Berea artizanală „Mustață de bere“ este 100% brașoveană. „Berea noastră e nefiltrată și nepasteurizată, practic e încă vie, atunci când este consumată“, a afirmat berarul Rareș Petre. În afacerea „Mustață, poftă de viață“ s-a investit suma de 100.000 de euro. Nu putem spune cifra de afaceri, deoarece a apărut pe piață abia acum două luni. „Punem accent pe gust și calitate și producem în medie 500 de litri de bere pe săptămână“, susține antreprenorul. Berea brașoveană poate fi cumpărată din magazine și consumată la terasele din Brașov.
„Afacerea a pornit de la ideea de a locui, trăi și câștiga bani în România, în special în Brasov“, spune Rareș Petre. Deși acesta a călătorit în lung și în lat în lumea întreagă, mereu s-a întors acasă, adică la Brașov. „Am fost plecat în America doi ani și în Irlanda șapte ani și am călătorit foarte mult, îmi place. În afacerea aceasta am un asocitat care locuiește în Spania. Suntem foști colegi de generală și inițial el mi-a propus să facem business-ul ăsta tocmai pentru a lucra în România, nemaifiind obligați să lucrăm peste hotare. Mustață de bere a fost un motiv sufient pentru ca el să vină în țară“, ne-a mărturisit Rareș. Deocamdată sunt doar trei angajați și fiecare dintre ei lucreză la producția de bere, acte, distribuție și vânzări. „Mă trezesc la șase dimineața și uneori termin munca la 9.00 – 10.00 seara“, ne-a împărtășit berarul.
Mustață de bere, nu doar un nume, ci și un concept
Antreprenorul spune că mustața, în general, este un trend. „Acum majoritatea poartă mustață sau barbă, e în trend asta. Mai mult decât atât, când bei uneori bere, faci o mustață de bere. Mi-am dorit ca berea să fie românească și inclusiv numele acesteia să fie la fel de românesc“, a spus pasionat Rareș.
Potrivit acestuia, majoritatea microberăriilor au nume în alte limbi, mai ales în engleză, deși brandul este românesc. „Cuvântul mustață face parte din seria cuvintelor acelea vechi de mii de ani, varză, viezure, brânză, etc., de la rădăcina poporului nostru. Asta este și ideea, să fie autentic românesc“, a explicat brașoveanul.
Rareș spune că nu mai există nici o altă microberărie în Brașov: „În Transilvania sunt în jur de 15, iar în țară aproximativ 45, dar le-am pierdut rândul la un moment dat, pentru că au început să apară foarte multe. Am lucrat cu berea artizanală și am observat că fenomenul este în creștere“.
Lumea a început să aprecieze valorile micilor afaceri, pe care le-a desființat comunismul
Oamenii au început să se aproprie de producția locală și de gusturile apărute aici. „Piața e invadată de beri cu diferite nume, dar cu gust asemănător, când spun asta mă refer la marii berari. Este cerere pe piață pentru ceva diferit, pentru o bere un pic amară, pentru o culoare diferită“, a spus acesta. Mustață de bere poate fi achiziționată din magazine la prețul de 10 lei și consumată la terase, prețul oscilând între 12 și 17 lei.
Schimbarea berii în bine – Mustață, poftă de viață!
Mustață de bere folosește rețeta originală India Pale Ale. Ideea adoptării acestei rețete a fost a asociatului Janos. „Rețeta e foarte populară în Vestul Europei, iar asta lipsește în Brașov. E facută din patru ingrediente 100% naturale, malț, hamei, drojdie și apă. Pentru producție folosim apa din Brașov, credem că e foarte bună pentru producția de bere, fiind cea mai importantă în realizarea acesteia“, a apreciat Rareș.
Bere pentru fiecare cartier
Echipa s-a gândit inițial să facă câte un sortiment de bere pentru fiecare cartier al Brașovului. Primul ar fi fost Răcădău, deoarece Rareș a crescut acolo: „Ne-am gândit apoi, să nu facem diferențieri între cartiere. Noi promovăm ideea asta de unicitate și nu ne-am dorit, de exemplu, ca un cartier să aibă berea mai dulce și altul mai amară. Pe ce criteriu am fi făcut asta? Am fi ales sortimentele aleator, bineînțeles, dar oricum…“. Acesta a colaborat cu Bucureștiul, mai exact cu Ground Zero pentru a înțelege fenomenul și partea birocratică. A povestit în București despre ideea unui sortiment pentru fiecare cartier și deja a observat că s-a și implementat.
Un om de munte, mustăcios și cu clop de brănean ar fi Mustață de bere
Când l-am întrebat pe berar cum ar arăta Mustață de bere dacă ar fi om, ne-a spus zâmbind „cu siguranță autentic românesc“: „Hmmm, cred că ar fi un om de munte mustăctios, îmbrăcat cu materiale naturale tradiționale și ar avea clop de brănean. Ar fi altruist, calm, generos și ar vorbi puțin“. Pe semne se simte influența sângelui de ardelean care îi trece prin vene.
Priviri spre orizont
Antreprenorul își propune să suplimenteze capacitatea de producție, investind 60.000 de euro, asta pentru a nu mai avea și alte joburi: „Vrem să distribuim berea doar în Brașov și în localitățile din zonă”.