Liftul instalat în „Tunelul timpului” de la Castelul Bran va candida la concursul internațional de desemnare a ascensorului anului 2019. Acesta este produs de către compania brașoveană Elmas, care s-a impus și pe plan extern în producția de ascensoare și instalații de ridicat.
Au plecat de jos la începutul anilor ‘90, iar, acum, au printre clienţi giganţi de renume. În prezent, Elmas are 370 de angajați și 10.000 de clienți, produce lifturi și poduri rulante, importă, recondiționează și comercializează stivuitoare, deține un laborator de cercetări și spații de producție la Brașov, firme proprii în Ungaria, Bulgaria și Republica Moldova, și exportă în Israel, Germania, Austria, Franța, Marea Britanie, Polonia și Norvegia.
Elmas va duce acum numele Brașovului și în Statele Unite ale Americii, unde va participa la concursul internațional de desemnare a ascensorului anului 2019. „Este un fel de miss al ascensoarelor și suntem practic singura firmă din Europa de Est care participă. Liftul cu care candidăm la acest titlu este cel pe care l-am instalat la Castelul Bran pentru coborârea în «Tunelul Timpului». Am transmis toată documentația necesară și așteptăm verdictul. Este însă foarte important pentru noi că am reușit să ajungem într-o competiție de prestigiu”, ne-a declarat Marton Geza, directorul și fondatorul Elmas.
Special proiectat pentru castel
Cabina liftului este special proiectată pentru Castelul Bran, este unică, are un termen de garanție de 25 de ani de funcționare zilnică și deține un record deosebit: efectuează cea mai lungă cursă avizată din România, de 31,5 metri, între cele două stații, cea de pornire și cea de sosire. De asemenea, liftul este prevăzut cu senzori pentru detectarea seismelor, senzori de fum, temperatură, umiditate, dar și senzori de detectare a gazelor. În cazul în care acestea se vor activa, cabina va fi direcționată spre stația superioară. Viteza de deplasare este flexibilă pentru a putea fi adaptată nevoilor și scenariilor media, iar în interiorul liftului s-au montat ecrane de ultimă generație, camere foto și video, făcând posibilă modificarea spectacolului media ori de câte ori se va dori acest lucru.
Noi produse lansate pe piață
Tinerii ingineri care lucrează la Elmas reușesc împreună cu experinţa seniorilor să dezvolte anual noi proiecte pentru eficientizarea companiei. Unele dintre ele au intrat deja pe fluxul de producție și în permanență apar noi produse. „Avem multe produse noi, iar pe unul dintre acestea îl vom lansa la sfârșitul lunii octombrie. Nu voi divulga prea multe despre acesta înainte de a fi pe piață, dar este un produs ecologic, modern, adaptat pentru zona industrială, care ne-a adus deja o comandă de 1,5 milioane de euro”, ne-a destăinuit directorul Elmas.