Social, Stiri Brasov

Mitul lui Dracula explicat străinilor de către un site internațional de știință

Povestea lui Dracula a fost explicată pe înțelesul tuturor de către o publicație electronică de știință. Articolul în care este prezentat Vlad Țepeș conține o abordare complexă a voievodului din spatele mitului Dracula. Este prezentată viața lui Țepeș și influența pe care a avut-o asupra țărilor române și otomoanilor, dar și povestea poreclei de Dracula. Nu este scăpată din vedere nici modalitatea în care Vlad Țepeș a devenit eroul nuvelei Dracula, de Bram Stoker.

Prin articolul „Cine a fost Vlad Țepeș, orginialul Dracula?“, site-ul ZME Science își dorește să prezinte străinilor adevărata poveste a lui Dracula, personajul în jurul căruia s-a creat un adevărat mit al vampirului, datorită nuvelei horror a lui Bram Stoker. Pentru a putea demonstra adevărul din spatele mitului, site-ul a apelat la documente istorice și la afirmațiile istoricului român Radu Florescu.

„Puțini conducători au lăsat o amprentă adâncă, adesea gravă, asupra imaginației noastre colective precum voievodul valah al secolului al XV-lea, Vlad al III-lea, poreclit «Tăvălugul» de către otomani, «Dracula» de europeni și «Țepeș» de români. Regula lui nemilosă, dar dreaptă, i-a adus respectul poporului său. Mulți români încă îl admiră pe Vlad în zilele noastre și consideră că exploatările sale reprezintă un punct culminant al istoriei naționale“. În acest fel și-au început articolul cei de la ZME Science.

Motivul pentru care Vlad Țepeș a devenit sursă de inspirație pentru Bram Stoker a fost tocmai asocierea acestuia cu vărsarea de sânge. „Voievodul va deveni sinonim cu vărsarea de sânge și teroarea, după ce Bram Stoker și-a adoptat numele pentru celebrul vampir din romanul său Dracula“, susține ZME Science.

Pornind de la această afirmație în cadrul articolului sunt prezentate mai multe aspecte ce privesc viața lui Vlad Țepeș. În primul rând, este prezentată biografia sa și faptul că porecla de Dracula (Draculea) a moștenit-o de la tatăl său Vlad al II-lea Basarab, care făcea parte din Ordinul Dragonului, dragonul fiind sinonim cu dracul, în acea perioadă.
„Ridicarea Imperiului Otoman a dus la crearea Societas Draconistarum, Ordinul Dragonului, în 1408. Scopul său a fost de a apăra creștinismul de amenințarea religiei rivale islamice. Vlad al II-lea a devenit membru al Ordinului în 1431, din care a adoptat porecla «Dracul» (un cuvânt vechi pentru «dragonul») și s-a ridicat la tronul Țării Românești în 1436. Vlad III ar ajunge să fie cunoscut sub numele de «Draculea» («al balaurului»), care s-a transformat în «Dracula» de-a lungul timpului“, se afirmă în articol.

Relațiile lui Vlad Țepeș cu Brașovul

De-a lungul vieții sale, Vlad Țepeș a avut conexiuni și cu orașul Brașov. „Vlad a încercat să se stabilească în Brașov, dar Hunyadi a interzis locuitorilor să-i dea adăpost. Unul dintre primele documente pe care le-a emis în timpul celei de-a doua domnii a fost adresat burghezilor din Brașov. Vlad a promis că îi va ajuta în cazul în care otomanii ar fi atacat și a cerut ca aceștia să facă același lucru în cazul în care Țara Românească va fi împovărată de turci“, este prezentat în articol. Declarația lui Vlad Țepeș din acea perioadă este următoarea „când un om sau un prinț este puternic, el poate să facă pace așa cum dorește, dar când este slab, un om mai puternic va veni și va face ce vrea el“.

Articolul ZME Science se încheie într-o notă de moralitate. „Ai deveni un monstru pentru a-ți păstra familia, țara, credința ta, de la cei care ar face rău? Își justifică scopurile, mijloacele? Aveți grijă ce decideți – s-ar putea să sfârșiți drept un vampir în cartea cuiva“.

ZME Science este o publicație online, ce a fost înființată în anul 2007. Aceasta publică știri și articole despre toate domeniile științei. Toate acestea sunt realizate în așa fel încât să înțeleagă orice om noile descoperiri în materie de știință. De asemenea, echipa ZME Science este deschisă la colaborări, astfel încât oricine poate colabora cu aceasta pentru a face cunoscute ultimele noutăți din știință.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*