Stiri Brasov, Turism

Nicolae Pepene: Cum au trasformat comuniștii Castelul Bran într-un simbol al mitului Dracula. Profitul obținut de acesta a sărit de 3,2 milioane de euro anul trecut

National Geographic a publicat recent un articol în ediţia online  care face referire la Castelul Bran, cunoscut printre turiştii străini drept Castelul lui Dracula.

Dracula a dormit aici. Sau poate nu“, este începutul articolului despre castelul Bran. Autorul a dorit să ofere un răspuns la întrebarea de ce castelul Bran este asociat cu Dracula. În funcţie de sursele folosite de turişti pentru documentare, Vlad Ţepeş a petrecut o noapte sau două în fortăreaţa ce datează din secolul al XIV-lea sau e posibil să o fi atacat odată, notează publicaţia.

Vampirul Dracula, care a prins viaţă datorită scriitorului Bram Stocker, îl are la bază pe domnitorul Vlad Ţepeş, care şi-a atras această poreclă pentru trasul în ţeapă al inamicilor. Iar astăzi, vizitatori din toată lumea ajung în Transilvania pentru a experimenta entuziasmul evocat în romanul lui Stocker. Unele agenţii de turism oferă chiar şi petreceri de Halloween, cu DJ şi shot-uri de vodca “însângerate”.

Cei de la National Geographic s-au întrebat cum de a ajuns castelul Bran să vie cunoscut ca şi casteului lui Dracula din moment ce Stocker nu a vizitat Transilvania sau castelul.

„În anii 1960, când România a fost condusă de un guvern comunist, ţarii turismului au decis că ar putea fi avantajos să asocieze un loc cu Vlad Ţepeş”, spune istoricul local Nicolae Pepene, citat de National Geographic. „S-au uitat la toate castelele disponibile şi au decis că acest castel de la Bran, care păzea trecătaorea dintre Transilvania şi Valahia, arată suficient de gotic”, mai spune Pepene.

Kitsch-ul de la poarta castelului

Publicaţia mai notează că Regina Maria a locuit în castelul Bran între anii 1920-1938. Iar dincolo de zidurile groase, castelul dezvăluie turiştilor un labirint de camere, dar şi o curte itnerioară cu fântână.

„Siincer, cele mai înfricoşătoare lucruri de aici sunt suvenirurile kitsch cu Vlad, de vânzare la poarta castelului: cani de bere cu colţi, tricouri cu sânge şi sticle de vin cu sângele lui Dracula”, notează autorul articolului.

„Nu contează că vizitatorii castelului au mintea plină de mitul lui Dracula sau de povestile Reginei Maria”, mai spune Pepene. “În final, au călătorit până aici pentru a experimenta un fragment din acele vremuri vechi”.

Castelul Bran a fost vizitat anul trecut de 835.116 de turişti, în creştere cu 5% faţă de anul precedent.

Castelul Bran a adus proprietarilor un profit de 3,2 milioane de euro anul trecut

 

 

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*