Testamentul a fost scris în noapte de 24 spre 25 iulie 1994, de pe patul de spital. Corneliu Coposu urma ca în dimineața zilei de 25 iulie să fie supus unei intervenții chirurgicale pe care, cu câteva ceasuri înainte, o simțea ca fiind sfârșitul: “S-ar putea ca intervenția chirurgicală să-mi fie fatală ”.
Testamentul lui Corneliu Coposu, care îndeamnă tinerii să se implice în apărarea valorilor democrației, va fi dezbătut la Brașov
0Documentul a fost găsit după 23 de ani de la trecerea în eternitate a Seniorului de reprezentanții Fundației Corneliu Coposu, în arhiva acesteia. Testamentul este structurat în trei părţi: primul fragment conţine date testamentare private, cea de-a doua conţine schiţa calităţilor de care un om politic adevărat are nevoie, iar a treia parte este construită ca un cod etic politic. Testamentul politic al liderului PNŢCD, Corneliu Coposu, îndeamnă generaţia tânără să se implice în apărarea valorilor democraţiei şi să nu cedeze presiunilor de orice fel, pentru că doar în acest mod România va reuşi să depăşească traumele lăsate de perioada comunistă. Alte idei care transpar din testamentul politic al lui Corneliu Coposu sunt: credinţa în Dumnezeu, în familie şi faptul că restaurarea Monarhia ar fi singura măsură care să asigure salvarea României. Printre principiile enunţate enunţate de Seniorul PNŢCD se mai numără patriotismul dovedit prin fapte, nu prin vorbe şi puterea exemplului personal care să educe tinerii în spiritul valorilor universale.
Pe 31 octombrie, Fundația Corneliu Coposu și Asociația 21 Decembrie 1989 împreună cu partenerii lor, Asociația Foștilor Deținuți Politic din România, Asociația Alianța pentru combaterea abuzurilor, Asociația „15 noiembrie 1987-Brașov” și Asociația „Șaguniști pentru Șaguniști”, vă invită să luați parte la dezbaterea publică având ca temă testamentul Seniorului Corneliu Coposu.
Evenimentul de la Brașov se va desfășura de la orele 18,00, în sala festivă a Colegiului „Andrei Șaguna”, Șirul Mitropolit Andrei Șaguna, nr. 1, Brașov. La dezbatere vor participa: Octav Bjoza – președinte AFDPR, Ion-Andrei Gherasim- președintele executiv al Fundației Corneliu Coposu, Doru Mărieș – președintele Asociației 21 Decembrie 1989, Antonie Popescu – avocat și Claudiu Dumitriu – Președintele Asociației Alianța pentru combaterea abuzurilor.