Imobiliare, Stiri Brasov

Universitatea Transilvania a majorat taxele pentru căminiști cu aproape 20%

Cei peste 4.000 de studenţi ai Universităţii „Transilvania”, care vor locui la cămin, din cei 16.000 pe care instituţia de învăţământ îi are la învăţământul de zi, vor plăti mai mult cu aproape 20% pentru un loc la cămin, în anul universitar 2018-2019.

Prorectorul cu studenţii şi legătura cu mediul economic şi socio-cultural, prof.univ.dr.ing. Daniel Munteanu, a declarat joi, pentru Agerpres, că taxa pentru cei care vor locui la cămin creşte faţă de anul universitar anterior cu aproape 20% din cauza scumpirilor la utilităţi şi la alte servicii, dar şi a subvenţiilor de la Ministerul Educaţiei care, anul trecut, au fost mai mici cu 6 lei pe student pe lună faţă de acum doi ani, pentru masă şi cazare.

4.000 de studenţi, cazaţi la cămin

“În anul universitar 2018-2019, peste 4.000 din cei 16.000 de studenţi pe care Universitatea ‘Transilvania’ îi are la învăţământul de zi vor locui în cămin. Aş spune aşa, din păcate anul universitar care începe la 1 octombrie va fi ceva mai scump, pentru că efectiv s-au produs nişte scumpiri la utilităţi şi nu numai. Noi când calculăm taxa de cămin ne raportăm la cheltuielile anului universitar anterior, dar pe lângă aceste cheltuieli ţinem cont de următoarele aspecte: anticipăm eventuale scumpiri pe parcursul anului universitar care începe şi deja creşteri de preţ s-au produs la utilităţi, dar ţinem cont şi de o serie de lucrări de mentenanţă pentru care trebuie să avem un fond de intervenţie. De aceea suntem nevoiţi să majorăm taxa de cămin cu 11 până la 18-19%, faţă de anul universitar 2017-2018”, a explicat prorectorul.

 

215 lei/lună pentru locurile bugetate, 345 de lei pentru cei cu taxă

Astfel, dacă în anul universitar anterior un student pe un loc bugetat plătea 180 de lei/lună, în anul universitar care începe la 1 octombrie taxa va ajunge la 215 lei/lună, cu o creştere de 18-19%. Un student care a intrat pe un loc cu taxă va plăti pentru cazarea în cămin 345 de lei/lună, faţă de 315 lei/lună în anul universitar trecut, cu o majorare de 11%%. Prorectorul a explicat că subvenţia primită de la minister pentru cazarea şi masa unui student a fost mai mică în anul universitar 2017-2018 cu 6 lei, faţă de anul universitar 2016-2017, astfel că dacă în urmă cu doi ani subvenţia pentru masă şi cazare pe student era de 133,27 lei, anul trecut a fost de 127 lei.

Universitatea “Transilvania” a făcut reparaţii şi igienizări în toate cele 13 cămine, suma alocată fiind de 1,042 milioane lei. Cazarea studenţilor va începe la finalul lunii septembrie, fiind deja purtate discuţii cu prodecanii care se ocupă de cazarea studenţilor. Anul viitor va începe construcţia unui nou cămin studenţesc, cu fonduri guvernamentale, lângă Aula “Sergiu Chiriacescu” a Universităţii “Transilvania”, a mai spus sursa citată.

 

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*