Producătorul de sisteme de siguranţă auto Autoliv România, subsidiara locală a grupului suedez Autoliv, a încheiat anul 2017 o cifră de afaceri de 3,92 miliarde de lei (858,2 milioane de euro), mai mult cu aproximativ 11% faţă de anul anterior, cu un profit net de peste 113 milioane de lei (24,7 milioane de euro) şi cu un număr mediu de 9.758 de angajaţi, potrivit datelor disponibile pe site-ul Ministerului Finanţelor.
Compania estimează că va încheia anul în curs cu aproximativ 11.480 de oameni, având în plan creşterea personalului din departamentele de producţie şi inginerie, în vederea implementării proiectelor noi din 2018, potrivit unor informaţii furnizate anterior de companie.
Autoliv deţine pe piaţa locală fabrici în Braşov, Lugoj, Sfântu Gheorghe, Reşiţa şi Oneşti, judeţul Băcău, cea din urmă fiind deschisă de suedezi în primul trimestru din 2017. Pe lângă unităţile de producţie a componentelor auto, compania mai deţine la nivel local centre de inginerie şi dezvoltare în Braşov, Iaşi şi Timişoara, dar şi un centru european de competenţe IT şi numeroase funcţii suport pentru subsidiarele Autoliv din România şi din Europa.
Autoliv produce în fabricile locale centuri de siguranţă, chingă pentru centurile de siguranţă, generatoare de gaz pentru airbag, module de airbag, dar şi airbaguri şi volane, în principal pentru pieţele externe, pentru clienţi precum BMW, Volkswagen, Renault sau Ford, potrivit unor informaţii furnizate anterior.
Anul trecut, Autoliv a deschis un centru de inginerie la Iaşi în clădirile United Business Center din ansamblul Palas, deţinut de omul de afaceri Iulian Dascălu, anunţând la acea dată că intenţionează să ajungă la peste 200 de angajaţi în centrul de la Iaşi, într-o perioadă de doi-trei ani.
Tot anul trecut, suedezii au deschis o nouă unitate de producţie pe piaţa locală, în localitatea Oneşti, judeţul Bacău, aceasta fiind şi una dintre puţinele investiţii ale unui producător de componente auto în regiunea Moldovei. Planurile Autoliv anunţate la deschiderea unităţii din Oneşti prevedeau ca personalul fabricii să ajungă la 300 de persoane în 2018, iar capacitatea anuală de producţie să ajungă la 500.000 de volane în următorii ani.
Compania a finalizat anul trecut şi o investiţie de 6,4 mil. euro la Braşov, într-o nouă hală cu o suprafaţă de 2.300 mp, unde se produce chingă pentru centurile de siguranţă ale autovehiculelor. Capacitatea nou instalată completează capacitatea deja existentă la Braşov, şi împreună, cele două fabrici vor produce anul acesta 236 de milioane de metri de chingă, în creştere cu 23% faţă de volumul existent, potrivit unor informaţii furnizate anterior de companie.
În cursul anului 2017, Autoliv România a asigurat prin planul de investiţii creşterea capacităţilor de producţie pentru a putea furniza clienţilor săi volume crescute cu aproape 5% faţă de anul anterior, au transmis anterior oficialii Autoliv România.