Stiri Brasov, Turism

Constructorul care reabilitează vechiul Cinema Popular va restaura și Cetatea Râșnov. Lucrările în valoare de peste 13 milioane de lei vor demara în această toamnă

Primăria Râșnov a semnat ieri contractul cu constructorul în vederea demarării proiectului de restaurare a cetății din oraș. Oferta declarată câștigătoare (în funcție de cel mai bun raport calitate – preț) a fost cea a firmei Romconstruct Group SRL din Ploiești, care a licitat acest proiect în asociere cu Concas SA și Crindesign Proiect SRL. Firma ploieșteană mai are și alte lucrări în Brașov, una dintre acestea fiind cea de reabilitare a vechiului Cinema Popular de pe strada Mureșenilor. Valoarea totală a contractului este de 13,34 milioane de lei (cu TVA) față de valoarea estimată de 14,89 milioane de lei, investiția urmând să fie derulată cu fonduri obținute de la Uniunea Europeană, contractul de finanţare fiind semnat încă din iunie anul trecut. „Durata contractului este de 27 de luni. Până în toamna acestui an, vrem să obținem toate avizele necesare, inclusiv de la Ministerul Culturii, iar după ce această etapă va fi finalizată, vor începe efectiv lucrările de reabilitare. Cetatea îşi va recăpăta aspectul pe care îl avea la început, iar când va intra în cetate, turistul se va simţi ca în anul 1400. Implementarea acestui proiect este un beneficiu pentru noi, fiindcă va încheia un program mai amplu ce a vizat întreaga zonă, din care mai fac parte liftul pe plan înclinat, parcarea subterană şi centrul istoric, parcul cu dinozauri”, a spus primarul Liviu Butnariu. Practic, lucrările ar urma să fie definitivate până în luna noiembrie 2020.

Va rămâne deschisă publicului doar Grădina Cetății

Având în vedere amploarea şi complexitatea lucrărilor, Cetatea de Sus va fi închisă, urmând să rămână deschisă numai Grădina Cetăţii, în care se vor organiza evenimentele incluse în agenda culturală a Râşnovului. În primă fază vor fi dezafectate toate amenajările neautorizate efectuate în perioada 2000-2006, când monumentul a fost administrat de un investitor italian. Practic, vor dispărea centurile de beton, se va desfiinţa placa de beton din zona capelei, precum şi toate celelalte „modernizări” efectuate cu plăci ceramice (faianţă şi gresie), ciment sau alte materiale care nu au legătură cu specificul acestui monument.

În cea de-a doua etapă se vor efectua lucrări de consolidare, vor fi reconstruite total sau parţial (în funcţie de starea actuală) Turnul Gotic şi Turnul adosat, turnul prăbuşit şi şarpanta Turnului Triunghiular. De asemenea, vor fi reconstruite două căsuţe din grupul aflat în zona Turnului Armelor, iar zidurile de apărare vor fi refăcute cu ajutorul materialelor tradiţionale. Proiectul mai prevede refacerea porţii de acces din zona Turnului Armelor, dar şi restaurarea sistemului de apărare de tip „gură de lup” care exista în această zonă. În programul de lucrări sunt incluse şi elementele de tâmplărie, dar şi decoraţiunile. După ce aceste lucrări vor fi terminate se va trece la faza de modernizare, ce presupune realizarea instalaţiilor electrice, a reţelelor de alimentare cu apă şi canalizarea, dar şi instalarea unor sisteme de încălzire.

Restaurarea cetăţii a fost luată în calcul încă din anul 2010, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că monumentul aparţine comunităţii râşnovene, dar la momentul respectiv era prea târziu pentru a se depune o cerere de finanţare prin fonduri europene, axele de finanţare fiind închise.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*