Opinii, Stiri Brasov

Analiză Radu Hossu: Referendumul pentru Viitor

Referendumul din zilele astea poate afecta traiectoria viitoare a României într-o măsură semnificativă. De la planul politic, cel social, geo-politic (europa vs. lipsa europei), toate acestea sunt implicate profund în acest referendum.

În ultima zi a anului 2017 scriam că acest an va fi cel care ne va arăta ce popor suntem cu adevărat. În acel text aproape că am preconizat până la virgulă mutările politice, mișcările anti-europene, naționalismul și conservatorismul îmbrăcat în “apărătoare ale statului mândru Românesc”. Din păcate, acest referendum nu este despre familie. Nici măcar despre căsătorie – lucru despre care este întrebarea, dar este despre viitorul României și despre cum vor alege cetățenii să se poziționeze – inconștient sau nu – față de Europa, politica națională sau drepturi și libertăți universale. Am încercat să analizez totuși, pentru cei interesați, acest referendum, din mai multe planuri.

Planul juridic

Din punct de vedere juridic, această modificare a Consituției este total inutilă din două aspecte. Unul bine cunoscut – căsătoria între persoane de același sex este INTERZISĂ prin lege. Codul Civil la articolul 259, alin 1 spune “Căsătoria este uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie, încheiată în condiţiile legii.” Prin urmare, nu există niciun risc sau pericol iminent, ca persoanele de același sex să primească dreptul de a se căsători. Al doilea motiv, de dată recentă este decizia CCR 534/2018, prin care cuplurile de același sex căsătorite în spațiul european trebuie recunoscute în România ca fiind cu aceleași drepturi ca cele heterosexuale. Mai mult de atât, în aceiași decizie, CCR recunoaște dreptul la viața de familie a acestor cupluri homosexuale. Prin urmare, această modificare, în cazul în care referendumul va fi validat, nu are nicio putere, este inutilă.

Planul social

Prin repetate studii făcute în alte țări (Haas et al., 2011), (King et al., 2008), (Russell & Fish, 2016), (Mustanski & Liu, 2012), (Franklin et al., 2017), se arată că rata sinuciderilor în rândul tinerilor din minoritățile sexuale este de două până la șapte ori mai mare decât în rândul tinerilor heterosexuali, cauzele fiind multiple, de la abuzuri în familie, până la lipsa susținerii familiei sau abandonul familial. Acest referendum, presupunând că va fi validat cu rezultatul de modificare a Constituției, nu face decât să perpetueze o stare de fapt discriminatorie față de această minoritate. Mesajul acestui referendum nu este că vrem să protejăm familia împotriva abuzurilor – care există în exces, tocmai în familiile heterosexuale – sau împotriva unor atacuri repetate din partea unor inamici adevărați ai familiei – cum ar fi sărăcia, lipsa de educație – ci este că societatea nu vrea homosexuali. Mesajul este unul în care homosexuali trebuie să fie eliminați din discuție, să închidem odată pentru totdeauna subiectul lor, să-i ignorăm și să continuăm marginalizarea lor. În realitate, toate studiile pe care le-am expus aici ca sursă și probabil multe altele, relevă că acești cetățeni trăiesc o adevărată dramă colectivă. Cred că societatea – mai ales una care se consideră preponderent creștină – ar trebui să se îndrepte mai mult spre toleranță, spre incluziune socială și nu tocmai invers.

Planul politic

Partidele parlamentare, excepție notabilă fiind USR-ul, s-au repezit asupra acestui referendum, încercând să capitalizeze. Capul de afiș este PSD-ul, iar din urmă vine puternic PNL-ul. Dacă PNL-ul cumva este îndreptățit să o facă, tocmai pentru că ideologic este de partea dreaptă, unde găsim și conservatorism, naționalism, tradiționalism – vezi Partidul Conservator din UK sau Republicanii din SUA, PSD-ul în schimb face parte din marea familie politică Social-Democrată, unde valori ca egalitatea de gen, de șansă, solidaritatea, sunt valori de preț, identitare.

