Primăria Brașov vrea să modifice Regulamentul de salubrizare, astfel încât amenzile pentru cei care nu respectă regulile să fie mai usturătoare.
Majoritatea asociaţiilor de proprietari se confruntă cu aceeaşi problemă: mulţi braşoveni aruncă gunoiul menajer sau rezultat în urma renovărilor în afara ţarcurilor special amenajate de primărie. De cele mai multe ori, gunoiele „tronează“ în afara platformelor, iar cei care scotocesc în gunoaie profită de faptul că platormele au mai mereu uşile larg deschise. Firmele de salubrizare, care au contracte cu asociaţiile de proprietari, au încercat să rezolve problema şi au creat un program săptămânal de ridicare a deşeurilor voluminoase de pe domeniul public. Este vorba despre deşeuri rezultate în urma renovărilor, mobilier vechi sau electrocasnice, pe care majoritatea preferă să le abandoneze în afara platformelor de gunoi.
Amenda de 250 de lei nu mai sperie pe nimeni
O soluție, pentru cei care nu înțeleg de vorbă bună este aceea de a fi majorat cuantumul amenzilor pentru persoanele indolente. Astfel, în ședința de luna aceasta, executivul Primăriei va propune Consiliului Local un proiect prin care se va modifica regulamentul de salubrizare în ceea ce privește cuantumul amenzilor. „Având în vedere că în ultima perioadă ne confrutăm cu tot mai multe depozitări ilegale de deșeuri pe domeniul public, că perioada de plată a jumătate din amendă s-a prelungit conform legii de la 48 de ore la 15 zile, dar și că în anumite situații am constatat că amenda era mai mică decât contravaloarea serviciului de curățenie și de ridicare a deșeurilor, am luat decizia de a propune Consiliului Local majorarea amenzilor în aceste situații”, a precizat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov.
Poliția trebuie să înceapă lupta cu „reciclatorii”
Astfel, conform propunerii, în cazul persoanelor fizice, amenda actuală este între 500 și 1.000 de lei, adică se poate plăti jumătate din minim în 15 zile, respectiv 250 de lei. Dacă aleșii Brașovului vor fi de acord, amenda va crește la 800 – 1.600 de lei și practic minimul pe care îl va plăti orice persoană prinsă că a aruncat gunoiul la întâmplare va fi de 400 de lei. În schimb, în cazul persoanelor juridice, față de cuantumul actual de 1.000 – 2.000 de lei, se vor aplica amenzi între 1.600 și 2.500 de lei. „Dacă aceste amenzi vor fi aprobate de către Consiliul Local, Poliția Locală va derula mai multe acțiuni de monitorizare a platformelor de depozitare a deșeurilor. Pe de o parte, pentru a-i identifica și sancționa pe cei care depozitează ilegal deșeuri în zona platformelor de gunoi și, pe de altă parte, pentru a-i descuraja pe cei care colectează ilegal deșeuri reciclabile, respectiv pentru a-i sancționa pe cei care preiau aceste deșeuri, pentru că sunt mașini care vin și colectează de la așa-zișii «recilatori»”, a explicat Sorin Toarcea.