Economic, Stiri Brasov

Fostul director al Galli Gallo a cumpărat firma aflată în insolvență cu credite de 24 de milioane de euro

Producătorul de carne de curcan Galli Gallo din Codlea, prezent pe piaţă cu brandul Peneş Curcanul, un business fondat de omul de afaceri Cătălin Muntean, a fost cumpărată în iunie 2018 de compania Bravcod, deţinută de Neculae Stinghe (93% din acţiuni) şi  Răzvan Şandru (7%), potrivit reprezentanţilor Casei de Insolvenţă Transilvania (CITR), filiala Braşov, şi datelor publice. Compania Bravcod s-a împrumutat anul trecut cu 111,838 de milioane de lei (aproximativ 24 de milioane de euro) pentru achiziția companiei Galli Gallo, a fondului de marfă al acesteia și a brandului Peneș Curcanul.

„Bravcod a cumpărat inclusiv brandul Peneş Curcanul, deci practic Galli Gallo nu mai are nicio legătură cu noua structură juridică şi administrativă. Nu a fost vorba de o licitaţie, ci de un transfer de business către o altă societate“, a spus Răzvan Şandru, acţionarul minoritar al Bravcod și fost director general al Galli Gallo, fără să precizeze valoarea tranzacţiei. De altfel, Răzvan Șandru este unul dintre apropiații lui Cătălin Muntean, asociatul unic al Galli Gallo și primarul municipiului Codlea.

Galli Gallo a intrat în insolvenţă la propria cerere în 2013, iar în primăvara anului 2017, la trei ani şi jumătatedistanţă, i-a fost aprobat planul de reorganizare. Acesta prevedea printre altele transferul de business către o altă companie, respectiv societăţii Bravcod, o companie parteneră a grupului de firme Galli Gallo, potrivit datelor transmise anterior de reprezentanţii CITR, administratorul judiciar al producătorului. „STS Trading, alături de noua companie înfiinţată în 2012, Bravcod SA, formează un grup de societăţi care a crezut în acest business românesc. (…) Bravcod SA nu a fost niciodată o companie din grupul Galli Gallo. Bravcod SA, alături de STS Trading SRL, a fost un partener comercial al grupului Galli Gallo. Aceşti parteneri au crezut în dezvoltarea Galli Gallo şi şi-au asumat achiziţia, restructurarea operaţională şi financiară, odată cu această achiziţie“, spun reprezentanţii CITR.

Galli Gallo a încheiat anul 2017 cu circa 11 mil. lei (2,4 mil. euro), înregistrând un profit net de 136 milioane de lei (30 milioane de euro), marja de profit fiind de 1.200%,  cifre care sunt concludente, compania Galli Gallo trecând pintr-o procedură de „haircut“, prevăzută în planul de reorganizare prin care „Galli Gallo a ajustat pasivul cu activul“, potrivit reprezentanţilor CITR.

Bravcod, cumpărătorul Galli Gallo, a avut afaceri de circa 135 milioane de lei (30 milioane de euro) în 2017, înregistrând un profit net de 530.000 lei (113.000 euro), rezultate obţinute cu ajutorul a peste 380 de salariaţi, potrivit sursei citate.

În anul intrării în insolvenţă Galli Gallo avea afaceri de 34 mil. euro.

Potrivit datelor transmise anterior de CITR, Galli Gallo avea în 2017 o capacitate de creştere de 13.000 de tone de păsări vii pe an, produsele companiei regăsindu-se în 500 de magazine din România, producătorulavând  contracte cu majoritatea lanţurilor prezente în piaţă, respectiv Lidl, Kaufland, Carrefour, Penny, Billa, Cora, Auchan, Metro.

Societatea Galli Gallo a fost înfiinţată în anul 1999, având ca principală activitate creşterea şi abatorizarea puilor de carne. În acea perioadă erau exploatate patru ferme de creştere de pe platforma zootehnică Codlea, ce au permis ca la sfârşitul anului 2009 societatea să ajungă în primii 10 producători naţionali, cu un efectiv sacrificat de peste 4,5 milioane de păsări pe an. Începând cu anul 2010, societatea a demarat o nouă afacere, respectiv cea de creştere şi abatorizare de curcani sub brandul „Peneş Curcanul“.

Această investiţie a fost efectuată prin intermediul societăţii mamă Galli Gallo şi al altor societăţi din grup, fiind formată din patru ferme de creştere, cu o capacitate de circa un milion de capete anual şi un abator cu o capacitate de sacrificare de aproximativ 18.000 de tone anual, spun oficialii administratorului judiciar. În 2013, când compania a intrat în insolvenţă, Galli Gallo era cel mai mare crescător şi procesator de curcani de pe piaţa locală.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*