Stiri Brasov, Turism

De 1 noiembrie, TVA-ul scade la 5% în turism. Cota se aplică atât la cazare, cât și în restaurante, dar și pentru alte facilități

Turismul va beneficia de cea mai redusă cotă de TVA dintre toate sectoarele economiei, respectiv 5% atât pentru cazare, cât și pentru serviciile de restaurant, ca și pentru închirierea terenurilor amenajate pentru camping, facilitate care va fi aplicată de la 1 noiembrie.

Decizia a fost semnată ieri de Guvern. În prezent, TVA la cazare este de 9%. Potrivit actului normativ aprobat de Guvern, începând cu data de 1 noiembrie 2018, va fi extinsă aplicarea cotei reduse de TVA de 5% pentru următoarele operațiuni: cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcție similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping; serviciile de restaurant și de catering, cu excepția băuturilor alcoolice, altele decât berea; dreptul de utilizare a facilităților sportive, în scopul practicării sportului și educației fizice, altele decât cele scutite deja; serviciile constând în permiterea accesului în parcuri de distracții și în parcuri recreative.

De TVA 5% mai beneficiază livrarea de locuințe, cărțile și accesul la muzee

În prezent, TVA pentru cazare, restaurant și catering este de 9%, iar pentru seviciile destinate accesului în parcuri de distracții și recreative și dreptul de utilizare a facilităților sportive este de 19%. Cota redusă de TVA de 5% este aplicată în prezent pentru livrarea de locuințe și pentru cărți, manual scolare, ziare, reviste, accesul la muzee, monumente etc., iar cota de TVA de 9% este aplicată pentru pâine și produse de panificație, apă pentru irigații și apă potabilă și îngrășăminte și servicii în agricultură

Ministerul Turismului va definitiva Legea Turismului, actul normativ prin care vor fi stabilite liniile directoare de funcționare a serviciilor în domeniul turismului, o lege care va avea ca principal scop promovarea României ca destinație turistică și creșterea numărului de turiști autohtoni și străini. Un prim pas, în acest sens a fost făcut prin memorandumul de descentralizare în sectorul de turism, care a fost deja adoptat de guvern , astfel autoritățile locale urmează să preia o parte dintre atribuțiile ministerului.

 

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*