Lucian Dragomir se declară un „țăran responsabil care vrea să facă ceva bun pentru client“. A investit în afacerea sa 50.000 de euro și recunoaște că nu profitul îl face să își continue activitatea, ci dorința de a oferi produse sănătoase localnicilor. „Încă nu mi-am scos investiția. Deocamdată trăiesc din mila soției, dar știu că pot să fac ceva bun pentru cetățean“, a declarat Lucian. Produsele sale pot fi achiziționate de la fereastra restaurantului Bistro de l’Arte, din Centrul Brașovului.
Ferma „La Borcan” a pornit de la faptul că Lucian Dragomir nu avea siguranța a ceea ce mănâncă. Din acest moriv, a început să își producă legumele singur. Suține că probabil mai mulți brașoveni se confruntă cu aceeași problemă, astfel s-a gândit să-și împartă recolta și cu cei interesați de propria sănătate.
De o săptămână, antreprenorul a început să își vândă marfa la fereastra restaurantului Bistro de l’Arte. „Mi-am dorit să vând marfa în Centru, în primul rând, ca să fiu foarte aproape de clienți. Oricine vine să cumpere, nu am un public țintă. Adineauri au venit două pensionare din zonă, cu banii numărați, și le-am pus tomate până s-au epuizat banii“, ne-a mărturisit țăranul responsabil.
Tomatele, cele mai vândute produse
Printre produsele existente la fereastra La Borcan, puteți găsi castraveți, fasole, dovlecei și mure. Totuși, tomatele sunt cele mai căutate de către public. „Clienții cumpără cel mai mult tomate, datorită vidului de gust care există pe piața convențională. Ca să se convingă de ce spun eu aici, le dau clienților să guste orice produs pe care îl aleg ei. În piață clienții nu pot gusta întotdeauna. Vânzarea nu presupune să îi torni în sacoșă clientului“, susține antreprenorul. Bonul care a îngregistrat cea mai mare sumă a fost pentru tomate, 500 de lei.
Prețul produselor este mai mare decât în piață
„Achiziția de material genetic implică costuri de zece ori mai mari decât în agricultura convențională. Eu fiscalizez absolut tot ce iese de la mine, eu îmi plătesc toate taxele. Nu am nici o întârziere pe nicăieri și muncesc totul manual“, susține Lucian.
„La Borcan” nu își aduce clienții cu reduceri și promoții, ci încearcă să schimbe mentalitatea. „Eu le spun cliențior mei atât: dumneavoastră știți orașul Brașov? Știți blocul din stația de vis-a-vis de Parcul Tractorul? La parterul acelui bloc sunt cinci farmacii una lângă alta, care merg din plin de ani de zile. Motto-ul întreprinderii mele este: mâncați scump și puțin ca să nu aveți nevoie să treceți prin cele cinci farmacii.
„Toată lumea spune acum că face bio, dar asta se întâmplă doar în acte, nu și în realitate. Diferența dintre mine și alți producători este că le am pe amândouă. Produsele sunt bio și în acte și în realitate, le producem la Vad Șercaia“, a spus agricultorul.
De asemnea, „La Borcan” produce și murături, zacuscă și dulcețuri pe care le va distribui abia din luna septembrie. „Vreau să duc zacusca noastră de dovlecei la Burexelles, să o înregistrez ca produs al nostru. Am mai încercat odată și mi s-a spus că sunt nebun, dar eu nu mă las“, a susținut foarte entuziastmat Lucian.