Noile reguli adoptate de BNR privind restricţionarea creditării populaţiei prin limitarea gradului de îndatorare pentru creditele de consum şi ipotecare contribuie la simplificarea procesului de creditare şi vor avea un impact limitat asupra evoluţiei împrumuturilor, procentele stabilite de BNR fiind conforme cu aşteptările bancherilor şi corelate cu evoluţia economiei şi cu volatilitatea internaţională.
Consiliul de Administraţie al BNR a decis miercuri să impună pentru creditele populaţiei în lei un grad maxim de îndatorare de 40% din venitul net, în timp ce pentru creditele în valută pragul va fi de 20%, atât pentru împrumuturile ipotecare, cât şi pentru cele de consum.
Pe parcursul ultimului an, au existat discuţii între unii şefi din bănci şi oficiali din BNR pe tema limitării gradului de îndatorare.
„Decizia BNR privind gradul de îndatorare şi calculul acestui indicator contribuie la simplificarea procesului de creditare şi face calculul gradului de îndatorare pe înţelesul tuturor. Având în vedere creşterea accelerată a cererii de împrumuturi vom trata acest aspect cu responsabilitate, pentru a nu apărea riscuri după 10 ani de la criza economică. Procentele privind gradul maxim de îndatorare sunt conform aşteptărilor noastre, dar şi în linie cu dezvoltarea economică şi cu volatilitatea de pe pieţele globale“, a transmis Omer Tetik, CEO al Băncii Transilvania.
El anticipează că pe termen scurt, adică până la finalul anului, vom vedea cerere mare pe partea de creditare, dar nu se aşteaptă la un impact major în ritmul normal de creditare, corespunzător activităţii economice.
O precizare de natură să simplifice viaţa bancherilor şi clienţilor de la 1 ianuarie 2019 – când intră în vigoare noul regulament – este faptul că pentru calcularea gradului de îndatorare nu vor mai fi scăzute din venitul net cheltuielile de subzistenţă, ajustări de şocuri privind cursul de schimb, rata dobânzii, venitul disponibil sau alte ajustări privind veniturile, baza de calcul a gradului de îndatorare fiind venitul net. Chiar BNR a arătat că noile reguli vor duce la „simplificarea accesului la credite al persoanelor fizice şi consolidarea creşterii sustenabile a activităţii de creditare. Conform noii metodologii de calcul, nivelul creditului şi al ratelor aferente va putea fi stabilit uşor de orice solicitant“.
Totodată, banca centrală susţine că urmăreşte „protejarea populaţiei cu venituri medii şi cu venituri sub valorile medii în sensul îmbunătăţirii capacităţii de plată, pentru creditare sănătoasă“.
„Impactul va fi redus în ceea ce priveşte creditele imobiliare, îi vom încuraja pe clienţii care îşi doresc să-şi cumpere locuinţe, în cadrul programului Prima casă – unde avem în continuare fonduri disponibile – sau nu, să îşi contacteze consilierii BRD, care sunt convins că le vor face ofertele potrivite. Impactul va fi limitat pentru creditele de consum, la nivelul BRD, chiar dacă anumite categorii de populaţie vor fi mai afectate decât altele“, spune François Bloch.
Gradele de îndatorare practicate de BRD la nivelul creditelor imobiliare sunt în general aliniate la noile niveluri prevăzute de BNR, iar media gradului de îndatorare la producţia de credite de consum la BRD nu este nici ea foarte îndepărtată de noile niveluri prevăzute de BNR, a transmis şeful BRD-SocGen, a treia mare bancă de pe piaţa locală în funcţie de nivelul activelor.