiect articolul! Fotografia e făcuta de bloggerul Alex Mihaileanu la protestul pentru Colectiv din Bucureşti.
Am fost anul trecut.
Cred că voi veni și anul acesta.