Stiri Brasov

Criza mirosurilor pestilențiale din Brașov: măsurătorile nu au arătat compuși chimici care să pună în pericol sănătatea publică, deși disconfortul olfactiv a fost foarte puternic

Acum aproximativ o lună, aerul de munte de la poalele Tâmpei s-a transformat dintr-o dată într-un aer greu de respirat, din cauza mirosurilor pestilențiale care au persistat peste anumite zone ale orașului timp de mai multe zile. În urma controalelor derulate de către cei de la Mediu s-a constatat faptul că mirosurile pestilențiale proveneau de pe diverse câmpuri care fuseseră „îngrășate” cu gunoi de grajd. Comisarii de Mediu au identificat la vremea respectivă firma care s-a ocupat de această activitate, trasabilitatea acelor deșeuri, dar și cum au fost achiziționate. Chiar și acum, brașovenii care locuiesc în anumite zone din oraș se mai plâng că, din când în când, dimineața, mai apar unele „parfumuri” deranjante.

După cum ne-a declarat comisarul șef al Gărzii de Mediu Brașov, Mircea Paraschiv, respectivul teren ar fi fost luat în arendă de către o firmă, iar aceasta a derulat în respectiva perioadă operațiuni de fertilizare a solului cu îngrășământ naturale pe toate terenurile pe care le deține în județul Brașov. „În urma verificărilor efectuate s-a constatat că îngrășământul a fost pregătit conform normelor agricole. Aveau toate autorizațiile și totul a fost perfect legal. Nu există nici o normă care să interzică folosirea gunoiului bio, dacă există anumite mirosuri din această cauză. Același fenomene s-au întâmplat și în alte localități din județ, însă aici a fost foarte aproape de oraș și lumea nu este obișnuită cu astfel de mirosuri. Am primit însă și mesaje din partea agricultorilor care au fost supărați pe intervenția noastră. Disconfortul olfactiv a fost unul real”, a explicat Mircea Paraschiv.

Acesta a mai adăugat faptul că nu a fost un factor care să pună în pericol și să prejudicieze mediul, dar nici sănătatea publică. „Am lucrat împreună cu colegii de la Direcția de Sănătate Publică, iar măsurătorile nu au arătat compuși chimici sau de altă natură care să pună în pericol sănătatea publică”, a precizat șeful de la Mediu.

Câteva firme au fost amendate cu zeci de mii de lei

În schimb, comisarii de Mediu au descoperit însă nereguli destul de grave în incinta unor societăți din zona Uzina 2 – Ocolitoare și există posibilitatea ca parte din disconfortul olfactiv să fi fost cauzat și din acele probleme. „Derulau activități industriale nerespectând condițiile impuse prin lege. Am aplicat sancțiuni de zeci de mii de lei, în unele cazuri s-au sistat activități. Inventariem în continuare toate platformele industriale, pentru că firmele își schimbă foarte des locația. De asemenea, derulăm controale și pe timp de noapte”, a precizat Mircea Paraschiv.

Acesta le dă de asemenea asigurări brașovenilor că zonele unde au fost identificate probleme sunt monitorizate în continuare însă contează foarte mult ca și brașovenii să transmită sesizări Gărzii de Mediu, dacă observă probleme. „Noi păstrăm confidențialitatea celor care ne sesizează cu privire la diverse probleme de Mediu. Este foarte important ca brașovenii să fie alături de noi, deoarece suntem o echipă formată din 12 persoane și ne este destul de greu să acoperim în întregime întreg județul. Oricine are o informație ce ne poate folosi, se poate adresa cu încredere, deoarece suntem de aceeași parte”, a punctat șeful Gărzii de Mediu Brașov.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Un comentariu

  1. VOICU FLORENTINA

    Locuiesc pe vlahuta,in fiecare dimineata cand aerisesc ma loveste mirosul greu ,faceti ceva e inadmisibil ,nu se poate asa ceva .Platim taxe peste taxe vrem aer curat de munte nu mizerie.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*