Polițiștii brașoveni le reamintesc șoferilor importanța respectării semnalelor date de către persoanele nevăzătoare. Acestea beneficiază de de protecția legii în timpul deplasării pe drumurile publice. Bastonul alb reprezintă semnul distinctiv al nevăzătorilor în deplasare prin spațiul comunitar. În cazul în care șoferii nu opresc imediat autovehiculul pentru a permite traversarea pietonului care ridică bastonul alb, indiferent dacă este un loc semnalizat sau nu, riscă 4-5 puncte amendă, adică cel puțin 580 de lei.
Cu ocazia Zilei Internaționale a Bastonului Alb, celebrată în fiecare an pe data de 15 octombrie, polițiști din cadrul Biroului de Analiză și Prevenirea Criminalității Brașov au participat la o activitate informativ-preventivă la sediul Asociației Nevăzătorilor- Filiala Brașov. În cadrul evenimentului s-au prezentat informații preventive în domeniul siguranței persoanelor nevăzătoare și cu deficiențe de vedere referitoare la:
siguranța rutieră în timpul deplasărilor pe drumurile publice a persoanelor
nevăzătoare și cu deficiențe de vedere;
semnificația Bastonului Alb în legislația rutieră;
măsuri de prevenire a furturilor din locuințe, din buzunare;
prevenirea tâlhăriilor și a înșelăciunilor prin atribuire de nume sau calități
oficiale;
prevenirea/combaterea infracțiunilor de violență în familie;
Participanților la sesiunea de informare li s-a reamintit faptul că persoanele nevăzătoare beneficiază de protecția legii în timpul deplasării pe drumurile publice. Conform art 35 din OUG 195/2002 rep : ”În timpul deplasării pe drumurile publice, nevăzătorii sunt obligați să poarte baston de culoare albă”,