Economic, Stiri Brasov

Varta Microbattery și Ertex pregătesc investiții de 30 de milioane de euro la Brașov

Două companii brașovene au depus dosarele pentru a finanța investiții mari cu ajutorul statului.

Compania Ertex Internațional, care deține o fabrică de produse textile în municipiul Brașov, a achiziționat un teren de 20.000 de metri pătrațiu în Codlea, urmând ca să demareze construcția unei noi fabrici.

Ertex este membră a grupului german Peppermint. În prezent, își desfășoară activitatea pe o suprafață de 4.700 de metri pătrați, investiția de la Codlea urmând să se realizeze în două etape. Valoarea investiției este estimate la 96,17 milioane de lei (peste 20 de milioane de euro), din care ajutorul de stat solicitat este de 35,42 milioane de lei (circa 7,6 milioane de euro).

În fabrica din Brașov se produc țesături damasc pentru îmbrăcămintea tradițională africană denumită „boubou”

Grupul german Peppermint a fost înființat în 1997, la Berlin, de către Ingeborg Neumann, și e formată din companiile Ertex, ZKS și Color Textil, având șase fabrici la nivel european, dintre care patru sunt în Germania. Grupul are 750 de angajați și generează annual afaceri de 90 de milioane de euro.

Ingeborg Neumann a înființat în 2000 Peppermint Venture Partners Fund, prin care investește în companii focusate pe cercetare și dezvoltare în domeniul medical.

De asemenea, germanii de la Varta Microbattery, care dețin o fabrică la Brașov, Varta pregătește o investiție de 50,59 milioane de lei (aproape 11 milioane de euro), valoarea ajutorului de stat solicitat fiind de 25,29 milioane de lei (5,4 milioane de euro).

Germanii de la Varta au anunțat că au pregătite 150 de milioane de euro pentru extinderea producției în toate fabricile pe care le dețin.

„Vom investi în extinderea capacității de producție în Ellwangen și extinderea celei de-a doua fabrici din Nördlingen. Am dezvoltat o poziție dominantă în soluțiile de baterii pentru căști, fiind singura sursă pentru mulți clienți. Cu a doua fabrică din Nördlingen le oferim acestor clienți siguranța unei noi facilități de producție”, a declarat Herbert Schein, CEO Varta, în presa germană.

Schein a explicat că producția foarte automatizată a dus la o reducere masivă a costurilor cu forța de muncă și că prefer să investească în Germania decât în afara ei. „Datorită gradului ridicat de automatizare, costurile variabile ale forței de muncă joacă, în cele din urmă, un rol din ce în ce mai mic. Preferăm să ne concentrăm pe promovarea inovațiilor și pentru a dezvolta cultura de a implementa inovațiile în fabricile noastre decât să ne axăm pe relocări de fabrici”.

În ceea ce privește fabrica de la Brașov, Schein a explicat că producția de baterii este aici încă în stadiu incipient. „Accentul se pune din nou pe automatizare, iar în lunile următoare vor fi implementate mai multe proiecte noi. În prezent, avem aproximativ 300 de angajați, dar pe termen mediu acest număr se va dubla”, a mai declarat CEO-ul Varta.

Producătorul german de baterii Varta Microbattery, care deţine fabrica din Braşov de la începutul anului 2014, a avut anul trecut o cifră de afaceri de peste 166,09 milioane de lei (aproximativ 36,90 milioane de euro), mai mult cu 26% faţă de anul anterior. Varta Microbattery a obţinut anul trecut un profit net de 5,31 milioane de lei (1,14 milioane de de euro), iar numărul mediu de angajaţi a crescut la 260, de la 129, câţi avea în  2016.

Varta Microbattery se află printre cei mai mari producători de baterii din lume, cu birouri în Germania, Franţa, România, Statele Unite ale Americii, precum şi în state din Asia (China, Japonia, Singapore, Taiwan şi Indonezia), potrivit datelor publicate pe site-ul companiei. Varta Microbattery a fost fondată în urmă cu 130 de ani, având sediul central în Ellwangen, Germania.
Compania Varta Microbattery are la nivel global 2.000 de angajaţi (dintre care 150 în departamentul de cercetare-dezvoltare), sucursale în peste 100 de ţări, iar centrele de dezvoltare ale grupului sunt în Europa, Asia şi SUA, potrivit site-ului companiei.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*