Stiri Brasov

Scumpirea utilităților are efect și asupra prețului zahărului. O creștere estimată de 10 – 15%, ce se va aplica de luna viitoare

Preţul zahărului ar putea fi majorat cu 10-15%, în toamna acestui an, ca urmare a evoluţiei cursului valutar, a creşteriii costurilor la utilităţi şi transport şi a secetei, care ar putea reduce materia primă disponibilă, potrivit Patronatului Zahărului din România. Suprafaţa cultivată cu sfeclă de zahăr a scăzut în 2018, faţă de 2017, după ce, anul trecut, cunoscuse o creştere. În plus, cultivatorii susţin că există o oarecare reticenţă faţă de această cultură, iar motivaţiile sunt diverse. „Pentru un hectar de sfeclă de zahăr ca să îl cultivi, îţi trebuie o investiţie de 7-8 mii lei, iar pentru grâu sau altă cultură, este o investiţie de 2.000 de lei. Deci riscul este foarte mare. Nu mai vorbim de situaţia tehnologică în sfecla de zahăr, care este foarte precară. Dacă aş cumpăra o maşină de sfeclă şi peste 2 ani de zile, unde nu ai nicio siguranţă, fabrica s-ar închide, eu aş rămâne cu această maşină în curte ca un mobilier şi nu pot să fac nimic sau să o dau la fier vechi”, a explicat cultivatorul Mihai Tatu pentru bzb.ro.

Scumpirea s-ar putea face simţită în lunile octombrie, noiembrie, decembrie, când va fi recoltată sfecla şi va fi o intrare de zahăr pe piaţă. „Costurile la gaz, curent, electricitate, combustibil, care reprezintă 80% din costurile care aduc produsul pe raft, au crescut toate, astfel că o scumpire la zahăr este normală”, a declarat directorul executiv al patronatului, Gheorghe Bejan.

Totodată, seceta, care ar putea reduce cantitatea de materie primă disponibilă, precum şi evoluţia cursului valutar şi a preţului zahărului la bursele mondiale, influenţează preţul din România. „Chiar şi cu o producţie bună la hectar, problema rămâne în preţul final al produsului finit, zahărul de la raft. Preţul a scăzut foarte mult din nişte motive independente de România şi de cultivatorii de la noi, din cauza unei supraproducţii în Europa. În 2017, comparativ cu 2016 s-a produs cu 4 milioane tone de zahăr mai mult. Pe lângă aceste 4 milioane de tone, e o presiune foarte mare a zahărului din trestie, care vine din import”, a explicat Ioan Gherman, preşedinte Federaţia Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr România.

Producătorii de zahăr au costuri suplimentare odată cu aderarea României la UE, respectiv taxele de restructurare, plătite de producătorii de zahăr din sfeclă, şi cele de producţie.

În România mai sunt doar trei fabrici de zahăr, iar la Bod funcţionează singura fabrică de zahăr din ţară cu capital integral românesc.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*