Violența în familie este un subiect despre care se discută doar atunci când sunt cazuri grave și doar atunci când „e cu sânge“. Cea mai bună metodă de evitare a unui lucru este prevenția. „Este important să existe o educare a publicului în acest sens, astfel încât să înțeleagă că violența în familie nu se rezumă doar la bătăie, ci întruchipează mai multe forme și are mai multe carcteristici“, a explicat președinta Asociației Pas Alternativ, Iolanda Beldianu.
Psihologul Iolanda Beldianu ne explică că o relație nu pornește de la „nu te sufăr“, ci de la valori comune și sentimente care se consolidează în timp. „În momentul în care unul dintre parteneri începe să își arate puterea atunci începe și deteriorarea relației, deoarece unul dintre ei dorește să se impună sau cosideră că nu este respectat, și așa se dezechilibrează balanța“, a explicat aceasta.
De cele mai multe ori, violența emoțională este depistată mai dificil și poate avea o continutate mai mare în timp. Violența are trei carcateristici, și anume: învățată, intenționată și instrumentală. Învățată este atunci când unul dintre membri repetă manifestarea autoritară după ce a observat că aceasta are efectul dorit. „Nu contează stimulul care provoacă, ci modalitatea de răspuns, alegerea fiind de cele mai multe ori în mâinile agresorului. El are posibilitatea de a răspunde prin agresiune sau printr-o manifestație nonviolentă“, a povestit Iolanda Beldianu.
Violența intenționată pornește de la banalul exemplu cu „ciorba caldă“, până la orice alt comportament pe care agresorul vrea să îl obțină. Aceasta are valoarea de instrument atunci când agresorul își dorește să obțină ceea ce nu are. „Modelul provine din familia de origine. Un copil va face la vârsta adultă, ce a văzut în familie. Putem să avem copii care își aleg modelul de victimă, ori cel de agresor. În cazul în care va fi victimă, își va căuta un partener care să îl domine“, a explicat psihologul.