Corpul B al Spitalului Județean a intrat în reabilitare în luna iulie a anului trecut, finanțarea fiind asigurată din bugetul județului, care rezervase fonduri pentru acest proiect din vânzarea Spitalului de Dermato. Față de graficul stabilit inițial, au apărut unele întârzieri, după cum au constatat reprezentanții Consiliului Județean Brașov, care au derulat ieri o inspecție pe șantier. Totuși, proiectul ar putea fi definitivat la termen, iar până la sfârșitul acestui an să fie redeschise două niveluri, unde să funcționeze secțiile de Interne I, Neurologie și Diabet, care au fost mutate în celelalte pavilioane ale unității sanitare. „Deși se înregistrează unele întârzieri datorate unor cauze obiective, lucrările ar putea fi încheiate până în vara anului 2019. Etajele cinci și patru vor fi primele repuse în funcțiune, sperăm noi, până la sfârșitul acestui an”, a precizat președintele CJ Brașov, Adrian Veștea. Întârzierile au fost cauzate de faptul că în timpul derulării lucrărilor au fost descoperite o serie de fisuri, însă împreună cu proiectantul și dirigintele de șantier au fost stabilite soluții de remediere, încă din februarie.
Lucrările au o valoare totală de 19,41 milioane de lei, fără TVA, și sunt derulate de către firma Romliant Construct SRL din Baia Mare.
Cum vor fi organizate secțiile după reabilitare
Conform proiectului de reabilitare, la subsol vor fi amenajate vestiare pentru personalul medical și tehnic, dotate cu grup sanitar și duș. Parterul va fi destinat Unității de Primiri Urgențe, care va dispune de 20 de posturi. La etajul unu va funcționa secția Cardiologie, cu 52 de paturi. Etajul doi va fi ocupat de secția Ortopedie Traumatologie, cu 54 de paturi. La etajul trei va fi secția Chirurgie III, cu 56 de paturi. Etajul patru va adăposti 58 de paturi, în cadrul secției Interne I. La etajul cinci vor funcționa secția Neurologie, cu 26 de paturi – din care 10 paturi vor fi destinate unității de accidente vasculare, precum și secția Diabet zaharat, Nutriție și Boli metabolice, cu 25 de paturi. Fiecare salon va fi dotat cu duș și grup sanitar proprii, existând și facilitățile necesare pacienților cu dizabilități.
Chichițe birocratice în ceea ce privește finanțarea
Conducerea CJ Brașov a depus însă proiectul și la Compania Națională de Investiții în vederea finanțării. Demersurile birocratice au evoluat destul de greu, fiind necesară rezolvarea unor probleme cadastrale, astfel că, la sfârșitul lui august, aleșii județeni au aprobat o nouă hotărâre prin care se face transferul către Ministerul Dezvoltării, respectiv CNI, în vederea finanțării lucrărilor. În continuare însă au apărut alte chichițe birocratice, astfel că, luna trecută, consilierii județeni au adoptat o nouă hotărâre prin care a fost stabilită suma investită de la bugetul județului în reabilitarea acestui corp de clădire. Conform hotărârii aprobate, investiția totală de la bugetul județului în acest proiect este de 14.495.055 lei, cu tot cu TVA, restul sumei necesare pentru finalizarea lucrărilor, respectiv peste 8,5 milioane de lei, urmâd să fie finanțată de la bugetul de stat prin Compania de Investiții.