PSD-ul ar trebui, doctrinar vorbind, să se poziționeze împotriva modificării Constituției, să promoveze politici de integrare a grupurilor vulnerabile din societate așa cum este minoritatea LGBT. De ce nu o face? Pentru că vine după un moment în care a avut parte de tulburări interne, pentru că este racordat la linia conservatoare, tradiționalistă, începând cu campania “Mândru că ești Român” de acum câțiva ani și pentru că este interesat să schimbe agenda publică de la ceea ce îl deranjează: Legile Justiției, Codurile Penale și alte probleme pentru care este criticat. PSD-ul este conștient că prin “apărarea valorilor naționale”, câștigă sau măcar își menține baza electoratului, într-un moment dificil. Începând cu acest referendum vom avea alegeri aproape odată la 6 luni, iar acest “scrutin” îi poate da un avans partidului de la putere.

PNL-ul s-a poziționat prudent, mergând “cu poporul”, dar acest lucru consider că-i va fi fatal pentru următoarele alegeri. De ce? PSD-ul are o mașinărie de propagare a mesajului mult mai puternică, are și uneltele necesare pentru a ține agenda publică și pentru a-și impune mesajul, pe când liberaliilor nu le rămâne decât să fie în umbra social-democraților. Acest lucru poate și va fi speculat de cei de la USR sau cei de la RO+, iar PNL-ul va pierde o bucată importantă de votanți.

USR și RO+ se poziționează anti-modificare a Constituției, încercând să atragă electoratul urban, educat de partea lor, mai ales pe cei din bazinul PNL-ului, pentru că acolo există și potențial.

Planul extern

Coaliția pentru Familie este o mișcare ultra-conservatoare, pe agenda căreia sunt doar elemente de ideologie conservatoare dusă la extrem. Discriminare, restrângerea rolului femeii în societate, eliminarea legalității avortului, izolarea și discreditarea minorităților sexuale, toate aceste elemente fac parte dintr-o doctrină ce mai repede se aseamănă fascismului, decât oricărei alte ideologii.

Valorile europene la care noi am aderat voluntar (este important să reținem acest lucru) sunt în coliziune totală cu valorile expuse de Coaliția pentru Familie. Cine se bucură de această coliziune? Vecinul nostru de la Est care este direct interesat să destabilizeze Uniunea Europeană. Se vede că și reușeste, Polonia și Ungaria fiind exemplele cele mai bune. Polonia este rusofobă, ați spune, cum să spun că face jocul Rusiei? Păi, pe Rusia nu o interesează ce cred cetățenii Polonezi despre ea, cât timp reprezentanții lor joacă rolul idioților utili, tot pe bază de modificări ale justiției și conservatorism extrem. România se plasează pe axa Budapesta-Varșovia și nu pentru că Dragnea este asemănător lui Orban sau Kachinsky, ci pentru că are nevoie să ofere pâine, circ, identitate, poporului a cărui țară este vândută din 1990.

Epilog

Cred că epilog este un bun subtitlu. România în care am crescut, cea care s-a pus pe traiectoria trans-atlantică, împinsă înspre Europa și NATO chiar de PSD – partidul care astăzi este un purtător de mesaj anti-european, își găsește finalul în aceste zile. Acea țară care părea că se îndepărtează de trecut, va reveni la el. Viitorul ne va arăta că PSD-ALDE nu va pierde la alegerile locale și parlamentare cu un scor de sub 40%. Ceea ce o va transforma pe ea, pe coaliția PSD-ALDE, într-o opoziție extrem de puternică, dacă ne gândim că PNL-ul va trebui să guverneze alături de Cioloș și USR. Asta doar dacă cele din urmă partide se vor înțelege să se înțeleagă între ele. Altfel, vom mai avea ani buni sub PSD. Ce legătură au toate astea cu referendumul? Păi în aceste zile se va da semnalul că România nu acceptă valorile europene, iar PSD-ul se va bucura. În aceste zile Liviu Dragnea se va transforma în Preafericitul Liviu Dragnea, căci a lui a fost planul și dorința și executarea. În numele lui, a celor din jurul lui și a perpetuării corupției, amin!

 

Articol semnat Radu Hossu.

sursă foto: http://umanismromania.ro/

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*