Economic, Stiri Brasov

Ospătarii câștigă un salariu mediu net de 2.200 de lei

Venitul mediu al unui ospătar din România este de circa 2.200 de lei net pe lună, potrivit datelor Paylab.ro, comparatorul de salarii lansat de platforma de recrutare online eJobs.

Acestea însă variază în funcţie de regiunea ţării, de experienţa anterioară a angajatului, dar şi de nivelul bacşişului pe care îl primeşte de la clienţi.

Ospătarii se numără printre cei mai căutaţi candidaţi din industria HoReCa (hoteluri – restaurante – catering), întrucât acest sector este afectat de deficitul de personal din cauza migraţiei externe.

„Pentru a rezolva parţial criza de forţă de muncă din HoReCa, unii angajatori au început să aducă oameni din alte ţări care să lucreze ca ospătari, bucătari sau recepţioneri. De asemenea, companiile creează şcoli duale pentru a-şi pregăti viitorii angajaţi încă de pe băncile şcolii“, a spus Bogdan Badea, CEO al eJobs România. În prezent. pe platforma eJobs.ro sunt publicate peste 1.000 de joburi disponibile pentru ospătari la nivelul întregii ţări.

În luna iunie a acestui an, în România erau activi peste 207.000 de angajaţi în domeniul hoteluri şi restaurante, numărul acestora fiind  cu 13.000 mai mare faţă de perioada similară din 2017, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Potrivit datelor asociaţiilor profesionale din domeniul turismului, în prezent industria ospitalităţii se confruntă cu un deficit de 50.000 de persoane, iar anul acesta companiile din acest domeniu au început să aducă personal din state asiatice, deşi costul lor cu acest tip de angajaţi este semnificativ mai mare. În ultimul an, de exemplu, lanţul de restaurante City Grill a recrutat angajaţi din Nepal, Teleferic Grand Hotel din Braşov a angajat filipinezi, iar salariile angajaţilor „importaţi“ sunt de cel puţin 2.500 de lei net pe lună (salariul mediu pe economie din 2018).

Veniturile ospătarilor variază în funcţie de regiunea geografică în care aceştia lucrează, potrivit datelor Paylab.ro. Spre exemplu, un ospătar din Capitală cu o experienţă cuprinsă între 3 şi 5 ani poate câştiga peste 2.500 de lei net pe lună, Bucureştiul având de altfel cele mai bune oferte salariale şi pentru această profesie. Capitala este urmată de angajaţii din sud-estul ţării, unde veniturile ospătarilor sunt de circa 2.300 de lei net pe lună.

La polul opus se află angajaţii din Sud-Muntenia, unde media câştigurilor lunare este de puţin peste 2.100 de lei net pentru ospătari. De regulă, ospătarii au contracte de muncă încheiate la nivelul salariului minim pe economie (de 1.162 de lei net pe lună în prezent) şi îşi rotunjesc câştigurile lunare din sumele lăsate sub formă de bacşiş de către clienţi.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*