Aproape 5.000.000 de euro este suma decontată la Brașov pentru Programul Strat Up Nation, în 2017. Potrivit informațiilor disponibile la Agenția pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului Brașov, institutia responsabila la nivel local de acest program, din totalul de contracte de finanțare care au fost semnate, au fost depuse 254 de cereri pentru plata / decontare, din care au fost făcute plăți pentru 126, în valoare de 20.708.620,82 lei. La nivelul întregii țări au fost aprobate 8444 proiecte și efectuate plăți / deconturi pentru mai bine de 6500 dintre ele.
”Start-Up Nation este instrumentul prin care statul susține, anual între 2017 și 2020, câteva generații de antreprenori creativi care, până acum, au fost opriți de la a se lansa pe piață din lipsa capitalului de pornire. De la oportunitatea de a accesa acești 44.000 euro de la statul roman și până la lansarea efectiva a afacerii cu ajutorul celor achiziționate din fonduri este un drum de parcurs, care depinde mai ales de antreprenor și de consultant, nu doar de instituțiile care acordă banii sau băncile care sunt și ele implicare. Diferența o face informarea completă, corectă a antreprenorilor și consultanților acestora, atenția pe care ei o acordă regulilor programului. Știm, au fost situații în care aplicanții nu au știut exact ce au de făcut atunci când au solicitat cei 44.000 de euro”, a declarat Roxana Mînzatu, deputatul care a promovat și a sprijinit programul la nivel național.
Deși au fost și probleme ce au ținut de administrarea programului, acestea au fost rezolvate acum, iar viitorii antreprenori au înțeles că este nevoie de rigoare în respectarea regulilor. Implicarea băncilor si a fondurilor de garantare si contragarantare a fost necesară pentru unii din beneficiari, si aici au fost necesare îmbunătățiri ale modului și timpilor de aprobare a dosarelor.
”Chiar daca e vară si perioada de concedii, îi îndemn pe cei care sunt deja beneficiari câștigători ai SUN 2017 și care mai au de accesat banii, să finalizeze cu atentie dosarele de decont, să solicite cu încredere consilierea functionarilor din Agentie si sa ceară banii neaccesati cat mai rapid. Fondurile sunt virate la Agentiile regionale. Este la fel de important ca antreprenorii sa nu lase pe ultima suta de metri depunerea dosarelor, ci sa mearga din timp”, crede Roxana Mînzatu.
AIMMAIPE Brașov a făcut angajări
În acest moment, Agențiile pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului din teritoriu au o schemă de personal putin mai mare decât în 2017 și care se poate apuca de treabă cu noua ediție, care va fi demarată din toamnă. Pentru acest lucru este nevoie ca tot ce presupune ediția din 2017 să fie închis, în sensul depunerii documentelor și decontărilor care țin de primul an de funcționare.
”Avantajele, pentru ediția 2018, sunt nu doar că personalul Agentiilor are o experiență mai mare cu programul, dar și că procedurile vor fi îmbunătățite, pe baza lecțiilor învățate din prima sesiune. E nevoie chiar de un sistem de training al beneficiarilor și, mai ales, a consultanților pentru că experiența anului 2017 arată că există un grad de neatenție a unora dintre consultanți mai accentuat decât în cazul altor programe de finanțare. Se lucreaza pentru ca programul să devină tot mai facil în accesare și derulare dar asta trebuie dublat de o asumare și mai clară a răspunderii din partea beneficiarilor față de condițiile și termenele pe care le-au acceptat pentru a primi fondurile.”, consideră parlamentarul
Din cele 435 de proiecte brașovene pentru care a fost semnat acordul de finanțare, 44 de firme sunt din domeniul IT. 65 sunt din industria alimentară, 35 desfășoară activități în legătură cu sănătatea umană, iar restul sunt în domeniile producției sau serviciilor.
Sursa: Comunicat de presă